‘Scheiding komt te weinig aan bod in hypotheekgesprekken’
Tijdens hypotheekgesprekken met stellen benoemen adviseurs te weinig de risico's rond een relatiebeëindiging. Dat vinden hypotheekverstrekker MUNT Hypotheken en Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Slechts 13 procent van de gescheiden woningeigenaren laat in een enquête weten goed geïnformeerd te zijn.
11 procent van de gescheiden Nederlanders zegt dat de adviseur wel over relatiebeëindiging is begonnen, maar dat de gevolgen verder niet aan bod zijn gekomen. De rest laat weten dat het onderwerp niet is benoemd of zegt het zich niet meer te herinneren (39 procent weet het niet meer). De enquête had in totaal 1000 respondenten.
‘Veel te laag’
Het percentage adviesgesprekken waarin scheidingen uitgebreid aan bod komt is in ieder geval veel te laag, vindt directeur Ellen Hensbergen van MUNT Hypotheken, een zelfstandige hypotheekverstrekker met ongeveer 60.000 uitstaande leningen. ,,Er is werk aan de winkel, want de risico's van een relatiebeëindiging kunnen de hoogte van de hypotheek beïnvloeden. En we weten dat een op de drie huwelijken stukloopt.”
Daarnaast is het belangrijk dat klanten weten wat de consequenties zijn van een scheiding voor de hypotheek, vindt Hensbergen. ,,Een scheiding brengt al zoveel emotionele schade mee. Als je dan ook nog in onzekerheid zit over of je bijvoorbeeld in je huis kunt blijven wonen, dan geeft dat nog meer stress en problemen.”
Er is werk aan de winkel, want de risico's van een relatiebeëindiging kunnen de hoogte van de hypotheek beïnvloeden
Voor adviseurs is er natuurlijk wel een zekere drempel om over een toekomstige scheiding te beginnen. ,,Een koppel is verliefd en een gesprek over samenwonen en een huis is vooral gezellig. Ik snap dat adviseurs dan liever niet te veel willen praten over een relatiebeëindiging. En voor de klanten zelf geldt dat ze er natuurlijk niet vanuit gaan dat het ooit zover komt.”
Standaard
Ook NHG-bestuurder Carla Muters roept adviseurs op het onderwerp hoger op de agenda te zetten. ,,Het is wenselijk om scheiden en de mogelijke gevolgen daarvan standaard aan bod te laten komen in een adviesgesprek”, zegt Muters. ,,Het bespreken van de mogelijke consequenties kan onprettig voelen. De adviseur speelt hierin een cruciale rol. Hij kan dit belangrijke onderwerp vanuit een neutrale adviesrol ter sprake brengen.”
Uit de enquête blijkt verder dat slechts 23 procent van de respondenten een hypotheekadviseur heeft geraadpleegd toen de relatie werd beëindigd. ,,Het is wel verstandig om terug te gaan naar de tussenpersoon die je aan de hypotheek heeft geholpen”, zegt Hensbergen van MUNT. ,,Het is dan fijn als je als echtpaar al helder hebt of een van de twee in het huis wil blijven wonen.” De adviseur moet dan berekenen of de hypotheek door één persoon is te dragen. Lukt dat niet, dan is te onderzoeken of het met alimentatie of misschien een schenking van ouders wel mogelijk is.
Het bespreken van de mogelijke consequenties kan onprettig voelen. De adviseur speelt hierin een cruciale rol
,,We zien dat de mogelijkheden groter zijn als een koppel al vóór de hypotheekverstrekking heeft nagedacht over de consequenties en daar z'n keuzes op baseert. Uit het hypotheekgesprek zou dan bijvoorbeeld kunnen komen dat een hypotheek van vijf ton wel mogelijk is, maar dat het slimmer of minder risicovol is om het op vier ton te houden. Dan zijn de gevolgen bij een eventuele relatiebreuk minder ingrijpend.”
Beheertraining
Om adviseurs te informeren over de mogelijkheden, heeft NHG een training ontwikkeld. Daar worden de belangrijkste mogelijkheden en ontwikkelingen getoond om consumenten te kunnen ondersteunen, zodat adviseurs volledig op de hoogte zijn van de opties.
Ook een hypotheekverstrekker kan vaak veel meer betekenen dan mensen denken. ,,MUNT Hypotheken heeft tegenwoordig een team dat er speciaal op is gericht om mensen bij te staan indien de financiële situatie ingrijpend is gewijzigd”, zegt Ellen Hensbergen.
Een scheiding kan bij iedereen anders uitpakken. De mogelijkheden verschillen dus ook per geval. Het juridisch loket heeft een stappenplan voor huiseigenaren die in een relatiebreuk belanden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht. -
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
PREMIUM1
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Mooi om te zien, lekker om te eten: dit zijn de ideale groentes en kruiden in je tuin
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Vandaag: eetbare gewassen.
-
Getest: dit is de beste stofzuiger
Wat is de beste stofzuiger? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
-
-
Test
Getest: dit is de beste accu-grasmaaier
Wat is de beste accu-grasmaaier? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Kritiek op kennistoets bij hypotheken: ‘Ik voel me besodemieterd’
Er bestaat veel onduidelijkheid over de verplichte kennistoets voor het afsluiten van een hypotheek. De Consumentenbond heeft zelfs het idee dat kennistoetsen bewust (te) moeilijk worden gemaakt.