Volledig scherm
Scherven bij de zonnetrein. © Zonnetrein Hulst

10 auto's, woningruiten, bushokje en zonnetrein kapotgeslagen. Gedupeerde: ‘Ik sta te trillen op mijn benen’

SINT JANSTEEN - Minstens 10 autoruiten, twee woningruiten, een bushokje en toeristisch treintje zijn afgelopen weekend vernield in Sint Jansteen en Hulst. Er werd niks buitgemaakt. Volgens gedupeerden gaat het om vandalisme. “Ik ben op mijn ziel getrapt", zegt Jean Paul Mahu van de zonnetrein in Hulst.

Volledig scherm
De voorruit aan diggelen bij de zonnetrein. © Zonnetrein Hulst

De vandalen sloegen afgelopen vrijdag- en zaterdagnacht toe. Ze hadden het vooral gemunt op de zijruiten en achterruiten van auto's. Een van de gedupeerden is Diny Bakx-Havermans uit Sint Jansteen. “Ik ben zo geschrokken, ik sta nog te trillen op mijn benen. Waarom doen ze dat?” Ze werd door haar buren gewezen op de vernieling van haar auto. De zijruit is ingeslagen en aan het rechterportier is er lakschade. Ze is nog steeds erg gespannen, vertelt ze, maar ook boos. Niet alleen zorgt het voor kosten, maar ook gedoe met de verzekering. 

Ook de grote voorruit van de zonnetrein in Hulst - die in de buurt van meubelzaak Morres stond geparkeerd - werd aan diggelen geslagen. “Ik ben op mijn ziel getrapt", zegt exploitant Jean Paul Mahu. “We hebben een schoolreisje moeten afzeggen, maar ook ouderen die zouden meerijden en een familiefeest. Daarnaast halen we kinderen op van de kinderopvang. We hebben nu de hele week niet kunnen rijden. Dat is een extra verlies aan inkomsten, die we toch al zo hard nodig hebben.” 

Hoop gedoe en geregel

Volledig scherm
Scherven bij de zonnetrein. © Zonnetrein Hulst

De ruit van de zonnetrein wordt morgen pas gemaakt, kosten: 750 euro. Hoewel het verzekeringswerk is, draaien de gedupeerden wel op voor hun eigen risico en is het een hoop gedoe en geregel. “Ik hoorde het zondagochtend",  zegt Mahu. "Je hele dag wordt erdoor bepaald. Het glas opruimen, afspraken afzeggen, aankloppen bij ondernemers.” 

Diny Bakx-Havermans denkt dat het om een groep vandalen gaat. “Aan de Geslechtendijk zag ik een andere auto waar ook plastic voor de autoruit was gespannen. En bij een kapper in de buurt was een winkelruit vernield. Het zijn zoveel plekken, dat kan je toch niet alleen?”

In Hulst sloegen de vandalen toe in de Zoutestraat, Dullaertstraat, Truffinoweg, Frans van Waesberghestraat en Godsplein. In Sint Jansteen waren mensen uit de Prins Hendrikstraat, Van Hovestraat en Eikenlaan de dupe. “Kennelijk zijn er lui, die er plezier in hebben om ruiten van auto’s te vernielen", zegt een wijkagent over de vernielingen. “Een getuige vertelde ons dat de bestuurder van een zwarte personenauto - merk helaas onbekend - in Sint Jansteen een van de vernielingen pleegde.” De politie doet onderzoek en waarschuwt extra alert te zijn.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Het wordt deze zomer krap op de Zeeuwse stranden nu opspuiten niet kan

    Het wordt deze zomer krap op de Zeeuwse stranden nu opspuiten niet kan

    VLISSINGEN - Dit wordt de zomer van de smalle stranden. Van zand zonder loopplanken, van zoeken naar prullenbakken en van strandhuisjes die noodgedwongen moeten verhuizen. Oorzaak: vanwege de stikstofcrisis kan het strand niet worden opgespoten. Intussen knabbelt de zee onvermoeibaar aan het Zeeuwse strand. Op veel plekken is het al akelig smal geworden. ,,Misschien moeten we van bepaalde stukken strand gaan zeggen: bij hoog water niet gebruiken.”