Volledig scherm
Shutterstock © Shutterstock

Scheve, niet sluitende keukenkasten? Na deze klus zien ze er weer tiptop uit

KlusvrouwHangen de keukenkastjes thuis scheef, of sluiten ze niet goed? Hieke Grootendorst geeft elke week klustips en een inkijkje in haar leven als klusvrouw. Deze keer legt ze uit hoe je scheve keukenkastjes onder handen kunt nemen. 

Misschien staat je huis in de verkoop of zoek je juist een nieuwe woning? Mijn zus heeft laatst een huis bezichtigd. De keuken zag er op de foto’s fantastisch uit: niets meer aan doen. Toen ze terugkwam, was de teleurstelling van haar gezicht af te lezen. ,,Het was niet zo tiptop’', zei ze. ,,De keukenkastjes hingen scheef en sloten niet goed meer.’' Mijn eerste gedachte was: dat hang- en sluitwerk is eenvoudig te fixen. Geef mij een kruiskopschroevendraaier en een paar minuten per kastje, dan hangt en sluit de boel weer fatsoenlijk. Scheefhangende kastjes zijn voor de verkoper een gemiste kans en voor de koper een onnodige teleurstelling. Als je de klus doorhebt, snap je niet dat je daar zo tegenop hebt gezien.

Uitlijnen

Het geeft een rustig beeld als de kastjes met elkaar zijn uitgelijnd. Ga dus niet lukraak aan schroeven draaien. Bekijk eerst wat je wilt bereiken; moeten de kastjes in hun geheel omhoog, naar links en rechts, of kantelen? Eigenlijk heb je maar drie smaken.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Aandraaien

De basis moet goed zijn. Het deel van het scharnier wat je aan de kast schroeft en het deel wat je aan het deurtje schroeft, dienen goed en strak aangedraaid. Alles moet daarbij helemaal aansluiten. Is dat niet zo? Even helemaal loshalen en opnieuw bevestigen. Zo kun je de deur hoger hangen.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Tussenafstand

Voor de verticale uitlijning gebruiken we de buitenste schroef op het scharnier. Hiermee komt het deurtje in zijn geheel naar links of rechts. Door aan de buitenste schroef te draaien, kun je de afstand tussen de deurtjes overal gelijk maken. Symmetrie is belangrijk.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Rechte lijn

Voor de horizontale uitlijning gebruik je de binnenste schroef. Door te draaien aan de binnenste schroef op het scharnier kun je de bovenkant van het deurtje waterpas afstellen. Doe de kleine aanpassingen per keer en per scharnier. Maak er een mooie rechte lijn van.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Opruimen

Je hoeft niet aan beide scharnieren de aanpassing te doen, het kan ook zijn dat je boven aandraait en onder losdraait. Het komt ook veel voor dat de deurtjes of lades niet goed sluiten omdat ze gewoon veel te vol zitten. Dus misschien ook weer eens lekker opruimen?

Volledig scherm
© Tjitske Sluis