Vintage meubels opknappen in vier stappen
Veel mensen gaan tegenwoordig vanuit kosten- of milieuoverwegingen naar een kringloopwinkels om leuke meubels op de kop te tikken. Het is dan leuk om ze een ander kleurtje te geven. Meubels verven klinkt gemakkelijk, maar toch zijn er wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Klusvrouw Hieke Grootendorst helpt met vier stappen.
Stap 1: Ontvetten
Voordat je begint met schilderen, moet je nog wel wat voorbereidingen treffen. Allereerst is het schoonmaken volgens Hieke Grootendorst belangrijk. ,,Aan je meubels zit vaak een heleboel huidvet en daarom is het belangrijk dat je ‘m ook goed ontvet. Wanneer je namelijk direct gaat schuren, schuur je al dat vet in het hout en zo hecht het verf natuurlijk nooit.”Ze raadt aan om het vet eraf te halen met St Marc, een ontvetmiddel dat je bijna overal kunt kopen. Smeer het middel niet zomaar op je meubel, het is wel belangrijk om er een sopje van te maken met wat water.
Stap 2: Schuren
Hierna kun je het meubel gaan schuren. Klaar? Ontvet dan weer het meubelstuk met St. Marc. Omdat je met je handen aan het meubel hebt gezeten tijdens het schuren, zit er ook weer huidvet op. Hieke geeft ook nog als tip om handschoenen aan te doen. ,,Dan raak je het meubel ook niet aan met je blote huid en voorkom je vet op het meubel.”
Stap 3: De primer
Nu is het meubel helemaal klaar om geverfd te worden. Begin wel eerst met een primer, ook al heeft er al verf op het meubel gezeten. Je kan het beste een primer op waterbasis gebruiken en het liefst van hetzelfde merk als de verf. Maar dit hoeft niet per se. Volgens Hieke denken veel mensen dat de primer er niet zo netjes op hoeft, maar niets is minder waar. Als je daarmee namelijk slordig verft en een zakker (of ook wel ‘druiper’) maakt, zal je dat altijd blijven zien. Als de primer droog is, moet je het meubelstuk nog even licht opschuren en weer ontvetten.
Stap 4: Het verven
Zit de primer er netjes op? Dan kan de houtverf aangebracht worden. ,,Kies voor het verven van een meubelstuk wel echte houtverf en doe het niet met zomaar een restje muurverf. Dit hecht namelijk helemaal niet goed op een meubel en dat is hartstikke zonde. Meubels hebben toch meer te verduren dan gewoon een muur of kozijn”, vertelt Hieke. Verder kun je het beste kiezen voor een zijdeglans lak. Hoe hoger de glansgraad, hoe harder de lak uiteindelijk uithardt. Matte lak gaat er sneller van af en hoogglans is volgens Hieke juist weer heel lastig om te schilderen, hier zie je namelijk alles in, dus moet je heel netjes kunnen schilderen.
Maar hoe verf je dan netjes? Je kunt het beste goed afwisselen met een viltroller en een kwast. Verf de grote gedeeltes met een roller en de hoekjes met de kwast. ,,Een roller verft lekker snel en ziet er mooi uit en met een kwast kom je in de kleinste hoekjes. Let er wel op dat je niet te dikke lagen aanbrengt, dit kan namelijk zakkers veroorzaken. Je kunt beter drie dunne lagen aanbrengen, dan een laag die veel te dik is.”
Meer klustips van Hieke? Hieronder laat ze zien hoe je behanglijm aanmaakt. Of lees bij Eigen Huis & Tuin: met deze 5 stappen verf jij je verwarming netjes .
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst
Met deze groenten fleur je je borders eenvoudig en functioneel op
-
PREMIUMMet video1
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
Schoonmaaktip van de week
Met deze goedkope middeltjes is kalkaanslag verwijderen een eitje
Het huishouden hoeft helemaal niet vervelend te zijn. Zeker niet als je fijne trucjes kent. Daarom geeft schoonmaakgoeroe Marja Middeldorp iedere week een handige schoonmaaktip. Dit keer helpt ze met het verwijderen van kalkaanslag. -
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige.
-
Schoonmaaktip
Olijfolie, ossengalzeep en een ‘luiwagen’: zo maak je de witte waas op natuursteen schoon
-
-
-
‘Wet zit lokale oplossingen voor woningnood in de weg’
Gemeenten en woningcorporaties moeten meer ruimte krijgen om huizen te bouwen voor middeninkomens. De huidige Woningwet blokkeert lokale oplossingen voor de woningnood. Dat zeggen vertegenwoordigers van gemeenten, huurders en woningcorporaties. -
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen.