Waarom klimop de ideale plant voor bijna iedere tuin is
TuintipsKlimop staat bekend als een snelgroeiende plant die gek is op klimmen. Je zou denken dat dat om veel onderhoud vraagt, maar niets is minder waar. Hovenier Lucas Lens vertelt waarom klimop een van zijn favoriete najaarsbloeiers is.
De Hedera helix, beter bekend als klimop, is een ontzettend populaire plant. Dat is niet zo gek volgens hovenier Lucas Lens. ,,Het is een vrij gemakkelijke plant. Zeker nu er kant en klaar-hagen bestaan waarmee je in één keer een groene schutting kunt plaatsen.
Daarnaast is de plant gemakkelijk bij te houden en simpel te snoeien. In het voorjaar kun je hem zelfs praktisch kaal snoeien, waarna hij vrij snel weer mooi uitloopt. En wat bovenal fijn is, is dat je het hele jaar door op de plant kunt rekenen. Hij is namelijk het hele jaar door groen, óók in de winter.”
Najaarsbloeier
De plant is niet alleen het hele jaar door groen, ook in het najaar bloeit hij prachtig op met kleine bloemknopjes. Een echte najaarsbloeier dus. ,,In de maand oktober is de plant op z’n mooist, dat is dé klimopmaand.”
Niet alleen wij mensen, maar ook insecten zijn gek op de plant. Aangezien klimop pas in het najaar bloeit, is er voor de bijen en andere insecten die dan nog actief zijn zelfs lekker laat in het najaar nog volop nectar.
,,In het voorjaar kun je ‘m flink terugsnoeien. Hiermee houd je hem goed op z’n plek en gaat hij niet te veel woekeren.” Dit zal in eerste instantie een beetje kaal ogen, maar gelukkig begint dan ook het groeiseizoen, waardoor de plant in een mum van tijd weer groen is.
Bodem
De plant is een goede bodembedekker en kan eigenlijk in vrijwel elke tuin groeien: groot, klein, zonnig of schaduwrijk, dat maakt niet uit. Maar er is één vereiste: de naam zegt het al, klimop is dol op klimmen. Daarom moet deze plant wel écht wat hebben om lekker tegenop te klimmen.
Let wel goed op waar je de plant tegenaan laat klimmen, waarschuwt Lens. ,,Ik zou de klimop niet tegen het huis zetten, omdat hij zich hecht op de stenen en voegen. Die hechting krijg je er bijna niet meer vanaf als hij eenmaal uitgelopen is.”
Mocht je je klimop willen verwijderen, doe dat dan als de plant nog leeft. ,,Als je de plant eerst afknipt dan een lange tijd wacht tot het bruin is en daarna pas probeert te verwijderen, dan wordt het vaak een stuk lastiger. Vers is de plant veel makkelijker te verwijderen.”
Zou je deze plant graag in de tuin willen hebben, maar heb je geen plek waar hij tegenop kan klimmen? Dan heeft Lucas een goed alternatief voor je. ,,De Hedera arborescens is een struikklimop. Deze wordt ongeveer 1,20 meter hoog en heeft geen ondersteuning nodig.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Eigen Tuin Eerst
Paddenstoelen wildplukken? ‘Thuis kweken is gemakkelijker en beter’
-
Eigen tuin eerst
De stampers van deze bloem zijn kostbaarder dan goud
Sommige krokussen bloeien in de lente, andere in het najaar. De allerleukste herfstkrokus is de Crocus sativus, vindt tuingoeroe Romke van de Kaa. Hij legt uit waarom. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
Een patiënt komt in paniek de spreekkamer van huisarts Rutger Verhoeff binnen. Het condoom is kwijt en zou nog in haar vagina moeten zitten. Hij schrijft erover in de rubriek Huisarts Vertelt. -
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden? -
PREMIUMMet video's
De prijzen zijn flink gestegen, verdien jij je zonnepanelen nog wel terug?
De lente is begonnen en dat betekent gratis zonne-energie, tenminste: als je zonnepanelen hebt. Nu de prijzen van panelen flink zijn gestegen, rijst meteen de vraag wanneer je die investering hebt terugverdiend. Welke zonnepanelen koop je eigenlijk, en bij wie? Acht belangrijke vragen om op voorhand over na te denken.
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
-
-
-
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol? -
Van zilvervisjes kom je moeilijk af, maar met deze zelfgemaakte val lukt het wél
Kriebelbeestjes in je huis: daar zit niemand op te wachten. Maar wat doe je tegen krioelende mieren, kakkerlakken, vliegen of bedwantsen? In deze serie vertellen we hoe je voorkomt dat je met ze te maken krijgt én hoe je ze je huis uit krijgt. Deze week: zilvervisjes.