‘Zonnepanelen worden nu echt zichtbaar in de samenleving’
Het verlengen van de subsidie op zonnepanelen zal de populariteit ervan flink vergroten, verwachten experts. Momenteel liggen op circa 600.000 van de 8 miljoen woningen in Nederland zonnepanelen. Bedrijven maken ondertussen een inhaalslag en leggen grote zonneparken aan.
Delen per e-mail
Mede dankzij de salderingsregeling is het aantal woningen met zonnepanelen afgelopen jaren gegroeid van 400.000 in 2015 tot 600.000 vorig jaar. Volgens nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) liggen er nu ongeveer 16 miljoen zonnepanelen op woningen, bedrijfsgebouwen en op zonneparken.
Het opgesteld vermogen (capaciteit) nam met meer dan 50 procent toe tot 4.400 megawatt. Daarmee kunnen 460.000 woningen van stroom worden voorzien.
Subsidieregeling
Het kabinet heeft vandaag aangekondigd dat het de groei van het aantal zonnepanelen verder wil stimuleren door de sinds 2004 bestaande salderingsregeling tot 2023 te verlengen en deze dan tot 2031 te laten afbouwen. Door die regeling kunnen burgers zonnestroom die zij niet zelf gebruiken terugleveren aan hun stroomleverancier. Hun elektriciteitsrekening gaat dan omlaag.
Leveranciers zijn dolblij met de verlenging. Aanvankelijk zou de subsidieregeling volgend jaar aflopen en veranderen in een terugleversubsidie. ,,Dit schept voor consumenten en bedrijven veel duidelijkheid", jubelt een woordvoerder van energieleverancier Greenchoice. ,,De interesse voor zonnepanelen kan daardoor misschien wel nog verder toenemen.”
Verder lezen na de video
Volgens een woordvoerder van het CBS is er tot nu toe een constante lijn naar boven te trekken in het aantal zonnepanelen dat Nederland telt, zowel bij huizen als bedrijven. ,,De dynamiek is groot nu overal in het landschap zonneparken verschijnen. De zonnepanelen worden echt zichtbaar in de samenleving. Ten opzichte van 2015 zien we zelfs een verdubbeling in aantal. Dit zijn serieuze groeicijfers, maar dat komt ook doordat we nog maar in het begin van de ontwikkeling zitten. 50 procent erbij van weinig is nog steeds weinig.”
Dakpotentie
Dit zijn serieuze groeicijfers, maar dat komt ook doordat we nog maar in het begin van de ontwikkeling zitten
Ook Greenchoice denkt dat de rek er nog lang niet uit is met alle 'dakpotentie’ die er nog is. Volgens het financieel adviesbureau van Deloitte is er in totaal maar liefst 892 vierkante kilometer aan geschikt dakoppervlak in ons land. Nu wordt zo’n 35,7 vierkante kilometer aan daken gebruikt voor zonnepanelen.
Het kabinet denkt met het verlengen van de salderingsregeling dat de aankoop van zonnepanelen gemiddeld binnen zeven jaar is terugverdiend. In 2030 moeten zonnepanelen zoveel goedkoper zijn geworden, dat er geen belastinggeld meer nodig is om het interessant te maken.
Wat opvalt is dat de groei van zonnepanelen bij bedrijven sinds kort groter is dan bij gewone Nederlanders. De toename was vorig jaar bij bedrijven 71 procent tegen 37 procent bij gewone woningen, aldus het CBS.
Greenchoice wijt de snelle toename van zonnepanelen bij bedrijven aan een andere subsidie die met name de aanleg een stuk (financieel) aantrekkelijker heeft gemaakt, de zogenoemde SDE+ regeling. ,,Daardoor is de bouw van grotere zonne-installaties goedkoper geworden en kunnen bedrijven makkelijker geld verdienen aan het opwekken van zonne-energie,” zegt de woordvoerder. ,,Ze maken een inhaalslag ten opzichte van particulieren.”
Het aantal zonneparken groeide in een jaar tijd van 22 naar 65. Het opgesteld vermogen in zonneparken (niet op een dak) is in één jaar vier keer zo groot geworden.
