Een oudere man is maandagavond 6 mei aan de dood ontsnapt na koolmonoxidevergiftiging op zijn boot in de Urkervaart in Tollebeek.
Volledig scherm
Een oudere man is maandagavond 6 mei aan de dood ontsnapt na koolmonoxidevergiftiging op zijn boot in de Urkervaart in Tollebeek. © GinoPress B.V.

Slecht werkende kachel wordt woonbooteigenaar bijna fataal

Een slecht werkende kachel is een oudere woonbooteigenaar uit Tollebeek in Flevoland bijna fataal geworden. Na een koolstofmonoxidevergiftiging wist hij zichzelf ternauwernood in veiligheid te brengen.

,,Hij heeft geluk gehad”, reageert woordvoerder Arjan Venema van de Flevolandse brandweer. ,,Gelukkig was hij voldoende bij geest om bij symptomen van de vergiftiging zijn woonboot te ontvluchten.”

Hulpdiensten

De boot lag in de Urkervaart aan de kade langs de Urkerweg. De man raakte tijdens zijn vlucht onwel. Een oplettende voorbijganger zag hem rond half 8 uit zijn boot strompelen, waarna ze direct de hulpdiensten alarmeerde.

Nadat de man met spoed naar het ziekenhuis werd vervoerd deed de brandweer verschillende metingen in de woonboot. Daaruit bleek dat de koolstofmonoxide vrijkwam uit een slecht werkende kachel in de kajuit.

Soortgelijk incident

In februari vond een soortgelijk incident plaats op een woonboot in Rutten. Daarbij werden meerdere mensen onwel door een koolstofmonoxidevergiftiging. 

Volgens woordvoerder Venema is het belangrijk om de symptomen van een vergiftiging van koolstofmonoxide snel te herkennen. ,,Aan misselijkheid en hoofdpijn kun je het herkennen. Ook is een koolstofmonoxidemelder belangrijk om te hebben.”

Koolmonoxide ‘sluipmoordenaar’

De brandweer waarschuwt op z’n site voor de ‘sluipmoordenaar’ koolmonoxide. e ziet of ruikt het niet maar wanneer je het inademt kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Jaarlijks overlijden in Nederland gemiddeld 10 tot 15 personen door koolmonoxidevergiftiging. Enkele honderden mensen belanden in het ziekenhuis. Het kan ontstaan door:

- Een verkeerd geïnstalleerd, kapot of slecht werkend verbrandingstoestel: kachel, geiser, cv of combiketel. Het risico van een koolmonoxidevergiftiging wordt nog veel groter als het verbrandingstoestel in een kleine, slecht geventileerde ruimte staat. Bijvoorbeeld op een boot, in een caravan of in een kleine doucheruimte.

- Niet goed geïnstalleerde of beschadigde afvoer- en schoorsteenkanalen als gevolg van lekken in afvoerbuizen en schoorsteenkanalen of aansluitingen en gebrekkig onderhoud van de afvoerkanalen.

- Verkeerde stookgewoonten, bijvoorbeeld door kachels en open haarden te gebruiken als allesbranders. 

- In situaties waarbij gas, olie of hout wordt verbrand in een afgesloten ruimte. Bijvoorbeeld: binnenshuis barbecueën, het gebruik van heaters in een schuurtje of een afgesloten partytent.

Op de website van de brandweer wordt advies gegeven over hoe en waar je een melder moet plaatsen.