Volledig scherm
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken wil iets doen aan de manier waarop de studieschuld van invloed is op hypotheken. © ANP

Studieschuld verzwijgen voor hypotheek wordt lastiger met DUO-verklaring

Het verzwijgen van een studieschuld bij het aanvragen van een hypotheek moet moeilijker worden. Minister Kajsa Ollongren wil dat er een schuldverklaring van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) komt, zodat banken kunnen controleren of er een studieschuld is. Dat schrijft ze aan de Tweede Kamer.

Banken zouden die schuldverklaring actief moeten opvragen bij DUO, die bezig is met aanpassingen aan het systeem om dat mogelijk te maken. Nu zouden oud-studenten kunnen liegen over een eventuele studieschuld. Die wordt namelijk niet doorgegeven aan Bureau Krediet Registratie (BKR), waar alle andere leningen wel (verplicht) worden geregistreerd. De schuld heeft veel invloed op het maximale hypotheekbedrag. Die valt een stuk lager uit.

Tussenpersonen en hypotheekverstrekkers raden het verzwijgen van studieschuld af, omdat er geen eerlijk beeld ontstaat van de maandlasten en risico's. Ook kan bij betalingsproblemen de Nationale Hypotheekgarantie vervallen als is gelogen bij de aanvraag van een hypotheek.

Invloed kleiner

De minister wil zich er tegelijkertijd voor inzetten dat de invloed van een studielening op de hypotheek kleiner wordt. Ze wil dat banken kijken wat oud-studenten al hebben afgelost. Nu is het oorspronkelijke schuldbedrag uitgangspunt. Als er nog maar erg weinig moet worden afbetaald, zou de minister er zelfs voor pleiten dat de studielening helemaal niet meer meetelt bij de hypotheekaanvraag.

De studielening is veelbesproken sinds in 2015 de basisbeurs is afgeschaft. Daardoor heeft vrijwel iedere student een studieschuld. De looptijd van die schuld is wel opgehoogd van 15 naar 35 jaar. Momenteel zijn er bijna 1 miljoen Nederlanders die een studieschuld hebben, gemiddeld zo'n 15.000 euro.