Vergeet ridderspoor, kies voor vingerhoedskruid
eigen tuin eerstSnoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week over riddersporen.
En? Zijn de riddersporen ook dit jaar door de slakken opgegeten? Dan heb ik dit advies: probeer het eens zonder. Tuinieren hoort een genoegen te zijn en geen eindeloze oorlog tegen ongedierte. Ik weet het: zo’n duidelijk verticaal silhouet als van een ridderspoor is prachtig - en essentieel voor een verantwoorde border - maar dat verticale effect kun je ook met andere planten bereiken.
Met campanula’s bijvoorbeeld, of met vingerhoedskruid. Het valt me op dat vingerhoedskruid steeds vaker in bloei te koop is bij bloemenwinkels en tuincentra. De plant staat dan in een grote pot en kost een klein vermogen.
Dubbele prijzen
Nu zie je die truc vaker: zet een kleine plant in een grote pot, geef flink mest en verkoop diezelfde plant vier weken later voor het dubbele. En ja, een grote plant hoort duurder te zijn dan een kleine, maar tweemaal zo veel is overdreven.
Vingerhoedskruid is een prachtige plant en voor de kweker een eindeloze bron van inkomsten. Deze plant, die je in volle bloei koopt, is namelijk tweejarig en gaat na de bloei dood, waarna de klant weer een nieuwe moet kopen. Niks tegen het verkopen van tweejarige planten - je kunt de aankoop zien als die van een bloeiend zakje zaad - maar het is wel zo eerlijk om dat er dan duidelijk bij te zeggen of te vermelden op het etiket. En daar ontbreekt het nogal eens aan.
Vingerhoedskruid doet het ook goed in de geveltuin. Kijk bij vtwonen voor welke gevel hij geschikt is en welke andere bloemen passend zijn.
Koop dus vooral vingerhoedskruid in bloei en bewaar het zaad, zodat je niet elk jaar nieuwe planten hoeft te kopen. Want niets is gemakkelijker dan het opkweken van je eigen planten.
Peuter een zaaddoos open
Oogst het zaad als het rijp is, dat is het moment waarop de zaaddozen bruin zijn. Je peutert zo’n zaaddoos open en strooit het zaad dun uit op een kaal gemaakt stukje grond in de tuin. Of op een rijtje in de moestuin, als je die hebt. Balkonbezitters kunnen het best in een bloempot zaaien en ook hier geldt: zaai dun, want elk zaadje kiemt.
Weet wel: vingerhoedskruid is een lichtkiemer. Dat betekent dat het zaad niet kan ontkiemen als je het begraaft onder een laagje grond. Het blijft dan sluimeren totdat het door een verstoring van de grond - schoffelen, wieden of iets dergelijks - aan de oppervlakte belandt. Soms is dat een week later, soms pas na twintig jaar.
Het zaad van vingerhoedskruid strooi je dus uit op de oppervlakte van de border of bloempot en verder doe je... niks. Na een paar weken verschijnen de kiemplantjes. En hoe dun je ook gezaaid hebt, dat zijn er altijd te veel.
Zet ze in aparte potjes, of dun de zaailingen uit als ze in de tuin staan, en geef het overschot weg. In het najaar zijn het al flinke planten en volgend jaar zullen ze bloeien.
Wees niet bang voor de winter, vingerhoedskruid is keiwinterhard.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM1
Christa en Nico zijn kwaad: woning straks omgeven door parkeerplaatsen en voetbalvelden
De woning van Christa en Nico Westrik is, als alle plannen van hun gemeente doorgaan, straks omgeven met parkeerplaatsen, voetbalvelden en lichtmasten. Ze zijn onaangenaam verrast: ,,In januari plantten ze hier nog struiken voor de dassen.” -
eigen tuin eerst
Met weefplanten kun je je tuin aan elkaar borduren
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week over planten die verbindingen maken in de tuin. -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
Warm weer? Met deze 7 tips voorkom je een legionellabesmetting
Hete zomers en water; een bekende associatie. Zwembadjes, plantenspuiten, tuinslangen, maar ook je eigen douche. Met het warme weer ligt een legionellabesmetting zo op de loer. Stilstaand water kan een voedingsbodem worden van de legionellabacterie waar je flink ziek van kunt worden. Hoe kun je dit voorkomen? -
eigen tuin eerst
Boterbloem: onkruid of past hij in de ordentelijke tuin?
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week over de arbitraire definitie van onkruid met de boterbloem als voorbeeld.
-
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar. -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras. -
PREMIUMBINNENKIJKEN
Linda en Kerstin wonen op 34 vierkante meter mét kleindochter in achtertuin
Ze wonen en werken op 34 vierkante meter met hun twee honden en twee katten. Meer ruimte hebben Linda de Waard en Kerstin Thederan niet nodig. Hoewel de Dordtse wijk Crabbehof niet dé droomlocatie is voor hun tiny house, hebben ze een prachtige plek voor zichzelf en hun kleindochter gecreëerd. ,,Als de perfecte plek vrijkomt, kunnen we gewoon ons huis oppakken en verhuizen.”