Stopverf is op meerdere manieren te gebruiken tijdens het klussen. Klusvrouw Hieke Grootendorst vertelt wat je ermee kunt doen.
Volledig scherm
Stopverf is op meerdere manieren te gebruiken tijdens het klussen. Klusvrouw Hieke Grootendorst vertelt wat je ermee kunt doen. © Shutterstock

Voor de klusser is stopverf nog niet zo'n gek spul

KlusvrouwHieke Grootendorst geeft elke week klustips en een inkijkje in haar leven als klusvrouw. Deze week laat ze zien hoe vaklieden stopverf gebruiken.

Stopverf... Klinkt als een diarree-remmer die bij de bouwmarkt verkrijgbaar is. De enige overeenkomst met verf is dat het allebei in een blik zit. Vooral jongere mensen weten niet meer wat het is en waar je het voor gebruikt. Stopverf is geen ‘soort’ verf in mijn ogen. Waar de term vandaan komt, weet zelfs Google niet. Het had misschien beter schildersklei genoemd kunnen worden omdat je er zo lekker mee kunt kneden. Maar ook klei dekt niet de lading. Kleien is meer iets waar kinderen dol op zijn en het klinkt meer als een hobby dan als vakwerk. Laten we dan maar gewoon aan de slag gaan. Met onderstaande tips en het bekijken van wat video’s op YouTube kun je het gaan proberen. Zie maar, het spul is zo gek nog niet.

Verwijderen

Stopverf kun je goed gebruiken voor het aanstoppen van kleine ruiten in de glassponning. Je kunt het ook als houtplamuur gebruiken. Oude stopverf verwijder je met een schildersföhn. Als je de stopverf verwarmt, wordt deze zacht en kun je het er met een breekmesje voorzichtig uitsnijden.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Enkel glas

Stopverf werd vroeger vaak gebruikt bij enkel glas. Wil je het op zo’n plek verwijderen, kijk dan goed uit dat je de föhn niet op de hoogste stand zet, dan kan het glas breken. Begin laag en kijk hoe vlot het gaat. Het is een geduldig werkje, zeg ik er maar gelijk bij.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Strijken

Reinig dan de ondergrond. Kaal hout moet je eerst gronden, anders dringt de stopverf in de ondergrond. Breng het aan met je handen. Met een speciaal stopverfmes werk je in een vloeiende beweging de stopverf strak af. Strijk er als laatst nog met de platte kant van je vinger langs en klaar!

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Drogen

Houd de droogtijden op de verpakking goed aan, anders mislukt het. Stopverf droogt door opname van zuurstof; als je het te snel afwerkt kan er geen lucht meer bij en hardt het niet uit. Na het drogen weer gronden en afwerken met twee laklagen, liefst op basis van terpentine.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Kit of glaslat

Een alternatief voor stopverf is kit. Voordeel van kit is dat het sneller droogt. Stopverf heeft een droogtijd van zo’n zes dagen, kit is na 6 uur al uitgehard. Kit is goed overschilderbaar en verkrijgbaar in allerlei kleuren. Een ander alternatief is het aanbrengen van een glaslat.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis