Stephan (61) zag zijn kinderen lang douchen: ‘Gaat nu na zeven minuten automatisch uit’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Stephan Tiessen (61) uit Alkmaar.
Hoe woon je?
,,Samen met mijn vrouw en zoon van 14 jaar woon ik in een gehuurd rijtjeshuis uit 1974 in Alkmaar. Het is een tussenwoning met energielabel C en met 120 vierkante meter aan woonoppervlak. In 2008 zijn de voor- en achtergevel met enkel glas compleet vervangen. Beneden en boven zit nu HR++-glas. Dat merkten we direct aan onze gasrekening. De zolder heb ik zelf geïsoleerd, met tempexplaten (EPS 50 mm) en gips, toen we er net zijn komen wonen. We zijn namelijk een samengesteld gezin met zeven kinderen, dus er moest op zolder ook ruimte zijn voor de kinderen om te slapen.
Verder is de kruipruimte niet geïsoleerd, dat zou ik nog wel willen. De buren hebben het wel gedaan en dat voel je gewoon. Onze vloer is koud, daar krijg je een warmer gevoel. Ook heb ik radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, en we zijn net overgestapt op inductie koken.”
Wat voor energiecontract heb je?
,,Ons 3-jarig contract bij Energiedirect liep afgelopen maand af, we betaalden 173 euro per maand. Nu hebben we een flexibel contract en betalen we 350 euro per maand. Dat is op basis van een jaarverbruik van 1067 kuub gas en 3449 kWh aan stroom. We stappen niet vaak over, maar ik kijk wel naar andere aanbieders.”
Wat doe je om de energierekening omlaag te brengen?
,,Qua energieverbruik let ik wel op. We hebben overal ledverlichting en een slimme thermostaat die voor zeven dagen is ingeregeld. Als het koud is, pakken we een deken of we doen een trui aan, en soms met de kaarsjes aan.
Ik zit nu tijdelijk in de ziektewet en ik heb daarom zelf een elektronische douche-stop gemaakt. Die zet de warme douche na zeven minuten automatisch uit. Wat er daarna gebeurt? Dan krijg je alleen maar koud water! Ik had het idee al langer, want met jongelui die heel lang douchen loopt de gasrekening soms flink op. Het apparaatje kostte nog geen honderd euro en ik hoor er weinig commentaar op. Zeven minuten is nog wel te doen en het went vanzelf.
Wil je zelf meedoen met deze rubriek? Mail dan naar wonen@dpgmedia.nl. Deze aflevering van ‘Energierekening’ is beoordeeld door energieprestatieadviseur en makelaar Fabian Grotenhuis uit Dieren.
Voor zonnepanelen krijgen wij geen toestemming van de woningbouw, zo staat het helaas ook in ons huurcontract. Ons dak is op het noorden en zuiden, dat is gunstig, en met de huidige energieprijzen is het toch wel lonend. Ik had ze zelf graag gekocht, maar ze willen dat liever (ooit) zelf doen. Vanaf volgend jaar worden we wel aangesloten op het warmtenet. Dan gaan we van het gas af. De hele straat gaat hier opengebroken worden, omdat we dan de warmte krijgen van de huisvuilcentrale. Ik hou alleen mijn hart vast wat het gaat kosten.
We hebben een warmtepompdroger, maar die gebruiken we niet altijd. Nu hangt de was ook buiten aan de droogmolen. De vaatwasser zetten we altijd na elven aan, in het daltarief. De wasmachine niet, die staat op zolder en daar hebben de buren dan last van. Geldt het daltarief ook in het weekend? Dat wist ik niet, dat is nog wel een goede tip!
Verder heb ik bijna overal schakelaars tussen de apparatuur gezet voor sluimerstroom die ik dan uit zet, zoals de koffiemachine, waterkoker, computers, tv en ontvanger en op de slaapkamer van mijn zoon.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMzeven vragen
Gazprom draait gaskraan dicht, gaat onze energienota nu nog verder omhoog?
Per vandaag draait het Russische Gazprom de gaskraan deels dicht en krijgen we minder gas. Volgens minister Rob Jetten (Klimaat) vallen de gevolgen wel mee, maar is dat echt zo? Zeven vragen. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
update
Verhuurverbod voor slecht geïsoleerde huizen, corporaties twijfelen aan haalbaarheid
Slecht geïsoleerde huizen mogen vanaf 2030 niet meer verhuurd worden. Het kabinet wil verhuurders zo dwingen snel te investeren in bijvoorbeeld dubbel glas. Dat scheelt huurders een hoge energierekening. -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar.
-
Schoonmaaktip van de week
Zonnescherm schoonmaken? ‘Laat de hogedrukspuit links liggen’
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: het zonnescherm schoonmaken. -
PREMIUM
Nationaal watertekort: ‘Je hoeft niet je hele tuin te sproeien om je tuin te redden’
Door de aanhoudende droogte heeft Nederland officieel een watertekort. We moeten dus zuiniger omgaan met ons drinkwater. Maar we willen niet dat onze tuinplanten bij bosjes neervallen omdat het zo droog is. Toch hoef je niet elke avond met de tuinslang, gieter of sproeier in de weer, zeggen deskundigen. ,,Dan ben je vooral bezig je tuin in leven te houden. Maar dat hoort Moeder Natuur zelf te doen.’’ -
Warm weer? Met deze 7 tips voorkom je een legionellabesmetting
Hete zomers en water; een bekende associatie. Zwembadjes, plantenspuiten, tuinslangen, maar ook je eigen douche. Met het warme weer ligt een legionellabesmetting zo op de loer. Stilstaand water kan een voedingsbodem worden van de legionellabacterie waar je flink ziek van kunt worden. Hoe kun je dit voorkomen?