Hein Stufkens kijkt om naar een foto uit 2004 met toen nog burgemeester Sala samen met de directeur van World Peace Flame, Savitri MacCuish.
Volledig scherm
Hein Stufkens kijkt om naar een foto uit 2004 met toen nog burgemeester Sala samen met de directeur van World Peace Flame, Savitri MacCuish. © Wilma Valk

15 jaar een vlammetje voor de vrede

CADZAND - Het derde lustrum van de Vredesvlam in Cadzand-Dorp werd gevierd met een feestelijke, drukbezochte bijeenkomst in de Hervormde Kerk van het dorp.

,,Ik was zelf in 1999 bij de plaatsing van de Vredesvlam in het plaatsje Bangor (Wales)", aldus Hein Stufkens, een van de initiatiefnemers voor het plaatsen van een Vredesvlam in Cadzand. ,,Zeven vlammen zijn in dat jaar in verschillende werelddelen ontstoken en vervoerd naar Wales. Daar werden de vlammen samengevoegd tot een grote wereldvredesvlam. In 2002 kwam de vlag naar Den Haag en vandaar in 2004 met onze KNRM naar de haven van Cadzand. Ieder jaar lopen we een vredeswandeling langs de route die de vlam toen nam, van de haven naar haar plekje voor de kerk.”

Sindsdien wordt de vlam vaak bezocht: ,,We zien dit aan hand van de vredeswensen in de boom ernaast”, weet Els van Venrooy van de werkgroep. ,,Er hangen duizenden in verschillende talen.”

Op de school van Cadzand ontstond een lespakket onder de naam ‘Lopend Vuurtje’ dat door veel scholen wordt gebruikt en vertaald is in Engels en Spaans.

De vredesvlam in Cadzand leeft en dat was te zien en te horen in de kerk. Vocale ondersteuning was er door het koor ‘Fondant’ uit Oss, het koor was ook al betrokken bij het ontsteken van de vredesvlam in Den Haag. Hein Stufkens rondde zijn verhaal af met de woorden: ,,Laten wij de zeilen hijsen, ieder op zijn of haar eigen plek in deze wereld, en laten de op de woelige wateren van deze wereld een bron van vrede zijn. Daar gaan we voor, hier in Cadzand en met zovelen overal in de wereld die zich door de WPF (World Peace Flame) laten inspireren.”

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement