Volledig scherm
© ANP XTRA

WOZ-waarde komt overeen met marktwaarde woningen

De WOZ-waarden die gemeenten jaarlijks voor woningen vaststellen, zijn in lijn met de waarde op de woningmarkt. Dat blijkt uit onderzoek van de Waarderingskamer en het Kadaster in een periode van vijf jaar.

De onafhankelijke organisaties onderzochten meer dan 800.000 woningverkopen in de periode 2012-2017. Het doel was om vast te stellen in welke mate gemeenten erin slagen de WOZ-waarde marktconform vast te stellen. Aan de hand van de WOZ wordt de onroerende zaakbelasting (ozb) berekend. Een hoge woningwaarde betekent meer belasting betalen. 

De waarde vaststellen lukt heel aardig, is de conclusie. Er is bij geen enkele gemeente sprake geweest van een systematische over- of onderwaardering van woningen. De WOZ-waarden van niet-verkochte woningen zijn wel enkele procenten lager, maar niet in grote aantallen.

Onbegrip

De vaststelling van de WOZ-waarde stuit wel eens op onbegrip, aangezwengeld door bureaus die op no cure no pay-basis huizenbezitters bijstaan die het niet eens zijn met de waardering van de gemeente. Ongeveer één op de drie bezwaren is afkomstig van dat soort bureaus, schreef Binnenlands Bestuur vorig jaar. 

Gemeenten hebben liever geen bezwaarprocedure, maar moedigen huiseigenaren aan direct contact op te nemen om de waardering eventueel te heroverwegen. Gemeenten hebben geen belang bij een verkeerde waardering. Ze halen niet meer belasting op als de waarde van woningen stijgt. De gemeenteraad stelt de ozb-inkomsten jaarlijks vast en daarna geldt de WOZ-waarde als verdeelsleutel voor de ozb. De ozb stijgt wel in de meeste gemeenten, soms wel met meer dan 25 procent in vier jaar tijd.