Woningeigenaren eisen opheldering van notarissen over mogelijk te hoge kadasterkosten
Zeker duizenden huizenbezitters hebben hun notaris de afgelopen tijd bestookt met vragen over mogelijk te hoge kadasterkosten die zij afgerekend hebben. Dat meldt de Vereniging Eigen Huis. Sommige notariskantoren hebben mogelijk met hogere tarieven gerekend dan wettelijk toegestaan bij de aan- en verkoop van een huis. Zij staken het geld, van een paar tientjes tot soms honderden euro’s per klant, in eigen zak.
Delen per e-mail
Eigen Huis kwam onlangs met een massale oproep aan notarissen om het teveel aan geïnd geld alsnog terug te storten en spoorde huizenbezitters aan om in actie te komen. De zaak kwam eind vorig jaar aan het rollen na een tuchtzaak. Een notaris bleek aan zijn 38 klanten de volledige legeskosten van 74 euro gerekend te hebben voor het doorhalen van hypotheekinschrijvingen, terwijl de notaris die kosten zelf maar één keer (dus slechts 74 euro) hoefde af te rekenen.
Die winst (2738 euro) stak hij in eigen zak. Ook rekende hij voor de inschrijving van de leverings- en hypotheekakte bij het Kadaster het hogere standaardtarief van 168 euro, terwijl hij in werkelijkheid maar 103 euro hoefde af te rekenen. De tuchtrechter tikte de notaris op de vingers, maar daarmee was de zaak niet voorbij.
Na de uitspraak erkende de brancheorganisatie van notarissen, de KNB, dat het rekenen met te hoge kadasterkosten op grote schaal gebeurde in notarisland. De KNB én de verantwoordelijk toezichthouder op de notarissen, het Bureau Financieel Toezicht (BFT), riepen notariskantoren op het teveel aan geïnd geld alsnog terug te betalen aan klanten en per direct te stoppen met deze praktijken. Die zijn wettelijk gezien namelijk niet toegestaan.
Korting
De affaire draait om een korting die veel notarissen krijgen van het Kadaster voor het verrichten van bepaalde handelingen zoals de inschrijving van een koopakte. Die korting krijgen zij omdat ze werken met een bepaald softwaresysteem, KIK genaamd. Het gros van de kantoren (80 procent) is daarop aangesloten. Wettelijk gezien moeten ze die kortingen doorgeven aan de klanten.
Schuldig
Eigen Huis gelooft dat sommige kantoren nog steeds de fout in gaan. De vereniging baseert zich op recente geluiden van consumenten, maar ook op reacties van notarissen zelf. Om consumenten te helpen hun eventueel te veel betaalde geld terug te halen en de notarissen wakker te schudden, heeft Eigen Huis een standaardbrief op zijn site gezet die consumenten aan hun notaris kunnen sturen.
Die brief is in korte tijd al ruim 8000 keer gedownload. De consumentenvereniging spreekt van een ‘mooi eerste resultaat’. Ook zijn er bij het consumentenloket al ruim honderd reacties binnengekomen. Niet alleen van tientallen tevreden consumenten die hun geld naar aanleiding van de brief of hun telefoontje hebben teruggekregen, maar ook van boze notarissen die niet blij zijn met de actie van de belangenvereniging en eisen dat de belangenclub stopt.
,,Een notaris gaf in een mailtje ruiterlijk toe dat hij soms een te hoog tarief in rekening brengt en dit voordeel in eigen zak steekt en blijft steken omdat hij een laag honorarium hanteert. Hij spreekt in het mailtje aan ons letterlijk van een aardig meevallertje voor hemzelf”, aldus een verontwaardigde woordvoerder van Eigen Huis.
Een notaris spreekt in het mailtje aan ons letterlijk van een aardig meevallertje voor hemzelf
Sjoege
De consumentenclub overweegt deze notaris voor de Geschillencommissie te slepen. Ook zal Eigen Huis zijn gegevens doorspelen naar de toezichthouder BFT. De belangenvereniging kondigde eerder al aan alle gegevens kantoren die geen sjoege geven op vragen van hun klanten, te zullen doorspelen naar de toezichthouder. ,,We gaan dit bundelen en na de zomerperiode bespreken met het BFT”, aldus de zegsman.
BFT is zelf ook al een onderzoek gestart naar de kadasterkostenaffaire. Wanneer de uitkomsten van dit onderzoek te verwachten zijn, kon een woordvoerder eerder niet te zeggen. Hij sluit niet uit dat de toezichthouder zaken voor de tuchtrechter zal brengen.
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Binnenkijken Rotterdamse heeft duizenden blauwe ballen op haar bed en het verveelt nooit
In de rubriek Binnenkijken nemen we een kijkje in de woning van bewoners in de regio. In hartje Spangen staat een huis waar menig kind - of adolescent die zich soms een beetje kind wil voelen - jaloers op is. Het huis van Roza Schous (27) aan de Mathenesserdijk in Rotterdam. -
Belangrijke tips voor het kiezen van de juiste kleuren in je interieur
Ga je verhuizen? Of wil jij je interieur helemaal omgooien? Denk dan voor je aan de slag gaat goed na over de kleuren die je wilt gaan gebruiken. Styliste Denise van den Berg weet welke kleuren goed bij elkaar passen. -
PREMIUM
Van stof op de kast word je niet ziek, maar op deze plekken kun je beter wél poetsen
Het gevoel van een blinkende vloer en glanzende ramen... Fijn ongetwijfeld, maar niet noodzakelijk. Denk bij de volgende poetsbeurt liever ook eens aan het matras, de snijplank en het putje van de douche. -
PREMIUM
Ieder jaar dezelfde boom, is dat wel zo duurzaam?
Elk jaar een nieuwe kerstboom kopen, vier weken versierd in de woonkamer laten staan en dan weer weggooien. Is dat wel zo duurzaam? Op een groeiend aantal plekken in Nederland kun je op een andere manier aan een boom komen, bijvoorbeeld door er een te huren of te ‘adopteren’. Als je voor de meest duurzame kerstboom wilt gaan, wat is dan de beste keuze? -
Gemeentelijke belastingen voor huiseigenaren stijgen hard in 2020
De onroerendezaakbelasting (ozb) gaat komend jaar met gemiddeld 4 procent omhoog. Dat is bijna twee keer zoveel als in 2019 en ver boven de verwachte inflatie door het Centraal Plan Bureau (CPB) van 1,3 procent. Ook de afvalstoffenheffing stijgt landelijk met 8 procent.
-
eigen tuin eerst Deze boom wordt minder populair, maar past perfect in de professionele tuin
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week zet hij de berk in het zonnetje. -
Proeven met starterswoningen bij ouderen in huis óf in de tuin
Net als veel delen van Nederland kampt ook Ermelo (de Veluwe) met woningnood. Jongeren die een huis zoeken, kampen met een wachttijd van vijf jaar. Voor hen ging woningstichting UWOON aan de slag met het zogenoemde achtertuinplan. -
Woningcorporaties eisen reactie minister op bezwaar verhuurderheffing
Woningcorporaties zijn nog niet klaar met hun campagne tegen de verhuurderheffing. Ze vinden de belasting ingaan tegen het principe van sociale huur en eisen nu in een brief dat minister Stientje van Veldhoven met een reactie komt.