Volledig scherm
Het aantal starters op de huizenmarkt neemt af. Het hypotheekbedrag ligt hoger dan een jaar geleden. © ANP XTRA

Trendbreuk: minder hypotheken voor starters op de huizenmarkt

Dat starters momenteel moeite hebben om een huis te vinden is een bekend verhaal. Dat is nu voor het eerst duidelijk terug te zien in het aantal hypotheekaanvragen. Tijdens het eerste kwartaal van 2019 vroegen starters in heel Nederland 30.979 hypotheken aan, dat is 7 procent minder dan het eerste kwartaal in 2018.

Begin 2018 was er nog sprake van een toename van 2 procent ten opzichte van 2017. In het eerste kwartaal van 2017 en 2016 bedroeg de toename zelfs respectievelijk 13 procent en 10 procent. De bank Knab analyseerde cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN).

Verschillen per provincie

Uit die cijfers blijkt verder dat in het eerste kwartaal van 2019 starters voor gemiddeld 254.330 euro een hypotheek aanvroegen. Dat gemiddelde ligt 5 procent hoger dan dezelfde periode van vorig jaar. Starters in Zuid-Holland, Flevoland en Utrecht zorgden voor de grootste toename van het gemiddelde hypotheekbedrag. In alledrie de provincies steeg de aangevraagde hypotheek met gemiddeld 9 procent in één jaar. 

De noordelijke provincies zagen een minder harde stijging. De hypotheken in Groningen en Drenthe lagen 3 procent hoger. Friesland komt als hekkensluiter uit het onderzoek, met een stijging van ‘slechts’ 1 procent.

Met een gemiddeld hypotheekbedrag van 317.168 euro, waren de starters in Noord-Holland het afgelopen kwartaal koploper van Nederland. Alleen de provincie Utrecht komt nog enigszins in de buurt met een gemiddeld hypotheekbedrag van 293.630 euro. Hekkensluiters zijn de Groningse starters. Zij vroegen gemiddeld om een hypotheek van 185.726 euro. Dat alles is in lijn met de gemiddelde huizenprijzen uiteraard.

Eigen geld starters

Voor starters op de huizenmarkt geldt dat ze tegenwoordig eigen geld mee moeten nemen om de aankoop te financieren. Independer maakte gisteren inzichtelijk dat je een flinke spaarpot moet hebben opgebouwd om in de randstad kans te maken op een huis. Zeker alleenstaanden maken met een modaal inkomen nauwelijks kans om zonder een schenking een huis te kopen. 

In onderstaande interactieve kaart kun je zien hoeveel eigen geld starters moeten inleggen als ze een huis willen kopen (gemiddelde prijs).