Woonbelastingen stijgen minder hard, wel verschil in rekenmethode WOZ-waarde
De gemeentelijke belastingen stijgen komend jaar waarschijnlijk minder hard dan de voorgaande jaren, blijkt uit een steekproef van Vereniging Eigen Huis. Hoe dat precies uitpakt, verschilt per gemeente en per woning, want de WOZ-waarde wordt in veel plaatsen vanaf 1 januari anders berekend.
Uit de steekproef van Vereniging Eigen Huis onder 106 gemeenten blijkt dat de belastingen met 2,1 procent omhoog gaan. Dat is een stuk lager dan de 4 en 5 procent van de afgelopen twee jaar en ook lager dan de inflatie. Huiseigenaren zijn gemiddeld 851 euro kwijt aan onroerendezaakbelasting (ozb), afvalstoffen- en rioolheffing.
De verschillen zijn zoals elk jaar groot. In Hillegom, Lisse, Twenterand en Zuidplas stijgt de belasting op de eigen woning met meer dan 10 procent. In Noordwijk is dit 21 procent en in Papendrecht dik 28 procent. Verder noemt de vereniging het opmerkelijk dat er ook dertig gemeenten zijn waar de ozb volgend jaar licht omlaag gaat. In Schouwen-Duiveland is de daling met bijna 8 procent het grootst.
Vereniging Eigen Huis gaat ervan uit dat gemeenten pas op de plaats maken met het verhogen van hun belastingen, omdat ze extra geld hebben gekregen om tekorten voor zorgtaken op te vangen. Omdat het om een eenmalige bijdrage vanuit de rijksoverheid gaat, denkt de vereniging dat het jaar erop de belastingen weer sneller worden verhoogd. Die verwachting wordt bevestigd door de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), dat onlangs nog waarschuwde voor de financiële kwetsbaarheid van gemeenten.
Verder onthoudt VNG zich van commentaar op de steekproef van Eigen Huis en wacht de vereniging op de officiële cijfers uit onderzoek van het Coelo (Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden), dat pas in het voorjaar verschijnt.
WOZ-waarde op andere manier berekend
De gemeentelijke belastingen worden jaarlijks bepaald aan de hand van de WOZ-waarde van woningen, die door gemeenten worden ingeschat. De WOZ bepaalt de verdeelsleutel voor de belastingen. Stijgende huizenprijzen hebben over het algemeen dus geen invloed op de hoogte van de belastingen, maar kunnen bij bepaalde woningen wel impact hebben.
Die impact wordt op individuele basis komend jaar bovendien groter. De WOZ-waarde van bijna vijf miljoen huizen wordt vanaf 1 januari 2022 op een nieuwe manier berekend. Bij de nieuwe berekening wordt gekeken naar de oppervlakte van huizen in plaats van naar de inhoud, schrijft Nu.nl op basis van de Waarderingskamer, de organisatie die toeziet op de WOZ-bepalingen. De aanpassing kan gevolgen hebben voor de WOZ-waarde van woningen.
De manier waarop WOZ-waardes werden berekend, was niet nauwkeurig genoeg, verklaart hoofd inspectie van de Waarderingskamer Ivo Lechner. Dat gebeurde in het verleden ook wel handmatig. Door de nieuwe methode kunnen fouten aan het licht komen en kunnen WOZ-waardes lager of hoger uitvallen. Dat kan ertoe leiden dat mensen bijvoorbeeld meer ozb moeten betalen. De wijziging geldt voor ongeveer 250 van de 352 gemeenten. De rest is al over naar het nieuwe systeem. Volgens de waarderingskamer bleven bij de voorlopende gemeenten de gevolgen beperkt.
Bekijk hieronder alle video's over wonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Bieden op nieuwbouwwoningen: ‘Woedend als ik zie dat mensen buitenspel worden gezet’
Wil je in aanmerking komen voor een nieuwbouwwoning, dan kun je met meer te maken krijgen dan alleen een loting. Bij sommige projecten worden tegenwoordig ook biedingen toegestaan. Niet iedereen is even blij met die ontwikkeling. -
PREMIUM
Buikvet ontstaat door te veel en te slechte voeding: zo kom je ervanaf
Aan het begin van het jaar gaan we massaal op de gezonde toer. Ook dat buikje moet weg, zodat ons lichaam weer ‘strandklaar’ is. Maar dat blijft een lastige. Wat kun je doen? -
PREMIUM
Deze gemeente reageert woedend omdat bewoners zonnepanelen op dak leggen, dit is waarom
Geschrokken van de astronomische energierekeningen laten steeds meer Nederlanders zonnepanelen op hun dak leggen. Zo ook in Baarn, waar bewoners van de Roos van Dekemahof er de handen voor ineen sloegen. De gemeente reageerde echter furieus. Wat is er aan de hand? -
Minister helpt oud-studenten niet met oplossen hypotheekprobleem
Minister van onderwijs Robbert Dijkgraaf kan het probleem voor oud-studenten die geen of een lagere hypotheek krijgen niet oplossen. Dat zei de minister tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. -
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt?
-
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
-
-
2
Budget Energie verlaagt als eerste energieprijzen tot onder het energieplafond
Energiebedrijf Budget Energie verlaagt als eerste energiebedrijf de tarieven tot onder het energieplafond van de overheid. Nieuwe klanten kunnen direct profiteren van goedkoper stroom en gas. -
Huurders opgelet: huurprijs anders berekend, meer rechten voor bewoners
Huurders kunnen alvast checken of de huurprijs die een verhuurder vraagt juist is volgens de nog in te voeren berekeningen. Het is de bedoeling dat vanaf 1 januari de WOZ-waarde in mindere mate bepaalt hoe hoog de huur maximaal mag zijn voor sociale huurwoningen. Wat kunnen huurders daarmee?