Marja Middeldorp
Volledig scherm
Marja Middeldorp © ADN Beeldredactie

Zo maak je de frituurpan het slimste schoon

Schoonmaaktip van de weekHet huishouden hoeft helemaal niet vervelend te zijn. Zeker niet als je af en toe wat leuke trucjes weet. Daarom geeft Marja Middeldorp van Schoonmaken met Marja iedere week een handige schoonmaaktip. Deze week deel 6: de frituurpan schoonmaken.

,,Ik heb het al vaker gezegd”, zegt Marja Middeldorp. ,,Gebruik geen schuurmiddel. Doe je dat wel of heb je dat eerder gedaan, dan moet je op de blaren zitten. Schuurmiddel tast je apparaat aan en uiteindelijk krijg je het er echt lastiger door schoon.”

Benodigdheden:

- 1 vaatwastablet (als je een grote frietpan hebt kun je er 2 gebruiken)
- Een zachte borstel
- Afwasmiddel

Wat moet je doen?

Friet smaakt beter in schoon vet. Hoe je de de pan schoonmaakt, weet Marja Middeldorp.
Volledig scherm
Friet smaakt beter in schoon vet. Hoe je de de pan schoonmaakt, weet Marja Middeldorp. © Shutterstock

Marja: ,,Verwijder uiteraard eerst het oude vet uit je friteuse. Spoel het niet door de wc! Je kunt het makkelijk in een plastic zak doen, want het is gewoon huisvuil. Even een oude krant onderop tegen het lekken en weg ermee. Is het vet helemaal hard geworden? Zet de pan dan even aan, dan wordt het zo weer zacht. Vul daarna de frituurpan tot ongeveer 2 centimeter, zeg maar een vingerkootje, onder de rand met warm water.”

,,Doe de stekker in het stopcontact en zet je friteuse op ongeveer 90 graden. Niet op 100 graden! Dan gaat het water koken en als je er dan een vaatwastablet bij doet, kookt alles over. Dan krijg je kortsluiting en dan gebeuren er enge dingen. Dat moeten we niet hebben. Als de frietpan warm is, doe je het tablet erin.”

,,Laat het maar lekker oplossen. Na een paar minuten zul je zien dat het vet los laat van de randen. Je ziet vetvellen drijven, echt een gaaf gezicht. Vergeet niet met een zachte borstel de bovenste rand af te nemen. Dep de borstel maar in je sopje, hoor. Na ongeveer 10 tot 15 minuten heeft de friteuse lang genoeg geweekt. Nu kun je de stekker eruit halen en kun je de frietpan met wat afwasmiddel en heet water goed uitspoelen.”

Extra tip

Marja: ,,Vind je het ook zo vervelend als je eerst bijvoorbeeld vis hebt gegeten, dat je daarna een lekker kroketje wil frituren en je hele kroket naar vis smaakt? Doe dan eens wat stukjes oud brood in je frietpan. Die zuigen alle smaakjes weg en daarna wordt het vet weer geneutraliseerd. Eet smakelijk!”