'Wil het tuincentrum meer insecten of bladluizen in de tuin?'
eigen tuin eerstSnoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Vandaag, de Dag van de Bij, neemt hij de kennis van tuincentra over insecten onder de loep.
Intratuin timmert de laatste tijd lekker aan de biologische weg. En dat valt te prijzen. Je kunt er nog steeds goudvissen en konijnen kopen, maar ook schenken ze in hun nieuwsblad steeds meer aandacht aan onze insecten. Niet aan de diertjes zelf, maar aan planten die insecten trekken. De tijd van advertenties voor zo’n decoratieve glazen wespenval lijkt voorbij. Hoewel het ene insect nog altijd meer gewenst is dan het andere.
Al bladerend stuit ik op een pagina die helemaal gewijd is aan wat ze in Intrataal een drive-in voor insecten noemen. Fly-in zou ik gezegd hebben, maar ja, ik ben geen advertentieschrijver. Wat houdt dat nu in, zo’n insectendrive-in? Op de foto zie ik een gezellig rijtje aardewerken potten met een Salvia, een kruisdistel, vingerhoedskruid, een flinke pol duifkruid, kattenkruid, een eenjarig plantje met gele bloemen dat op Bidens lijkt, en als hekkensluiter een pot met lavendel.
Insectenmagneten
Er zijn puristen die erop hameren dat je het insecten vooral naar de zin maakt door inheemse planten te gebruiken. In deze drive-in zijn er twee van de zeven inheems. En dat logenstraft meteen de bewering dat inheemse planten meer insecten zouden trekken dan allochtone. De rups van het groot avondrood, een inheemse nachtvlinder, vind je weliswaar vaak op inheemse wilgenroosjes. Maar in de tuin, waar wilgenroosjes vanwege hun woekerneigingen zelden worden aangeplant, eet diezelfde rups met evenveel smaak van de Zuid-Amerikaanse fuchsia. Intratuin heeft gelijk: al hun drive-in planten zijn echte insectenmagneten.
De tekst van het nieuwsblad is niet van een insectenkenner afkomstig: ‘Open bloemen, zoals duifkruid en vingerhoedskruid, zijn favoriet. Daar kunnen insecten gemakkelijk bij’, beweert de copywriter. Je hoeft maar naar de foto te kijken om te zien dat vingerhoedskruid helemaal geen open bloem heeft. De aardhommel, een insect met een korte tong, kan helemaal niet bij de nectar van vingerhoedskruid. Hij heeft daar wat op gevonden door slim een gaatje in het begin van de bloembuis te bijten, maar de meeste insecten met korte tongen - en daar zijn er veel van - zijn die inbraaktechniek niet machtig.
Nog meer slakken om zout op te leggen of, in dit verband beter: nog meer muggen te ziften? Jazeker, want na de drive-in valt mijn oog op een doos bloemenzaden. In de aanbieding: van 14,99 voor 9,99 euro. Wat zit erin? ‘In de zadenmix Friendly Flowers XL voor lieveheersbeestjes zitten wel 20 soorten bloemen’. Een soort drive-in voor het lieveheersbeestje, begrijp ik.
Wat ik niet begrijp, is hoe je met twintig soorten bloemen lieveheersbeestjes lokt. Bijna alle soorten lieveheersbeestjes zijn carnivoren die geen nectar of stuifmeel blieven, maar zich in leven houden met bladluizen. Insecten dus. Is het de bedoeling dat we met deze Friendly Flowers bladluizen trekken? Intratuin is op de goede weg, maar iets meer kennis van zaken zou handig zijn.
Bekijk hieronder alle video's over wonen of ga naar vtwonen om te zien hoe je insecten de tuin in lokt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Je huis verduurzamen? Dit zijn de mogelijkheden en kosten
Het verduurzamen van je huis is goed voor het milieu, maar zorgt bovenal voor een fikse besparing op de energierekening. Bovendien stijgt daardoor de waarde van je huis. Zes vragen over duurzame aanpassingen. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Rozen zien er prachtig uit en ruiken heerlijk, maar dit is waarom ze in de tuin vaak tegenvallen
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Vandaag: rozen. -
Eigen tuin eerst
'Ik heb wat bedenkingen bij de moestuintjes van Albert Heijn’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week over de moestuintjes die supermarktketen Albert Heijn aan de kassa meegeeft. -
PREMIUM
Hoe doet de palmboom het in de steeds hetere Nederlandse zomers?
Je ziet ze steeds vaker in voor- en achtertuinen: palmen. Kunnen ze dan ook bij ons aarden, nu we hetere zomers hebben? -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?
-
Waarom mensen met zonnepanelen volgens Consumentenbond moeten kunnen blijven salderen
Eigenaren van zonnepanelen moeten kunnen blijven salderen of ten minste een goede vergoeding krijgen voor de stroom die ze terugleveren aan het net. Daarvoor pleit de Consumentenbond in een brief aan de Tweede Kamer, die er dinsdag over vergadert. -
-
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.