Zorg voor wat kleur in de wintertuin met deze knotwilgen
eigen tuin eerstSnoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van der Kaa helpt een handje. Deze week over de wintertuin.
Ja, ik weet het: op de snelweg moet je je ogen op de weg houden. Maar als ik in de file sta, dwaalt mijn blik toch af naar de knotwilgen langs de sloten. Vooral naar de wilgen die eruit springen, omdat ze in plaats van het gewone grauwe hout, fel oranje twijgen hebben. Dat is Salix alba Chermesina. Soms kom je ook een variëteit met gele takken tegen: Salix alba Vitellina.
De knotwilg wordt niet vaak in tuinen toegepast. Kennelijk kunnen wij hem niet los zien van zijn standplaats aan een poldersloot. Vooral aan de bomen met fel gekleurde twijgen beleef je ‘s winters veel plezier. Ze geven kleur aan de tuin in maanden waarin kleur zeldzaam is. En ja, bruin is ook een kleur, maar daar word ik in december niet vrolijk van.
Makkelijk op te kweken
Niets is makkelijker dan het opkweken van een wilg: je steekt in het najaar een tak in de grond en in het voorjaar heb je een jonge wilg. Je hoeft een knotwilg niet op ooghoogte te knotten. Je zou er drie kunnen planten waarbij je er een op tien centimeter hoogte, de tweede op een meter en de derde op anderhalve meter hoogte knot. ‘s Winters geniet je van de takken die oplichten in de stralen van de laagstaande zon en ‘s zomers van het zilveren blad dat niet onderdoet voor dat van een olijfboom.
Het is al december, lees bij vtwonen wat je dan in de tuin kunt doen. Weet je bijvoorbeeld dat het nog altijd een goed moment is om de voorjaarsbloeiers onder de grond te stoppen? Zolang het niet te hard vriest kun je ook nog bomen en struiken verplanten.
Knotwilgen nemen ruimte in beslag. Wie die ruimte niet heeft, kan hetzelfde effect bereiken met kornoeljes die je iedere paar jaar tot aan de grond toe terugsnoeit.
Cornus alba, de witte kornoelje is een struik met koraalrode takken en melkachtig witte bessen in de herfst. De Siberica wordt het meest aangeplant. Combineer deze struik met Cornus sanguinea ‘Midwinter Fire’, met lichtgevend oranje takken en - als je van gekleurde twijgen niet genoeg krijgt - met Cornus stolonifera ‘Flaverimea’ met olijfgroen jong hout.
‘Snoeien doet groeien’ kan te ver gaan
Je ziet al deze kornoeljes vaak in grote groepen in parken staan, maar er is geen enkele reden waarom je ze niet in de tuin zou gebruiken. De jongste takken zijn het felst van kleur en de verleiding is daarom groot om de struiken ieder jaar tot aan de grond toe terug te snoeien, maar op de duur verzwak je ze toch met dit programma van regelmatige amputatie. ‘Snoeien doet groeien’ luidt het gezegde, maar je kunt ook te ver gaan.
Wilgen en kornoeljes bloeien wel, maar niet met bloemen die onmiddellijk opvallen. Wel doe je insecten er een groot plezier mee. Vooral de wilgen zijn een belangrijke bron van stuifmeel in een tijd dat er nog niet veel bloeit. Een struik met olijfgroene twijgen die wel opvallend bloeit, is de Kerria of ranonkelstruik. Kerria japonica wordt nog geen twee meter hoog en bloeit vroeg, met grote, eigele bloemen aan overhangende twijgen. Er is een gevuldbloemige vorm waarvan de bloemen inderdaad iets weg hebben van ranonkels.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Deze late herfstbloeiers kunnen de tuin in de donkere dagen opvrolijken
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week met de late herfstbloeiers die de tuin zelfs in deze weken kunnen opvrolijken. -
Bouwsector krijgt klappen: minder nieuwbouw en minder nieuwe kantoren door thuiswerken
De bouw van nieuwe huizen zit in het slop en dat merkt de bouwsector. Er liggen moeilijke jaren in het verschiet, voorspelt ABN Amro. -
Getest: dit is de beste afzuigkap met luchtafvoer
Wat is de beste wandschouw afzuigkap met luchtafvoer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Gele bessen blijven veel langer hangen dan rode
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week alles over de gele bes. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa.
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
-
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
Met video
Hagel, sneeuw en vorst in aantocht, dus pak die tuinplanten maar weer in
Wie de afgelopen dagen de eerste warmte van de zon gebruikte om de tuin lenteklaar te maken, wacht vanaf dinsdag een tegenvaller: hagel, (natte) sneeuw en nachtvorst. Snel weer de tuin in, maar nu om bubbelplastic om de plantenpotten heen te doen.