Starter moet in paar jaar twee keer zoveel eigen geld hebben voor huis
Interactieve kaartEen alleenstaande starter met een modaal inkomen moet gemiddeld 38.000 euro eigen geld hebben om een appartement van 60 vierkante meter te kunnen kopen. In Amsterdam heb je zelfs 253.000 euro op je spaarrekening nodig en in Utrecht 145.000 euro.
Dat heeft vergelijkingssite Independer.nl berekend op basis van data van woningplatform Jumba. ,,Het is al langer duidelijk dat het voor starters steeds somberder wordt op de koopwoningmarkt”, zegt Marga Lankreijer, hypotheekdeskundige van Independer. ,,Deze cijfers bevestigen het gevoel dat veel starters hebben, namelijk dat ze er niet meer tussen komen zonder flinke spaarpot of een schenking.”
Volgens Lankreijer is de positie van starters zeer penibel. ,,Wij maken dagelijks mee dat starters de deksel op de neus krijgen als wij berekenen hoeveel geld ze kunnen lenen en wat ze aan eigen geld nodig hebben. Ze willen zo graag op zichzelf wonen, maar kunnen geen kant op. Studieschuld werkt niet echt mee, maar vaak is dat het probleem niet eens. Drie jaar geleden hebben we dit onderzoek ook gedaan en toen schrokken we al, maar de hoeveelheid geld die een alleenstaande moet meenemen voor de aankoop van een huis is sindsdien bijna verdubbeld, van 22.000 euro naar 38.000 euro.”
Als je met z'n tweeën een huis wil kopen, is op de meeste plekken in Nederland nog wel wat mogelijk, blijkt uit de interactieve kaart die Independer heeft gemaakt. ,,Maar ook dan speelt beschikbaarheid van woningen mee en dankzij het spel van overbieden is het allerminst zeker dat je direct beet hebt”, aldus Lankreijer. ,,Bovendien zien we steeds vaker dat de wensen niet meer aansluiten bij het aanbod. Een stel wil misschien wel een rijtjeshuis van minimaal 120 vierkante meter, maar ook dan heb je in sommige gebieden al best wat spaargeld nodig als je allebei een modaal salaris hebt.”
Onderstaande berekeningen van Jumba zijn gemaakt op basis van de verwachte woningwaarde van dit kwartaal per gemeente.
Groep starters groter geworden
In januari 2022 waren de prijzen van bestaande koopwoningen bijna 91 procent hoger dan in 2013, toen de huizenprijzen een dieptepunt bereikten na de kredietcrisis. Starters kopen ongeveer de helft van de vrijgekomen koopwoningen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat de groep 25- tot 35-jarigen in ongeveer dezelfde periode met 11 procent is gestegen, volgens het statistiekcentrum een van de redenen dat de druk op de woningmarkt zo is toegenomen.
Ik heb weinig spaargeld en kan 250.000 euro lenen. Maar voor dat bedrag heb je zelfs in Groningen niet meer dan een bovenwoning
De jongeren die het lukt om een huis te kopen, gaan steeds kleiner wonen. Dat beaamt Lisanne Holwerda (32) uit Groningen. Ze heeft een aantal jaar gezocht naar een geschikte koopwoning en heeft een aantal keer overboden, maar is er nog niet in geslaagd een koophuis te bemachtigen. ,,Ik woon nu in een sociale huurwoning met een huur van 494 euro per maand. Mijn inkomen is ongeveer 50.000 euro per jaar en het zou goed zijn als ik doorstroom naar een koopwoning. Ik wil echter niet meer meegaan in de gekte, het is het mij niet meer waard. Ik heb weinig spaargeld en kan 250.000 euro lenen. Maar voor dat bedrag heb je zelfs in Groningen niet meer dan een bovenwoning. Ik zou er niet meer op vooruit gaan. Bovendien ben ik met de financiële onzekerheid rond de oorlog in Oekraïne nu extra voorzichtig geworden.”
