Volledig scherm
In Brabant worden 2.000 huizen geïsoleerd door een samenwerking tussen vijf bouwbedrijven. © Shutterstock

Unieke samenwerking zorgt voor verduurzaming 2.000 huurhuizen in Brabant

Voor het eerst slaan woningcorporaties en bouwbedrijven de handen ineen om grootschalig sociale huurwoningen te verduurzamen. Bouwend Nederland spreekt over een innovatieve manier die de verduurzaming ‘echt kan versnellen’.

De huizen zijn van woningcorporaties Tiwos en Thuisvester en staan vooral in Tilburg en Breda. De corporaties treden samen op als opdrachtgever. De opdrachtnemers treden ook op als één. Bouwbedrijven Van Agtmaal, Hendriks Coppelmans, De Kok Bouwgroep, Huybregts Relou en Zwaluwe Bouw vormen daarvoor de Brabantse Duurzaamheids Alliantie.

Bij de verduurzaming van woningen moet je met name denken aan het isoleren van vloer, muur of dak, laat Hans Geertman, directeur van Huybregts Relou weten. ,,Eventueel gasloos maken van huizen zou in een volgende fase nog kunnen volgen.”

Lagere energierekening

Bij de totstandkoming van de deal zijn ook koepelorganisatie van corporaties Aedes en Bouwend Nederland betrokken. Ook die zijn blij dat dankzij deze manier van samenwerken meer huurders kunnen profiteren van een duurzamer huis, dus ook een lagere energierekening. De bouwbedrijven gaan voor een gezamenlijke voorbereiding, regelmatige afstemming en een strakke planning. Een snelle uitvoering zonder oponthoud leidt volgens hen tot verbetering van kwaliteit en kostenverlaging.

Vanuit de klimaatdoelstellingen van het kabinet wordt van corporaties verwacht dat ze hun woningbezit verduurzamen. Hierdoor ontstaat er in de regio meer vraag naar bouw- en renovatiewerk dan de bouwbedrijven aan kunnen. Bij de bouw van nieuwe huizen is ook een tekort aan mankracht. Daar zie je een ontwikkeling van meer prefab-woningen ontstaan, oftewel huizen die grotendeels in de fabriek zijn gemaakt en op de bouwplaats alleen nog maar in elkaar hoeven te worden gezet.