Vanaf 1 april veel lagere hypotheek voor huizenkopers met private leaseauto
Mensen die een private leaseauto hebben, moeten rekening houden met een flinke dip in hun leenvermogen op 1 april. Vanaf dan telt het leasebedrag tot het einde van de looptijd voor 100 procent mee als een maximale hypotheek wordt berekend. Nu is dat nog 65 procent.
De groep Nederlanders met een niet-zakelijke leaseauto groeit de laatste jaren fors. Volgens de vereniging van Nederlandse autoleasemaatschappijen zijn het er meer dan 200.000. De Hypotheekshop schat in dat zo'n 10 tot 15 procent van de huizenkopers een private leaseauto heeft.
,,Het komt geregeld voor dat we klanten hebben die niet weten dat hun leaseauto invloed heeft op het maximale leenbedrag”, zegt Marga Lankreijer van Independer. ,,Terwijl de invloed groot is. Hypotheekverstrekkers moeten de maandelijkse lasten voor de auto beschouwen als een verplichting. Die lasten worden afgetrokken van het bedrag dat je volgens de gehanteerde normen aan wonen mag uitgeven.”
Wat is een private leaseauto?
- Je bent geen eigenaar, maar ‘huurder voor lange termijn’ (12 tot 60 maanden).
- Met een vast maandelijks bedrag dek je de kosten van verzekering, motorrijtuigenbelasting, reparaties (met uitzondering van schade), afschrijving, onderhoud en banden.
- Brandstof, eigen risico bij schade en boetes zijn voor eigen rekening.
- Fiscale bijtelling, zoals bij zakelijke lease, is er niet.
Volgens experts van Autoweek is het grote voordeel voor consumenten zekerheid: je weet precies wat je per maand kwijt bent en wordt dus niet verrast met hoge onderhoudskosten.
De aanpassing die vanaf 1 april gaat gelden, houdt in dat 2 procent van het bedrag dat een klant voor de volledige looptijd kwijt is als maandbedrag wordt beschouwt. Op dit moment is het nog zo dat ervan uit wordt gegaan dat van het leasecontract 65 procent bestaat uit een financieringsdeel en 35 procent uit servicekosten. ,,Maar omdat Bureau Krediet Registratie altijd de hele financiële verplichting van de consument registreert, is dit in overleg met de kredietverstrekkers per 1 april gewijzigd”, zegt Peter Davina, woordvoerder van Stichting BKR. ,,Omdat het om een structurele financiële verplichting gaat, is in overleg met alle betrokken partijen besloten om het volledige bedrag bij BKR te registreren. Als iemand een lening neemt op een auto en daar een vast aflossingsbedrag aan kwijt is, wordt dit ook volledig geregistreerd.”
Zo gaat het in de praktijk:
Jan ziet online een aanbieding om voor 48 maanden een Volkswagen Polo te leasen. Daarvoor betaalt hij 360 euro per maand. De totale waarde van het contract is dus 48 maal 360, is 17.280 euro. Dat bedrag komt achter zijn naam te staan bij het Bureau Krediet Registratie.
Nu heeft Jan een hypotheek nodig voor een nieuw huis. Met een inkomen van 50.000 euro bruto per jaar kan hij als alleenstaande een hypotheek krijgen van maximaal 233.500 euro. De bank gaat 2 procent van de totale waarde van het leasecontract bij de maandlasten optellen: 345 euro. Die forse verhoging van wat hij maandelijks aan vaste lasten heeft, zorgt ervoor dat de hypotheek die Jan kan krijgen ineens bijna een ton lager ligt: 136.700 euro.
Het is aan een hypotheekverstrekker om te bepalen of het een leasecontract voor de volle 100 procent laat meewegen in de maximale financiering, stelt Davina. Volgens Marga Lankreijer wordt daar in de praktijk weinig van afgeweken. ,,Hypotheekverstrekkers hebben altijd ruimte om maatwerk te leveren, maar ze moeten wel goed kunnen uitleggen waarom. In de regel heeft de wijziging vanaf 1 april een groot effect.”
Overigens hanteert Nationale Hypotheek Garantie al sinds 1 januari de zwaardere weging. NHG is alleen beschikbaar voor huizen met een koopprijs onder de 355.000 euro.
Hypotheekadviseurs willen nog wel eens meedenken over oplossingen, bijvoorbeeld als het voor een klant erg belangrijk is om een huis te kopen. In sommige gevallen kan het contract beëindigd of afgekocht worden, stelt De Hypotheekshop. Als er niet genoeg spaargeld is, wil een familielid mogelijk het contract (boetevrij) overnemen.
Impact op het maximale leenbedrag:
- Lening zonder private lease: maximale hypotheek van 290.892 euro (gebaseerd op de leennormen van 2022, met een rente van 1,65 procent, 10 jaar vast NHG)
- Lening op basis van 65 procent inschrijving (tot 1 april 2022): maximale hypotheek van 226.186 euro (-64.706 euro)
- Lening op basis van 100 procent inschrijving (vanaf 1 april 2022): 191.563 euro (-34.623 euro ten opzichte van voor april 2022). Het scheelt bijna een ton ten opzichte van de maximale leensom zonder private lease (-99.329 euro).
Deze berekeningen komen van De Hypotheker.
Wat vind jij?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht. -
Video
Branche komt met tuchtrechtbank voor makelaars: ‘Wanpraktijken mogen niet onbestraft blijven’
Huizenkopers die klachten hebben over een makelaar, kunnen dit waarschijnlijk later dit jaar melden bij een nieuwe tuchtrechtbank. Brancheverenigingen hebben de handen ineen geslagen om het voor consumenten makkelijker te maken hun gelijk te halen.
-
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
-
-
Huizenprijs piekt opnieuw, ook in Brabant stijgen prijzen flink
Bestaande koopwoningen waren in februari 20,2 procent duurder dan een jaar eerder en daarmee bereikt de huizenprijs een nieuw hoogtepunt. In Brabant zijn huizen in een jaar tijd 18,7 procent duurder geworden. De gemiddelde huizenprijs ligt in Brabant nu op 421.175 euro. De betaalbaarheid voor grotere groepen starters begint een probleem te worden nu de hypotheekrente verder stijgt. -
PREMIUM
Radeloze huurders al jaren in de kou door vele storingen: ‘We weten het gewoon echt niet meer’
Honderden bewoners van de Haagse wijk Transvaal zitten geregeld dagenlang in de kou. De woningen zijn aangesloten op een collectief warmtenet dat er vaak uit ligt vanwege storingen. Overstappen naar een andere energieleverancier kunnen de huurders niet omdat ze verplicht zijn hier gebruik van te maken. Niemand kan ze helpen. ,,We weten het gewoon echt niet meer.’’Den Haag
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerJeroen N