De Zalmhaventoren is veruit het meest spectaculaire project van Nederland en wordt 215 meter hoog.
Volledig scherm
PREMIUM
De Zalmhaventoren is veruit het meest spectaculaire project van Nederland en wordt 215 meter hoog. © AM/AMVEST

Wonen op grote hoogte: groeispurt wolkenkrabbers in Nederland

Het aantal Nederlanders dat op meer dan 100 meter boven de grond woont, groeit flink. Met de hoge grondprijzen en de woningnood in de steden weten gemeenten en ontwikkelaars wat ze moeten doen: de lucht in. 

Op dit moment telt Nederland 26 woontorens van meer dan 100 meter hoog. Over zes jaar zijn dat er 55, als alle bouwwerkzaamheden volgens plan verlopen. Dat blijkt uit onderzoek van deze nieuwssite. 

De verdubbeling heeft volgens Klaas de Boer van stichting hoogbouw alles met de prognoses van bevolkingsgroei en druk op de woningmarkt te maken. ,,We willen er veel woningen bij, maar niet onze groene gebieden volbouwen. Daarom wordt in de steden iedere vierkante meter zo efficiënt mogelijk gebruikt.’’

Spectaculair

Rotterdam is absolute koploper met twaalf woontorens van meer dan 100 meter hoog. Daar komen er de volgende jaren zeker negen bij. Daarnaast wordt nog eens onderzoek gedaan naar achttien nieuwe wolkenkrabbers. Een paar maanden geleden is begonnen met de bouw van het meest spectaculaire project van de stad en land: de Zalmhaven. Deze woontoren wordt maar liefst 215 meter hoog en is daarmee de hoogste flat van de Benelux.