Volledig scherm
© Shutterstock

Vrienden komen helpen met klussen? Zo zorg je goed voor ze

KlusvrouwHieke Grootendorst geeft elke week klustips en een inkijkje in haar leven als klusvrouw. Vandaag: hoe zorg je voor een gastvrije sfeer tijdens het klussen?

Heb je een nieuw huis gekocht? En moet er geklust worden? Voordat je überhaupt begint met klussen, heb ik een aantal tips. Zorg ervoor dat jouw lieve vrienden, familie en bekenden die een dagje komen meeklussen zich gastvrij ontvangen voelen. 

Je zit er natuurlijk niet op te wachten dat iemand met de kassabon van de bouwmarkt zijn billen moet afvegen. Of dat je alleen maar water uit de kraan kunt aanbieden, zonder glas. Als je al een keuken hebt, natuurlijk. Verwacht dan niet dat iemand gemotiveerd is om voor jou nog eens de hele dag te gaan ploeteren. Ik heb het klussen geleerd bij vrienden en familie; ik was altijd van de partij. Dus neem het maar van mij aan, ik weet waar klushulpen op letten!

Stofvrij

Zorg voor een deurmat die je na het klussen kan weggooien. Zeker bij nieuwbouw is het vaak nog erg zanderig buiten en dat zand loop je dan allemaal naar binnen. Als je wilt stofzuigen, zorg dan voor een afgedankt apparaat dat naderhand ook weg kan. En denk aan een bezem, veger en blik.

Toilet

Na de (ver)bouw(ing) is het toilet vaak nog nooit schoongemaakt. En misschien is de wc tijdens de bouw al wel flink gebruikt. Dus meenemen uit het vorige huis: emmer, doekjes, schoonmaakmiddel. Vergeet geen rollen toiletpapier mee te nemen. En handdoeken om je handen na het wassen aan af te drogen.

Natje en droogje

Daar begin je mee: een rondleiding en een bakkie. Zet een oude tuintafel met wat stoelen of krukjes neer. Zorg voor koffie, thee, suiker, melk en stroopwafels. En voor voldoende bekertjes om uit te drinken. Heb je luxepaarden aan het werk, denk dan misschien aan wat bolletjes met lekker beleg voor de lunch.

Waarschuwing

Ga je lawaai maken? Vertel je nieuwe buren dat dan. Maak vrienden, geen vijanden. Dan het basisgereedschap. Zorg voor schroevendraaiers, een goede klauwhamer, sleutels en tangen. En elektrisch gereedschap zoals een boor-, zaag- en schuurmachine. Radio al klaargezet?

Beloning

Heb je jouw klushulpen flink laten werken en zweten? Hebben jullie lekker meegezongen met de radio? Gelachen en ook gescholden als het niet lukte? Het allerbelangrijkst is de afsluiting van de dag. Harde werkers moeten beloond worden, dan is alles goed: cheers!

Volledig scherm
© Tjitske Sluis