Opgeruimd idee: Ploggers werken aan hun conditie én aan een schoon milieu
TrendPlogging, het klinkt als een kastje dat je zelf in elkaar moet schroeven. En inderdaad, net als de doe-het-zelf spulletjes van meubelgigant Ikea komt deze nieuwste fitnesstrend uit Zweden. Het principe is minstens zo simpel: werk aan je conditie en aan je omgeving. Twee vliegen in één klap.
Kreeg je vroeger een vermanende draai om de oren als je een propje op straat gooide, nu struikel je zelfs diep in het bos over lege petflesjes, energiedrankblikjes, plastic zakjes en ander zwerfvuil. Voor wie regelmatig een frisse neus haalt, is rotzooi in de natuur een bron van ergernis. Plogging zet die ergernis om in actie.
Dus trek je hardloopschoenen aan, pak een zak en ruim al lopend andermans troep op. Al lopend ben je niet alleen met je lichaam bezig, maar ook met je omgeving. Zie je iets liggen, dan raap je het op en stopt het in de plastic zak. Getuige alle lopers die op Instagram onder de hashtag #plogging trots hun 'oogst' tonen, wint de trend snel terrein.
Prima training
Volgens de Britse fitnessexpert Miranda Larbi is plogging een prima training, die overeenkomsten heeft met de onder hardlopers bekende intervaltraining. Wie regelmatig even stopt, in dit geval om rotzooi op te rapen, vergroot volgens de expert de conditie én verbrandt meer vet. Daarnaast oefen je, door het bukken en opstaan, andere spiergroepen.
Dat het nu overwaait uit Zweden is niet zo vreemd. De Scandinaviërs lopen voorop als het om milieuwetgeving gaat en hebben duurzaamheid bijna tot kunst verheven. De naam plogging is dan ook een samenvoeging van het Zweedse woord plocka, dat pakken of oprapen betekent, en het welbekende jogging. Helemaal nieuw is het idee alleen niet.
Lees verder onder de video
Troeptrimmen
De opwinding over achteloos weggesmeten rommel was zeventien jaar geleden voor een groep Haagse ‘troeptrimmers’ al reden om in beweging te komen. Eens per maand gaan zo’n twintig enthousiaste vrijwilligers van vuilraaptroep Licht op Groen en Geel het hofstedelijke struweel in om de zooi op te ruimen.
,,Alleen hardlopen doen wij niet echt'', vertelt Jan Meijer. ,,Wij lopen in normaal tempo. Dat kan ook niet anders als er een paar honderd blikjes op een vierkante meter liggen.'' Op zaterdag 10 maart gaat de vuilraaptroep, in het kader van NL-Doet, het afval in en rond het Haagse Bos te lijf.
De Hagenaars zijn blij dat plogging nu aan populariteit wint. Meijer: ,,Navolging is prima en het is in feite niets anders dan verantwoordelijkheid nemen voor je leefomgeving. Daar ligt voor iedereen een taak. Even iets opruimen, zou vanzelfsprekend moeten zijn.''
#Zwerfie
Onder het motto ‘Klagen Loont Echt Absoluut Niet’ zag in ook de stichting Klean het licht, die zich ook inzet voor een schonere leefomgeving. Oprichter Peter Smith: ,,Ik plog ook, althans op de fiets, maar het idee is prachtig.'' Als een kwart van de Nederlanders elke dag een stuk zwerfvuil, door Klean #Zwerfie gedoopt, zou oprapen, is Nederland binnen een week rotzooivrij, is het idee.
Mensen zover krijgen dat ze daadwerkelijk andermans troep oprapen, is wel een dingetje. Naar schatting 12.000 Nederlanders doen het al, maar een idee als plogging zou de ‘grootste schoonmaakactie van Nederland’ en een extra impuls kunnen geven. ,,Het is fantastisch als mensen door zo’n idee overtuigd raken'', zegt Henk Vrugt van Klean.
Samen oplossen
Dat de ploggers de door hem bedachte #Zwerfie hebben geadopteerd, is voor Henk geen ramp. ,,Het gaat erom dat we met z’n alleen het probleem oplossen en daarbij helpen alle beetjes.'' Klean bedenkt regelmatig manieren om mensen in beweging te krijgen voor het milieu, zoals de Zwerfie-bingokaart. Wie op een puzzelroute een stuk afval vindt, kruist dat aan.
Eenmaal thuis gaat de verzamelde rommel uiteraard niet zomaar de kliko in. Een beetje plogger scheidt zijn of haar vondsten. Wat gerecycled kan worden, zoals glas, plastic en karton, gaat apart. Stichting Klean opende in 2014 het eerste Zwerfie-opvanghuis. Een van een speciale sticker voorziene prullenbak, waar geplogde troep een goed heenkomen vindt.
Speerpunt van Klean is de plasticsoep in de oceanen, die veel zeedieren het leven kost. ,,Een groot deel, misschien wel de helft, komt van het land. Van zwerfafval'', zegt Vrugt. Volgens hem ligt de oplossing voor grote problemen in kleine oplossingen: bij onszelf. ,,Wie iets opraapt, heeft al snel aanspraak. Mensen vragen wat je doet en volgen het goede voorbeeld.''
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Waarom je nu moet beginnen met het zaaien van deze plant: ‘Je zult versteld staan’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week: artisjokken. -
PREMIUMwoningnood1
Bouwsector: ‘We moeten huizen bouwen aan de rand van stad en dorp’
Nederland kan de woningnood alleen effectief te lijf als er ook aan de randen van steden en dorpen gebouwd mag worden. En dan ook wat duurdere huizen. ‘Met alleen sociaal ín de stad bouwen komen we er niet.’ -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
PREMIUM
Een gezonde lucht in huis? Zet dan deze planten neer
Zet wat sanseveria’s en monstera’s in huis en je bent verzekerd van een gezonde lucht. Dat beweren de etiketten van planten bij tuincentra. Maar is dat wel zo? En hoeveel moet je dan neerzetten?
-
vraag 't vtwonen
Zo deel je jouw woonkamer opnieuw in: werk de hoogte in
De woonkamer heeft verschillende functies. Daarnaast heb je te maken met de vorm en grootte van de ruimte. Waar begin je bij het inrichten van een lege woonkamer en hoe laat je al die praktische doeleinden op een mooie, logische manier samenkomen? Onderstaande tips geven je een duwtje in de juiste richting. -
-
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
Met video
Hagel, sneeuw en vorst in aantocht, dus pak die tuinplanten maar weer in
Wie de afgelopen dagen de eerste warmte van de zon gebruikte om de tuin lenteklaar te maken, wacht vanaf dinsdag een tegenvaller: hagel, (natte) sneeuw en nachtvorst. Snel weer de tuin in, maar nu om bubbelplastic om de plantenpotten heen te doen.