Tweede Kamer wil uitstel van nieuw energielabel voor woning
De invoering van een nieuw energielabel wordt mogelijk uitgesteld. Per 1 januari zou er een expert moeten langskomen om te checken wat de energieprestatie van een huis is, maar de Tweede Kamer wil niet dat huiseigenaren of huurders meer geld kwijt zijn voor een label als ze vervolgens zelf verantwoordelijk blijven voor de juistheid ervan.
Delen per e-mail
De Kamer nam gisteren een VVD-motie aan waarin minister Kajsa Ollongren wordt opgeroepen om de invoering uit te stellen. Eerdere moties die alleen gericht waren op de hogere prijs werden verworpen, maar onder meer de SP is er nu toch van overtuigd dat het nieuwe energielabel nog geen goed idee is. Het ministerie bekijkt nog hoe het moet omgaan met de motie, zo laat een woordvoerder weten.
Bij de verkoop of verhuur van een woning is het sinds enkele jaren verplicht om een energielabel te laten vaststellen. Dat label is dan tien jaar geldig. Nu kun je voor een paar euro op internet een label aanvragen, maar omdat Europese richtlijnen veranderen, is het nodig om een expert langs te laten komen. Dat zal een stuk duurder zijn, naar schatting 190 euro. Met het nieuwe energielabel wil de minister huiseigenaren stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen.
Meer zekerheid
De VVD heeft vanwege die hogere prijs al een paar keer geprobeerd de verplichting van een expert-label te voorkomen, zonder resultaat. Toch steunde SP-Kamerlid Sandra Beckerman gisteren voor het eerst het verzet. ,,Wij zijn niet zozeer tegen een hogere prijs, maar dan moeten bewoners daar wel wat voor terugkrijgen”, aldus Beckerman. ,,Na gesjoemel met energielabels in Groningen, vinden we dat huurders bijvoorbeeld meer zekerheid moeten hebben dat een energielabel klopt. De hoogte van de huur wordt daar namelijk mede door bepaald.”
Ook de Vereniging Eigen Huis is kritisch over de invoering van het nieuwe energielabel en is dan ook blij dat de Kamer om uitstel vraagt. ,,Het is nog niet duidelijk wat de toegevoegde waarde van het nieuwe label is”, zegt woordvoerder Hans André de la Porte. ,,Je mag verwachten dat zo'n expert direct advies geeft over hoe je je woning het beste kunt verduurzamen, maar dat zit nu nog niet voldoende in de plannen. Daardoor ontstaat er geen handelingsperspectief en dan vinden wij 190 euro wel duur.”
Wij zijn niet voor een goedkoper label, maar voor een goed label waar je op kunt vertrouwen
Schone energie
Volgens het ministerie is het nieuwe energielabel meer waard dan het huidige. ,,Het is veel meer dan het vaststellen van tien kenmerken”, zei een woordvoerder eerder. ,,Het huis moet bijvoorbeeld worden opgemeten en er moet worden berekend hoeveel kilowattuur aan energie per vierkante meter wordt verbruikt. Ook wordt in het nieuwe label mogelijk opgenomen hoe schoon de energie is die voor een woning wordt opgewekt.”
De SP wijst erop dat niet alleen huiseigenaren handelingsperspectief nodig hebben, maar ook huurders. ,,Die moeten nu naar de Huurcommissie stappen als ze willen controleren of hun label klopt, maar de Huurcommissie kijkt vervolgens alleen naar het vastgestelde label. Wij zijn niet voor een goedkoper label, maar voor een goed label waar je op kunt vertrouwen”, aldus Beckerman.
Bekijk hier onze trending nieuwsvideo’s.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Extra aflossen op je hypotheek: doen of niet?
Nederlandse huishoudens hebben gemiddeld zo’n 40.000 euro spaargeld. Door de lage rente levert dat vrijwel niets op. Wel betalen we duizenden euro's per jaar aan rente voor onze hypotheek. Aflossen lijkt dus verstandig. -
Kartonnen spelcomputers helpen Ikea-klanten bij uitzoeken nieuw tv-meubel
Ben je op zoek naar een nieuw televisiemeubel? Dan is misschien wel de belangrijkste vraag of de apparatuur erin of erop past. Met name de grote spelcomputers kunnen de keuze in woonwinkels bemoeilijken. Ikea-vestigingen in de Verenigde Staten helpen een handje. -
miljoenennota Dit verandert er voor huiseigenaren en huurders in 2021
Starters op de woningmarkt krijgen vanaf 1 januari 2021 een financieel steuntje in de rug en tienduizenden huurders met geldproblemen kunnen een kleine korting verwachten. Alle kabinetsmaatregelen die invloed hebben op woningzoekenden, -eigenaren en huurders op een rijtje. -
PREMIUM
Wonen in een voormalige bierbrouwerij? Dit huis staat voor ruim 9 ton te koop
Deze woning aan de Dorpsstraat in Harmelen staat te koop en het is er een voor fijnproevers. Het staat in de geschiedenisboeken als bierbrouwerij. Vraagprijs: 925.000 euro. -
eigen tuin eerst Hup, naar buiten en aan de slag met sneeuwklokjes
Weinig te doen in de tuin? Tuingoerie Romke van de Kaa weet wel beter. Dit is een goede maand om sneeuwklokjes te verplanten.
-
hip huis Met deze slimme tips breng je als beginner kleur in huis
Zou je graag je interieur een nieuwe uitstraling willen geven? Dan kun je wel wat inspiratie gebruiken. In de serie ‘Hip Huis’ daarom elke week de laatste woontrends. Deze week: kleuren. -
Duizend mensen reageren op dit rijtjeshuis in Ooij
Duizend huishoudens willen hier wonen, in deze tussenwoning aan de Dr. Kochlaan in Ooij, bij Nijmegen. Het betreft een sociale huurwoning van woningcorporatie Oosterpoort met drie slaapkamers en een kale huur van 633 euro per maand. -
PREMIUM
Is het aantrekkelijk om je oude huis als belegging te houden bij verhuizing?
In tijden van lage spaarrente bij de bank en onzekerheid op de aandelenbeurs, lijkt het beleggen in vastgoed een aantrekkelijke optie. Beleggers kopen met name in de grote steden woningen op om ze vervolgens te verhuren. Maar er is nog een groep: Nederlanders die een nieuw huis kopen en hun oude koopwoning aanhouden om te gaan verhuren. Hoe aantrekkelijk en wenselijk is dat?