Primeur in Nederland: twaalf huizen draaien volledig op waterstof dat via de gewone gasleiding binnenkomt
Twaalf huizen in het Gelderse Lochem worden vanaf deze maand volledig verwarmd met waterstof. Dat goedje vloeit via de bestaande gasleidingen de ketels van de huizen in, en dat gebeurde nog niet eerder in Nederland.
Het gaat om een proef met huizen in de villawijk Berkeloord. Daar zijn leidingen voor aangelegd of aangepast, omdat watergas niet zomaar door de huidige gasleidingen kan. Benodigde installaties, zoals een soort ‘productiehuisje’, zijn vlakbij de huizen neergezet. Alleen de cv-ketels moeten nog worden vervangen. Er komt een combi-ketel die zorgt voor warm tapwater in de cv.
Het is voor het eerst in Nederland dat een huis wordt verwarmd via waterstof, dat via bestaande gasleidingen naar de ketel wordt getransporteerd. Netbeheerder Alliander, één van de initiatiefnemers, repte eerder zelfs over een ‘ware wereldprimeur’.
Het project loopt al jaren, maar kwam maar niet van de grond. Tot nu. Alliander moest wachten op toestemming van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder behartigt de belangen van de consumenten. Omdat ACM niet eerder met dit soort projecten te maken heeft gehad, wilde het eerst een aantal voorwaarden opstellen.
Alternatief voor aardgas
Nu geeft ACM groen licht en heeft het zelfs de smaak te pakken. ,,Waterstof kan een belangrijke rol spelen bij de energietransitie. Daarom is het belangrijk dat we hier nu vast ervaring mee opdoen. De ACM staat open voor meer proefprojecten met waterstof. Netbeheerders kunnen zich met hun plannen dus bij ons melden’’, zegt ACM-bestuurder Manon Leijten.
Tekst gaat verder onder de foto..
Overheidsorgaan Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) gaat voor de duur van het project toezien op de veiligheid. Waterstof staat vanuit het verleden immers bekend om het ontbrandings- en ontploffingsgevaar. In Lochem is daarom goed bekeken welke huizen geschikt zijn. Ook is besloten om het waterstofgas een geurtje mee te geven.
Soms beter dan warmtepomp
Waterstof wordt een prima alternatief voor aardgas, verwachten deskundigen. CV-ketel- en warmtepompfabrikant Remeha, dat ook meedoet met de proef in Gelderland, ontwikkelt momenteel waterstofketels die over een paar jaar te koop zijn. ,,We laten zien dat het werkt, dat het installatietechnisch eenvoudig kan én dat het veilig is’’, zei Remeha-baas Arthur van Schayk vorig jaar. Er zijn meerdere, soortgelijke proeven met het verwarmen van huizen op waterstof gedaan, zoals in Uithoorn (Noord-Holland) en in Stad aan ‘t Haringvliet (Zuid-Holland). ,,De komende jaren komen er veel van die testen, steeds wat groter’’, zei hij.
Op korte termijn (veel) energie besparen? Independer heeft acht tips op een rij gezet.
Volgens Remeha zijn oudere woningen zelfs beter te verwarmen met waterstof dan via een warmtepomp. Bij nieuwe woningen is verwarmen met louter zo'n pomp goed te doen, maar in oudere woningen is dat veel lastiger. De isolatie is vaak beperkt en een warmtepomp trekt het dan niet. ,,Een ketel op gas, ook als dat waterstof is, blijft maar gaan, dan krijg je het overal warm’’, aldus Van Schayk.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Maakt je vaatwasser niet meer goed schoon? Zo fix je dat
Stinkt de vaatwasser of wordt je serviesgoed niet meer goed schoon? Je afwasmachine kan af en toe wel een schoonmaakbeurt gebruiken. -
Schoonmaaktip
De bakplaat van de oven vies geworden? Zo krijg je ‘m weer blinkend schoon
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: een vieze bakplaat. -
PREMIUM
125 bewoners weigeren rookmelder, verhuurder stapt naar rechter na ontruiming om koolmonoxide
Woningcorporatie Woonforte stapt naar de rechter om huurders zover te krijgen dat zij verplichte rookmelders aanbrengen. Een groep van zo’n 125 bewoners geeft geen gehoor aan de oproep om de melders in huis te halen.Alphen aan den Rijn -
Met video
Hagel, sneeuw en vorst in aantocht, dus pak die tuinplanten maar weer in
Wie de afgelopen dagen de eerste warmte van de zon gebruikte om de tuin lenteklaar te maken, wacht vanaf dinsdag een tegenvaller: hagel, (natte) sneeuw en nachtvorst. Snel weer de tuin in, maar nu om bubbelplastic om de plantenpotten heen te doen. -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras.
-
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
-
-
PREMIUM
Tea en buren zijn radeloos door huurwoningen vol met schimmel: ‘We worden bijna uitgelachen, zo voelt het’
Schimmels, vochtplekken, een muffe lucht in huis. Een hoestje dat maar niet over gaat. Tea Basch-Van Seters (54) en haar buren zijn ten einde raad. Een bouwfout zorgde voor grote lekkages in hun huurwoningen, met grote schade aan vloerbedekking, meubels én muren. Maar voor een goede oplossing geeft de woningcorporatie al een jaar niet thuis. ,,Ze laten je gewoon voelen alsof je niets waard bent.”Sliedrecht -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties.