Volledig scherm
© BELGA

Starters op woningmarkt kiezen massaal voor 30 jaar vaste rente

Mensen die hun eerste huis kopen, komen steeds vaker in de verleiding om de hypotheekrente zo lang mogelijk vast te zetten. Het aantal starters dat voor een vaste renteperiode van 30 jaar kiest, steeg de afgelopen jaren explosief. 

Dat valt op te maken uit een onderzoek van bank Knab, op basis van ruim 1 miljoen hypotheekaanvragen. Ook de Hypotheker neemt een forse stijging waar.

In de eerste maand van 2019 stond bij liefst 18 procent van de hypotheekaanvragen de rentevaste periode van dertig jaar aangevinkt. Drie jaar geleden lag dit nog op 7 procent, becijfert Knab. De Hypotheker noemt nog hogere cijfers: een kwart van de aanvragers wil de hypotheek momenteel maximaal vastleggen via deze tussenpersoon.

Niet altijd goed idee

Volgens Knab, dat zelf hypotheken verstrekt en zich voornamelijk richt op nieuwkomers op de woningmarkt, kan deze toename grotendeels worden verklaard door de historisch lage rentes. Maar de rente dertig jaar vastzetten is voor starters lang niet altijd een goed idee, waarschuwt de bank.

De meeste starters blijven niet zo lang in hun eerste huis wonen en de hypotheekvoorwaarden meenemen is niet vanzelfsprekend. Volgens Carina Kloet van De Hypotheker zijn er wel steeds meer banken die de mogelijkheden verruimen. ,,Klanten doen er goed aan te onderzoeken of ze de hypotheek kunnen meenemen naar een volgend huis. Daarmee wordt de periode van dertig jaar nog aantrekkelijker.’’

Quote

Klanten doen er goed aan te onderzoe­ken of ze de hypotheek kunnen meenemen naar een volgend huis

Carina Kloet, De Hypotheker

In het land zijn grote verschillen. Zo koos in Limburg 38 procent van de starters in 2018 voor een maximale rentevaste periode, tegenover slechts 10 procent in Noord-Holland.

Verschillende rentes

Banken bieden meestal de mogelijkheid om de rente tien, vijftien, twintig of dertig jaar vast te zetten. Hoe langer je de rente vastzet, hoe hoger die vaak uitvalt. De bank neemt dan meer risico dat de rente voor eigen leningen stijgen.

Het tarief voor de rentevaste periode van tien jaar met NHG (garantie), bedroeg in het vierde kwartaal van 2018 gemiddeld 1,93 procent (2,41 procent zonder NHG). Voor een rentevaste periode van twintig jaar ligt dit gemiddeld op 2,50 procent (3,06 procent zonder NHG) en voor een lange hypotheekrente van dertig jaar 2,94 procent (3,49 procent zonder NHG). 

Economen verwachten dat de rente in 2019 licht stijgt. 

Volledig scherm
© KNAB

Bekijk in de video hieronder hoe je je slag slaat op de overspannen huizenmarkt: