Op zoek naar een studentenkamer? Dit zijn de valkuilen én tips
Studenten startpakketNog even en dan breekt een nieuw schooljaar aan. Start jij dit jaar met een studie? Dan stuit je ongetwijfeld op veel nieuwigheden. In de serie ‘Studenten Startpakket’ probeert deze site je op weg te helpen met tips over werk, wonen, vervoer, tech, koken & eten. Deze eerste aflevering: studentenkamers.
Stefan ten TeijeLaatste update:12-08-19, 19:20
Huuropzeggingen blijven eigenlijk gedurende het hele jaar gelijk, maar in de zomer ontstaat aan de vraagkant een piekprobleem
Vincent Buitenhuis, Studentenhuisvesting Nijmegen
Anouk Zegers (18) uit Kapelle heeft al vijf kijkavonden in Tilburg gehad en nog geen succes. ,,Ik denk dat er soms wel twintig andere studenten voor de kamer kwamen kijken. Dan zit je met z'n allen in de woonkamer en komt er een voorstelrondje. Ik denk dat ik best spontaan ben, maar bij de vijfde keer dacht ik wel: als het nog maar spontaan genoeg overkomt.”
Tienduizenden studenten zijn in deze periode op zoek naar een onderkomen in de buurt van hun school of universiteit. Veel van hen zullen niet op tijd een kamer vinden, waarschuwt Vincent Buitenhuis, manager strategie en wonen bij SSH&, de studentenhuisvester in Nijmegen & Arnhem. ,,Huuropzeggingen blijven gedurende het hele jaar redelijk gelijk, maar in de zomer ontstaat aan de vraagkant een piekprobleem. In Nijmegen zijn nu wel 4000 tot 5000 studenten tegelijkertijd op zoek.”
Hij wil maar zeggen: als je in augustus pas op zoek gaat, ben je eigenlijk te laat. ,,We zien het wel vaak gebeuren. Eerst vakantie vieren nadat je bent geslaagd en je daarna pas oriënteren. Maar bij ons kun je je al vanaf 1 november voor het daaropvolgende jaar inschrijven en die inschrijftijd telt mee bij de toewijzingen. Toch heb ik wel een aantal tips voor de studenten die nu zoeken.”
Waar begin je met zoeken? ,,Begin met oriënteren op de lokale huizenmarkt. Is er een sociale studentenhuisvester? Kijk daarvoor op Kences. Welke commerciële bedrijven zijn er die kamers aanbieden? Je kunt dat goed googlen. Kamernet.nl is een populaire site, maar veel steden hebben ook Facebookgroepen (voorbeeld) en die zijn heel actief. Nieuwe studenten hebben tegenwoordig soms geen Facebook, dat is meer iets waar hun ouders op zitten. Maar voor het zoeken naar een kamer is het nuttig om direct in contact te komen met huisgenoten. Het is een manier om te netwerken.”
Hoe gaat dat netwerken? ,,Nou, dat is natuurlijk lastig als je uit een andere woonplaats komt en nog helemaal geen kennissen hebt in de nieuwe stad. Maar kijk eens in je omgeving. Er is altijd wel iemand die iemand kent die in de stad woont en in zijn of haar omgeving wil rondvragen. We hebben er in Nijmegen onderzoek naar gedaan en daaruit bleek dat de meeste studenten via via een kamer vinden. Je kunt ook alvast naar een studentenvereniging mailen of bellen om te informeren of ze iets weten. En de introductieweek is een uitstekende mogelijkheid om mensen te leren kennen.”
Stel nou dat het niet via via lukt om aan een kamer te komen. Wat kun je dan doen? ,,Ik zou in ieder geval niet op één paard wedden. Dus naar die Facebookgroepen, op Kamernet.nl aanmelden én je bij de sociale studentenhuisvester inschrijven als dat kan. In Nijmegen hebben wij 35 procent van de studentenkamers en zijn daarmee de grootste verhuurder. Inschrijven kost 20 euro. Als je eerstejaars bent, heb je voorrang en als je langer dan twee uur met het openbaar vervoer moet reizen vanuit je huidige woonplaats ook. Maar dan nog is er een wachtlijst. Hoe langer je op die wachtlijst staat, hoe meer kans je maakt. Daarnaast hebben we 1.500 kamers waarbij de huisgenoten zelf een nieuwe huurder zoeken. Daar geldt geen wachttijd. De huisgenoten regelen dan meestal een kijkavond.”
Hoe werkt dat, zo'n kijkavond? ,,Het idee is dat de andere bewoners van het huis een huisgenoot kiezen op basis van een kennismaking. Mijn eerste tip is voor veel studenten misschien voor de hand liggend, maar niet voor iedereen: neem geen vader of moeder mee. De meeste bewoners zitten niet op ouders te wachten, ze willen jou leren kennen. Verder zou ik willen zeggen: blijf jezelf. Als ze bier aanbieden, maar jij hebt daar geen behoefte aan. Sla dan af. Willen ze je daardoor niet als huisgenoot, dan is dat voor jou ook maar beter, want dan pas je blijkbaar niet in de groep.”
Waar moeten studenten verder op letten? ,,Als een advertentie te mooi is om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook zo. Zeker omdat voor jonge studenten alles nieuw is, zijn er oplichters actief. Die proberen je al geld over te laten maken zonder dat je iets hebt gezien. Sowieso is het oppassen geblazen met extra kosten. Veel verhuurders vragen een waarborgsom, wijzelf overigens niet. Ik zou zeggen dat die zeker niet hoger hoeft te zijn dan één maand huur.”
,,Schakel je een makelaar in? Dan mag die makelaar niet óók voor de verhuurder werken, want dan krijgt hij dubbel betaald en heeft hij dubbele belangen. Ik zou ook erg huiverig zijn voor extra kosten als sleutel- of hele hoge contractkosten. Soms wordt daar wel twee keer de maandelijkse huurprijs voor gevraagd. Ik zou zeggen: doe het niet. Dat is veel te veel geld voor een student en mag in de meeste gevallen ook niet. Wil je weten wat je rechten als huurder zijn? Bel dan met de studentenvakbond of raadpleeg de huurcommissie.”
Verder is het volgens Vincent Buitenhuis belangrijk om de moed erin te houden. Uiteindelijk lukt het meestal wel, denkt hij. Het is een kwestie van veel tijd en energie steken in de zoektocht. Dat weet Anouk Zegers ook. ,,Ik blijf gewoon reageren en naar kijkavonden gaan. Op een gegeven moment zal er wel een klik komen met een leuk huis.”
Vorig jaar gingen we op bezoek bij een hospiteerborrel in Rotterdam. Bekijk hier de beelden:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.