Volledig scherm
© ANP XTRA

Opnieuw record aantal hypotheekaanvragen, enkele rentepercentages omlaag

Ook de afgelopen week is het topdrukte bij de hypotheekbemiddelaars. Ze hadden een recordaantal van 18.000 aanvragen te verwerken, waardoor het voor huizenkopers langer kan duren tot hun aanvraag is goedgekeurd.  

Uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk blijkt dat vooral het aantal oversluiters groeit. Dat zijn huizenbezitters die niet van huis maar van hypotheek wisselen, meestal om een lager rentepercentage vast te leggen. Vaak betalen ze hier een boete voor aan hun geldverstrekker, maar het kan alsnog lonen aangezien de rente historisch laag is: 1,63 procent gemiddeld. Bij vergelijkingssite en hypotheekadviseur Independer is het aantal aanvragen voor oversluiten verdrievoudigd.

Maar ook aanvragen van starters en doorstromers noteerden een stijging met dubbele cijfers, analyseert bemiddelaar De Hypotheekshop. Wellicht proberen zij ook van de lage rente te profiteren. Met nog twee dagen te gaan heeft deze maand het aanvraagrecord van november 2019 (46.000) al verpulverd. Naar verwachting stopt de teller eind maart bij zo’n 60.000 aanvragen.

Verrassend

Volgens De Hypotheekshop is het verrassend dat de eerste weken van de coronacrisis zo’n groei laten zien. Vooral starters lijken de crisis aan te grijpen om een huis te kopen, nu de concurrentie met andere huizenkopers wat lager is. Vooralsnog lijkt de huizenmarkt dus nog geen negatief effect te hebben van de coronamaatregelen. Bezichtigingen gaan veelal door via beeldbellen. De werkloosheid is nog steeds laag (zo’n 3 procent), waardoor simpelweg veel mensen de mogelijkheid hebben om een huis te kopen. 

Naar de beweegredenen van huizenkopers in deze coronacrisis is geen onderzoek gedaan, maar Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop schat in dat er een groep huizenkopers is die door de crisis (nog) niet wordt geraakt. ,,Dat tekort van 300.000 woningen is niet ineens weg. Misschien zijn er geen twintig of dertig gegadigden voor een woning, maar nog wel voldoende om het huis te kunnen verkopen.”

Quote

Misschien zijn er geen twintig of dertig gegadigden voor een woning, maar nog wel voldoende om het huis te kunnen verkopen

Martin Hagedoorn, De Hypotheekshop

Redacteur Wonen Stefan ten Teije vertelt in de podcast Achter Het Verhaal over het onverwacht hoge aantal hypotheekaanvragen in de coronacrisis. Na 13 minuten. 

Rente omhoog en omlaag

Terwijl de meeste hypotheekverstrekkers hun rente iets naar boven hebben aangepast, zijn er ook enkele aanbieders die hun rente voor het eerst in twee weken weer hebben verlaagd. Reaal en Hypotrust hebben dat gedaan, als reactie op de dalende kapitaalmarktrente. Die is momenteel weer negatief (-0,2 procent), waardoor banken voor hun langlopende leningen geld toe krijgen als ze kapitaal aantrekken. Die ontwikkeling heeft alles te maken met een opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank. De ECB stopte honderden miljarden euro's in de economie om de rente kunstmatig laag te houden en zo de economie te stutten. ,,Wie weet volgen er in de rest van de week meer verlagingen”, aldus Hagedoorn van De Hypotheekshop. 

Ondertussen zit het meeste ongemak voor de consument in de drukte bij hypotheekverstrekkers. Het controleren van de stukken kan volgens hypotheekdeskundige Marga Lankreijer-Kos van Independer een paar dagen langer duren, afhankelijk van de bank. Ze denkt wel dat de topdrukte van korte duur is en dat de coronacrisis op lange termijn wél een negatief effect kan hebben op de huizenmarkt. Ook economen van de Rabobank waarschuwden daar vorige week voor, met als belangrijke nuance dat het vooral afhangt van hoe lang het duurt dat het virus het dagelijkse leven grotendeels plat legt. 

Ben je zelf van plan een huis te kopen of zoek je wooninspiratie? Bekijk onderstaande video's.