Schaduwtuinen zijn eindeloos veel boeiender dan een tuin in de volle zon
eigen tuin eerstSnoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. In april bloeien veel stinsenplanten, die we te danken hebben aan bewoners van kastelen en buitenplaatsen.
Tegenwoordig is het mode om stinzenplanten te schrijven, met een z, maar een stenen huis is in het Fries een stins en geen stinz, dus houd ik me bij de schrijfwijze van Heukels' Flora van Nederland uit 2005. De Groningse benaming 'börgbloumkes' vind ik trouwens vriendelijker.
Stinsenplanten vind je op oude buitenplaatsen, in kasteeltuinen en op landgoederen waar ooit uitheemse gewassen zijn verwilderd. En op kerkhoven, waar ze ooit zijn gebruikt als grafbeplanting. Veel landgoederen en borgen die bekendstaan om hun stinsenflora houden hun poorten vanwege corona nu gesloten.
Kasteeltuinen
De laatste tijd maken we ons nogal druk over invasieve exoten. Daar hadden ze eeuwen geleden minder last van. Vooral bolgewassen werden in enorme aantallen ingevoerd en in kasteeltuinen geplant. Soms deden ook de dominee en de notaris mee, op bescheidener schaal. Als die bollen het naar hun zin hadden, zaaiden ze zich uitbundig uit. Daaraan hebben we de velden van honderdduizenden verwilderde sneeuwklokjes en boerenkrokussen te danken.
Toen tuinen nog bestonden uit brave buxushaagjes in geometrische patronen, was er geen behoefte aan planten die zich buiten de perken zaaiden. Met de komst van de Engelse landschapsstijl in de tweede helft van de 18de eeuw gingen alle teugels los. Paden mochten slingeren, vijvers en waterloopjes werden onregelmatig van vorm en de wiskundige precisie verdween. Planten mochten zich naar hartenlust uitzaaien. En nu doen we inkopen bij de stinsenplantenkweker.
Sneeuwklokjes
De bloei van de stinsenplanten begint met sneeuwklokjes en winterakonieten. Dan volgen sterhyacinten, lenteklokjes en sneeuwroem. Eind maart bloeien geelster en voorjaarshelmbloem en nu, in april, genieten we van de holwortel, de bosanemoon, de gele anemoon, het zomerklokje, de wilde narcis (sierlijker dan de gekweekte) en de bostulp.
Veel van deze bolgewassen verdragen schaduw, of beter gezegd: ze bloeien onder loofbomen en struiken voordat het blad daarvan is uitgelopen. Daar hebben ze in het vroege voorjaar volop zon. Als het in de loop van mei donker en droog wordt, gaan de bollen in zomerslaap.
Hier heb je meteen een voorbeeld van een boeiende tuin: zorg voor bomen en struiken of maak slim gebruik van de schaduw van bomen in de buurtuin. Kies een onderbeplanting van stinsenplanten en geniet vanaf januari van een kleurige tuin. Straks, als die voorjaarsplanten zijn uitgebloeid, maak je gebruik van het licht dat door de kruinen van bomen en struiken gefilterd wordt en dat varens en hosta's flatteert. Schaduwtuinen zijn eindeloos veel boeiender dan een tuin in de volle zon.
Ga je zelf in de tuin werken? Kijk dan voor terrastips bij Eigen Huis & Tuin of voor wooninspiratie onderstaande video's.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken. -
PREMIUMtuintips
‘Een mooie tuin is nu misschien wel belangrijker dan ooit’
Marian van den Beitel uit Delft zegde drie jaar geleden haar vaste baan op en begon aan een groen avontuur. Met haar tuinontwerpbedrijf Lekker Groen wil ze bijdragen aan een betere wereld door de natuur naar de stad te halen. ,,En voorlopig gaan we dankzij het coronavirus niet meer op vakantie, dus een mooie natuurlijke tuin is nu belangrijker dan ooit.” -
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.” -
PREMIUMeigen tuin eerst
Deze eenjarige wonderolieplant brengt reuring in je tuin
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week over planten die één jaar de tuin komen opfleuren. -
eigen tuin eerst
Ook planten worden met virussen besmet: ‘Er bestaat geen virusvrije tuin’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Corona voor, corona na, maar laten we de virussen niet vergeten die onze planten aantasten.
-
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen. -
Energierekening
Johan heeft gezin met vier kinderen en betaalt 78 euro per maand, inclusief kachelhout
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Johan van den Hoven (46) uit de gemeente Ede. -
Beleggers kochten vorig jaar fors minder koopwoningen
Het aantal koopwoningen dat door beleggers wordt gekocht, is het afgelopen jaar stevig gedaald. Starters kochten juist meer woningen. De meest waarschijnlijke verklaring is de verhoogde overdrachtsbelasting die het vorige kabinet voor beleggers invoerde.