Zo vaak werd er in 2021 in jouw gemeente ingebroken
interactieve kaartHet aantal woninginbraken is het afgelopen jaar opnieuw fors gedaald. De politie kreeg zo’n 23.500 meldingen binnen, in 2020 waren dat er nog ruim 30.500 en in 2019 zelfs 40.000. Inbrekers lieten vooral Drenthe links liggen. Dat blijkt uit een inventarisatie van Independer op basis van nationale politiedata.
Al aan het einde van vorig jaar kwam naar buiten dat inbrekers minder actief waren. De nationale politie zegt dat er verschillende factoren zijn die het aantal woninginbraken beïnvloeden. ,,De belangrijkste is of mensen thuis zijn. Hoe vaker thuis, hoe minder woninginbraken”, vertelde woordvoerder Koen van Tankeren eerder aan deze site.
Er zijn wel grote verschillen tussen gemeenten en provincies. Naast Drenthe had ook Flevoland (-32,1 procent) en Zeeland (-30,3 procent) te maken met een dalend aantal woninginbraken. Groningers merkten naar verhouding het minst van de positieve trend.
In de meest noordelijke provincie waren in 2021 slechts 6,2 procent minder inbraken. ,,Mensen waren natuurlijk meer thuis door de lockdowns vanwege de corona-uitbraak. Maar we zijn nu weer meer van huis. De inbraken gaan weer stijgen, dus zorg voor goede sloten of een beveiligingssysteem”, aldus Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer.
Grote steden tellen de meeste inbraken
De meeste inbraken vonden vorig jaar plaats in de hoofdstad Amsterdam (1716), gevolgd door Rotterdam (1012) en Den Haag (1002). In deze drie steden vinden zelfs opgeteld evenveel woninginbraken plaats als in heel Drenthe, Flevoland, Friesland, Overijssel én Groningen samen.
De kans op een woninginbraak is het grootst in het Utrechtse Zeist. Per duizend huishoudens werd hier in 2021 in totaal 8,2 keer ingebroken. In geen enkele gemeente is het aantal zo hoog. ,,Ik vind het opvallend dat Zeist zo hoog staat. Het zou kunnen dat het zich uiteindelijk ook in de premies voor de woonverzekeringen gaat vertalen. Het kan dus op termijn duurder worden voor Zeistenaren om zich tegen inbraken te verzekeren”, aldus Ypma.
Landelijk ligt het gemiddelde op 2,9 woninginbraken per duizend huishoudens.
De top 5 gemeenten met de meeste woninginbraken per duizend inwoners
1. Zeist (Utrecht): 8,2 inbraken
2. Laren (Noord-Holland): 7,1 inbraken
3. Baarn (Utrecht): 6,4 inbraken
4. Boekel (Noord-Brabant): 6,3 inbraken
5. De Bilt (Utrecht): 6,2 inbraken
Als je nog verder teruggaat in de tijd, zie je dat het aantal inbraken al veel langer afneemt. Tien jaar geleden waren er nog 90.000 woninginbraken in een jaar. De daling is volgens experts te verklaren door jarenlange campagnes van de overheid en verzekeraars. Er is meer bewustzijn en mensen doen meer om een inbraak te voorkomen. Zo is het hang- en sluitwerk bij veel huizen aanzienlijk verbeterd en is er meer toezicht van buurtpreventieteams en camera’s. Criminelen zijn zich meer gaan richten op digitale fraude of drugshandel.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
make-over
Van bankloze woonkamer naar enorme zitkuil: 'Dit heb ik nog nooit gezien'
Het nieuwbouwhuis van Tessa en Veljko uit De Meern miste warmte én een bank. Het SBS-programma Weer verliefd op je huis kwam langs om sfeer te maken. ,,Ik ben al in veel huizen geweest voor dit programma, maar heb nog nooit een huis zonder bank gezien”, zegt presentator Kees Tol verontwaardigd in de aflevering die gisteren bijna 600.000 kijkers trok. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
VIDEO
Inbrekers bleven weg: nieuw laagterecord gevestigd door corona
Nog nooit is er zo weinig ingebroken als dit jaar. Hoewel dieven dit najaar weer vaker toesloegen, maakten de nieuwe coronamaatregelen hier een abrupt einde aan. Dat blijkt uit de nieuwe InbraakBarometer van verzekeraar Interpolis. -
Met video
Hagel, sneeuw en vorst in aantocht, dus pak die tuinplanten maar weer in
Wie de afgelopen dagen de eerste warmte van de zon gebruikte om de tuin lenteklaar te maken, wacht vanaf dinsdag een tegenvaller: hagel, (natte) sneeuw en nachtvorst. Snel weer de tuin in, maar nu om bubbelplastic om de plantenpotten heen te doen.
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
-
-
PREMIUM
Gevluchte Abdul woonde met kinderen maanden in hotel, nu hebben ze eigen huis: ‘Voelen ons hier veilig’
Van een huis met tuin met tweehonderd fruitbomen vol appels, peren en perziken naar een bovenwoning in Gouda zonder buiten. Toch is het enige dat telt voor de Afghaanse Abdul Rashidi (49) en zijn gezin dat ze in de bovenwoning wél veilig zijn en ‘s nachts weer rustig kunnen slapen. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.