Volledig scherm
© Ikea

Populariteit en aanbod van zwarte keukens zet door in 2019

Als je een hippe keuken wil, kies je hem zo donker mogelijk. De trend van de laatste jaren zet door en het marktaandeel van zwarte keukens blijft groeien. 

De  keukenboeren laten in hun magazines al een paar jaar zien welke mode ze voorschrijven, maar kunnen geen goede cijfers geven. Ikea, met ook een grote keukenafdeling, zocht het op verzoek wel uit. Van seizoen tot seizoen ziet het Zweedse bedrijf de donkere keuken populairder worden. 

Verkooppercentages

September 2016 - augustus 2017: 14 procent 
September 2017 - augustus 2018: 16 procent
Augustus 2018 - nu: 20 procent

,,De groei zet door en we passen daar het aanbod op aan", zegt een woordvoerder van Ikea. ,,Later dit jaar komen we ook met donkergroen, donkerblauw en donkerrood”, verklapt ze. 

Uiteraard zien de donkere keukens er niet allemaal hetzelfde uit. Je kunt kiezen voor mat, glans of hout. Ook het ‘opbreken’ van de zwarte kastjes met bijvoorbeeld een wit aanrechtblad is een optie. Sommige mensen kiezen echt voor álles zwart, zelfs de wasbak en de kraan.

Ook Renske Baars uit Gouda liet recent een zwarte keuken monteren. ,,Waarom? Omdat ik het mooi vind natuurlijk. Ik woon in een jaren-dertighuis en heb een kleine keuken. Hij was eerst beige. Best mooi, maar we wilden iets anders. Misschien hebben we daarom wel voor het compleet tegenovergestelde gekozen.”

Vrienden waarschuwden nog wel, maar hun stijladvies heeft Baars in de wind geslagen. ,,De angst is dat het heel heftig is, zo'n zwart blok in je huis. Maar het interieur is verder kleurrijk met jaren ’50- en ’60-meubels. Het past eigenlijk heel goed bij elkaar.”

Poll

Wat vindt u van een donkere keuken?

  • Spuuglelijk! (17%)
  • Erg mooi en stijlvol (47%)
  • Donker is mooi, maar zwart vind ik niks (9%)
  • Het kan mooi zijn met lichte elementen (27%)
2530 stemmen