Zo verwijder je mos of groene aanslag van de tuintegels
Schoonmaaktip van de weekHet huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: mos van de tuintegels verwijderen.
Het is de komende dagen nog boven nul buiten en Marja vindt dat een prima temperatuur om buiten nog even de handen uit de mouwen te steken. ,,We hebben nog niet echt met ijs en sneeuw te maken gehad deze winter, maar wie weet komt het nog. Ik ben in ieder geval al even in de weer geweest om te voorkomen dat mos en andere groene aanslag op het balkon zich te veel in de tegels nestelt. Het kan anders bij koude nachten glibbertjeglad worden.”
Als je de schoonmaakgoeroe al langer volgt met haar wekelijkse tips, weet je dat ze van ‘voorkomen is beter dan genezen’ is. ,,Je moet niet de boel de boel laten in de tuin of balkon en pas in de lente je hoofd naar buiten steken. Doe een lekkere sjaal om en je krijgt het vanzelf warm met deze klusjes.”
Manieren om groene aanslag te verwijderen
,,Er zijn meerdere manieren om groene aanslag te verwijderen. Ik ken er twee: met groene zeep of met zout. Zout is het makkelijkst. Je strooit het erop en dan komt het goed los. Maar kijk uit: zout in de aarde vinden de plantjes niet prettig. Het doet meer kwaad dan goed voor de borders."
Met groene zeep heb je hetzelfde effect, maar voorkom je een zilte grond, vervolgt Marja. ,,Doe groene zeep in een emmer of teiltje. Vermeng het met water: ongeveer een kwart water en driekwart groene zeep. Dat maakt het makkelijk smeerbaar. Pak dan een soort bezem met harde borstel en korte haren, zo'n - ach, hoe heet dat ding nou, een grappige naam - luiwagen! Die zijn niet bepaald lui, hoor. Je smeert de groene zeep op de tegels. Niet schrobben! Laat het een tijdje intrekken. Gooi er dan warm water overheen en het mos laat gemakkelijk los. Veeg het bij elkaar en gooi het in de groene kliko.”
Markiezen of zonneschermen schoonmaken
De aanslag nestelt zich soms ook in de markiezen of zonneschermen. ,,Tussen de plooien van je markies kan vuil zitten. Draai hem uit, pak een zachte bezem en veeg de onder- en bovenkant schoon. Je zal zien dat er best wat stof vanaf komt. Dan moet alles wel droog genoeg zijn trouwens. Als je het goed schoon houdt, voorkom je ook dat het gaat schimmelen.”
,,Als je hem toch al naar beneden hebt, kijk dan ook even goed naar de schroeven, bouten en scharnierende onderdelen", zegt Marja. ,,Doe er een spraytje siliconenolie in, zodat hij mooi blijft lopen. Anders krijg je hem in de lente, als je hem weer nodig hebt, niet meer open. Dit is een mooi moment daarvoor.”
Om de buitenklus af te maken, gaat Marja met haar deur aan de slag. ,,Dan pak ik wat boenwas en vet ik die buitendeur goed in. Dat trekt in het hout en werkt beschermend. Hij glimt weer en is winterklaar. En als ik toch bij de deur ben, neem ik de deurmatten nog even mee. Ook zoiets dat veel mensen rustig de hele winter laten liggen, maar daar wordt hij heel smerig van. Ik ben zelf nog steeds van de mattenklopper op vrijdag, zodat je bezoek makkelijk de voeten kan vegen. Heb je geen mattenklopper, dan kun je hem stofzuigen. Maar doe me een lol: als de deurmat te vies is, gooi hem weg en koop een nieuwe. Alles wat erop ligt neem je anders dagelijks mee naar binnen.”
Lees bij vtwonen welke andere klussen in de tuin gewenst zijn. Wil je ook een vraag stellen aan Marja Middeldorp? Stuur een e-mail naar dit adres (wonen@dpgmedia.nl) met je naam erbij. Bekijk hieronder meer schoonmaaktips.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
In gloednieuw seniorencomplex Westergoud woon je zelfstandig en hoeft niemand eenzaam te zijn
Bij nieuwe buren moet je altijd maar afwachten of ze behoefte hebben aan contact en of ze willen helpen als je hulp nodig hebt. Bewoners van Westergoud in Gouda hebben die onzekerheid niet. Dat mensen voor elkaar klaarstaan, is de hele opzet van het nieuwe seniorencomplex. -
Hoogste aantal nieuwbouwwoningen in tien jaar tijd, maar er lijkt een dip aan te komen
In 2022 zijn er ruim 74.000 nieuwbouwwoningen bijgekomen in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het is het hoogste aantal sinds 2012. -
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft? -
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht. -
PREMIUM
Nuria heeft een miljoen te besteden en nog steeds geen huis: ‘Zijn een keer met drie ton overboden’
De zoektocht naar een huis vergt geld, geduld en incasseringsvermogen. Nuria zoekt in Amsterdam naar een droomhuis waar ze definitief met haar gezin kan blijven wonen, maar ook met een flink budget lukt dat niet.
-
eigen tuin eerst
Zorg voor wat kleur in de wintertuin met deze knotwilgen
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van der Kaa helpt een handje. Deze week over de wintertuin. -
-
-
Deze auto's gaan het vaakst meer dan 300.000 kilometer mee
Automobilisten die een hekel hebben aan inruilen doen er goed aan om een auto te kopen die in één van de lijstjes hieronder staat. Het zijn nagenoeg onverwoestbare modellen met motoren die een eeuwig leven lijken te hebben. -
Schoonmaaktip van de week
Het huis fris maken na de feestdagen? ‘Zeem het vet van de ramen’
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: het huis ‘opfrissen’.