Volledig scherm
Koningin Maxima klust tijdens de actie NLDoet. © ANP

Vijf tips voor vrouwen die zelf willen klussen

KlusvrouwHieke Grootendorst geeft elke week klustips en een inkijkje in haar leven als klusvrouw. Vandaag nodigt ze andere vrouwen ook om professioneel klusser te worden.

Ik ondersteun graag andere vrouwen die een klusbedrijf willen beginnen. Laatst vroeg een van die vrouwen hoe ik toch zo handig ben geworden. Ze veronderstelde dat ik zeker een handige vader moest hebben. Zo was zij besmet geraakt met het klusvirus. Maar ik heb juist leren klussen door het ontbreken van een vaderfiguur! Je achtergrond maakt dus niks uit. We zijn allebei gaan klussen omdat we het leuk vinden om te doen. En we zijn er goed in geworden. Dat lijkt me nu een prachtige boodschap voor alle vrouwen. Doe wat je leuk vindt en je zult zien dat je het kunt.

Gereedschap

Een open deur, maar wel een belangrijke: koop degelijk gereedschap. Laat je goed voorlichten in de winkel en trap niet in de marketingval van speciaal vrouwengereedschap in roze kistjes.

Scrollen

Altijd handig: kijken naar klusvideo’s. Op YouTube vind je genoeg goede tutorials van experts. Zoek op de klus die je wil oppakken en scrollen maar.

Maak fouten

Sta jezelf toe om fouten te maken. Ik heb er al ontelbaar veel gemaakt en van elke fout leer ik. Wees niet bang, iedereen gaat weleens de fout in. Lach erom en ga weer verder.

Dikke pil?

Vraag jezelf af hoe jij leert. De één leest eerst de dikste pil. De ander pakt zonder handleiding alles aan. Weer een ander moet het eerst even iemand anders voor zien doen. Oefen eerst op een plek waar het geen kwaad kan, bijvoorbeeld op een losse baksteen.

Workshop

Waar je ook woont: in jouw buurt zijn vast klusworkshops te volgen. Handige vrouwen (en mannen) leren je de meest voorkomende klussen in huis uit te voeren. Ook leer je met machines werken, zoals een zaag en een boor. Bonustip van mij als cursusleider: altijd van je af zagen!