Almere koploper
Op de daken van de Nederlandse woningen stond in 2018 voor 2.300 megawatt aan vermogen van zonnepanelen opgesteld, een jaar eerder was dat 1.680 megawatt. Dat is een toename van 37 procent. In Almere stond het grootste vermogen aan zonnepanelen. Daar stond vorig jaar voor 28 megawatt aan opgesteld vermogen.
De groei van het aantal panelen ging het snelst in Eindhoven en Leeuwarden. In het kaartje hieronder kun je opzoeken waar de capaciteit van zonnepanelen het hoogste is.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Elektrische warmtepomp werkt niet in oude huizen? ‘Ik dacht, ik doe het gewoon’
Dat de gemeente Nijmegen weinig haast maakt met een warmtenet in zijn wijk, was de druppel voor Jan van der Meer. ,,Ik heb besloten zelf van het gas af te komen in mijn bovenwoning uit 1909. Volledig elektrisch verwarmen kán in zo'n oud huis, zelfs in de laatste extreem koude week gaat het goed.” -
Interactieve kaarten
Brabanders grootgebruikers in stroom
In delen van Limburg en Brabant zijn de grootverbruikers in stroom te vinden. Huishoudens in Drenthe en Groningen verbruiken juist het meeste gas van Nederland. Dat blijkt uit cijfers van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). -
PREMIUM
Je matras, de gordijnen, de wc-muur: deze tien zaken pak je aan tijdens de voorjaarsschoonmaak
Schoonmaakgoeroe Marja Middeldorp en Diet Groothuis, auteur van Het grote poetsboek, vinden: de voorjaarsschoonmaak is geen onoverzichtelijke ramp. Ze geven tips voor het grondig reinigen van tien bacillenvangers, zoals keukenkastjes, matrassen en zeepbakjes. -
PREMIUM
Ouderen verruilen huis graag voor appartement, maar eerste stap is lastig: ‘Nachten wakker gelegen’
Dat Wil (83) en Jan (84) Tuinenburg na 33 jaar hun (inmiddels te grote) eengezinswoning zouden verlaten, hadden ze nooit gedacht. Nu zijn ze maar wat blij dat ze de stap naar een kleinere huurwoning hebben gemaakt. -
PREMIUM
Rianne en André zijn al hun spaargeld kwijt aan malafide dakdekkers: ‘We zijn er vol ingestonken’
Rianne en André Hofman raakten al hun spaargeld kwijt aan dakdekkers. Die zouden een nieuw dak gaan leggen op de kapschuur naast hun negentiende-eeuwse boerderijtje in het buitengebied van Zevenaar. ,,Elke keer was er wat waardoor ze meer geld nodig hadden. En wéér meer geld. We zijn meegegaan in hun leugens en bedrog. We zijn er vol ingestonken.”
-
Kabinet verlengt subsidieregeling zonnepanelen met drie jaar
De subsidieregeling voor zonnepanelen wordt door het kabinet met drie jaar verlengd. Dit betekent dat eigenaren van zonnepanelen nog tot 2023 de stroom die ze zelf opwekken en terugleveren aan het elektriciteitsnet volledig mogen aftrekken van hun eigen energieverbruik. Over dat deel is dan geen energiebelasting verschuldigd. -
PREMIUMMijn Tuin
Petra is niet gezegend met groene vingers, maar heeft toch prachtige tuin
Petra Hisgen is geen gemiddelde tuinliefhebber. Geen fanatieke onkruidspitter gezegend met groene vingers. Toch heeft ze een prachtig exemplaar, en dat allemaal dankzij een verzwikte enkel. Wij gingen bij haar langs voor de rubriek Mijn Tuin. -
PREMIUM
Rouwvliegenplaag op komst: dit doe je om ze in huis te bestrijden
Het is winter, eindelijk van die vervelende fruitvliegjes, muggen en wespen af. Maar er lijkt een nieuwe plaag in opkomst te zijn: rouwvliegen. Waar komen ze vandaan en wat kan je doen om deze beestjes te bestrijden?