Volgens een enquête in opdracht van Independer twijfelt 78 procent van de jongeren (tot en met 35 jaar zonder koophuis) of ze door de stijgende huizenprijzen ooit nog een huis kunnen kopen. Dat aandeel was drie jaar geleden nog 53 procent. ,,Starters hebben nu het gevoel geen regie te hebben op hun eigen woontoekomst”, zegt Sander van der Aa van woonplatform Jumba, betrokken bij het onderzoek. ,,Je wilt ze een kans blijven bieden op een appartement en dat ze misschien daarna kunnen doorgroeien naar een groter huis. Maar voor steeds minder starters zit dat kopen van een eerste huis er nog in. Een pijnlijke situatie als je de enquête erbij haalt. Want bijna negen op de tien jongeren zonder koophuis heeft wel degelijk de wens er ooit één te kopen.”
Het lukt soms nog wel
Het lukte Brandon Taal (32) na twee jaar zoeken wél een eigen koophuis te vinden. Hij woonde tot voor kort bij zijn ouders in Rotterdam en werkt in de IT. Met een modaal salaris (38.000 euro) kon hij er moeilijk tussenkomen, maar hij had inmiddels wel 40.000 euro gespaard. ,,Dan kun je aardig wat overbieden, maar vaak was het nog niet genoeg. Tot ik 185.000 euro bood op een hoekhuis in het Zeeuwse Tholen. Dat was maar 15.000 euro boven de vraagprijs, maar de bewoner gunde het me en is akkoord gegaan met mijn bod in plaats van het hoogste bod.”
Toch denkt de kersverse Tholenaar dat het hem zonder spaargeld niet was gelukt. ,,Je verliest soms de moed, maar moet je niet gek laten maken. Ik heb nooit méér geboden dan dat ik het huis waard vond. Nu heb ik ook nog geld gebruikt om het huis te verduurzamen en dat was best nodig want het is een oud huis. Bovendien moest ik natuurlijk nog het hele interieur aanschaffen, ik had niks. Ik had nooit gedacht dat ik hier zou gaan wonen, maar het is een mooi dorpje met een jachthaven. En ik heb sowieso meer huis voor het geld gekregen dan in Rotterdam mogelijk zou zijn.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Student sleept verhuurder wooncomplex voor de rechter en wint: contractkosten 192 euro te hoog
200 euro aan contractkosten moeten eerstejaarsstudenten van het Erasmus University College (EUC) in Rotterdam aftikken als ze hun intrek nemen in een studentenkamer aan het Stadhuisplein. Het vermoeden van een student dat er iets niet in de haak was met dat bedrag werd vorige week bevestigd. In plaats van 200 euro, kwam de rechter uit op een bedrag van 7,72 euro. ,,Het ging mij om het principe.’’ -
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
PREMIUMmet foto's
Zanger Gordon (54) woont in een luxueus penthouse mét privélift: ‘Uitzicht is fantastisch’
We kennen Gordon Heuckeroth (54) vooral als zanger, presentator en jurylid, maar hij gooide het roer om en is nu ook als interieurontwerper aan de slag gegaan. Zijn Amsterdamse penthouse met vier slaapkamers en riant terras kan alvast dienen als visitekaartje: ,,Toen ik het kocht, was het nog niet afgewerkt. Maar ik zag onmiddellijk het resultaat voor me’’, vertelt hij aan woonexpert Bjorn Cocquyt. -
Huizenprijzen in januari weer wat gestegen na maandenlange daling
De Nederlandse huizenprijzen zijn in januari licht gestegen nadat bestaande koopwoningen maandenlang telkens goedkoper werden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster gingen de prijzen vergeleken met december met 1,5 procent omhoog. In de laatste maand van vorig jaar zakten de prijzen nog met ruim 2 procent ten opzichte van november, wat de sterkste daling in tien jaar was. -
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht.
-
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
-
-
Energierekening
Petra (44) woont met gezin in groot huis: 'Gelukkig energiecontract drie jaar vastgelegd’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Petra Koppe (44) uit Leeuwarden. -
PREMIUM
Wil je in de zomer een perfecte grasmat? Dan is het nu tijd om daar mee aan de slag te gaan
Een gazon in topconditie lijdt veel minder onder hitte dan een gazon dat geplaagd wordt door mos of afgestorven gazonmaaisel. Ook te weinig kalk of voedingsstoffen hebben invloed. Wil je een grasmat die de droogte kan trotseren? Begin dan nu met verticuteren en behandel je gazon met de volgende stappen.