Ook planten worden met virussen besmet: ‘Er bestaat geen virusvrije tuin’
eigen tuin eerstSnoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Corona voor, corona na, maar laten we de virussen niet vergeten die onze planten aantasten.
Het coronavirus krijgt veel aandacht. Alsof er geen andere virussen bestaan. De mozaïekvirussen bijvoorbeeld, die je bij uiteenlopende planten als tulpen, komkommers en krokussen kunt tegenkomen.
In de 17de eeuw, ten tijde van de tulpengekte (toen je een grachtenpand kon kopen voor tien tulpenbollen), werden tulpen met gevlamde en gestreepte bloemen gewaardeerd. Het zou nog tot 1928 duren voordat wetenschappers erachter kwamen dat die vlammen en strepen werden veroorzaakt door het mozaïekvirus. Die decoratieve tulpen waren ziek.
Als je een veld bloeiende tulpen passeert, zie je soms mensen die met een aandachtige blik langs de tulpenbedden lopen, alsof ze hun horloge verloren zijn. Dat zijn 'ziekzoekers', wier taak het is geïnfecteerde tulpen op te sporen en te verwijderen.
Gevlamde tulpen bestaan nog. 'Rembrandttulpen' worden die genoemd, hoewel die beste Rembrandt nooit van zijn leven een tulp heeft geschilderd. Deze tulpen zijn niet ziek, maar door selectie ontstaan. Vaak zijn ze paars met witte vlammen, of geel met rood.
Verspreid door dieren
Plantenvirussen worden verspreid door dieren die van plantensappen leven en daarom vaak een snuit als een stiletto dragen. De bekendste is de bladluis. Die prikt in een blad of stengel en verspreidt hiermee het virus. Vooral de vliegende bladluis werkt efficiënt. En omdat luizen overal voorkomen, bestaat er geen virusvrije tuin. Vaak tast zo'n virus de plant niet aan, die is dan alleen drager, maar soms gaat de groei van een besmette plant zichtbaar achteruit. Dat zie je in de moestuin: raakt een courgette of een komkommer door een virus geïnfecteerd, dan wordt het blad een mozaïek van licht- en donkergroene vlekken. Zo'n patroon is aardig om te zien, maar al snel verdort het blad en sterft de plant.
Kun je er iets tegen doen? Jazeker. Er zijn courgetterassen in de handel die redelijk resistent zijn en komkommers worden vaak geënt op een onderstam die weinig virusgevoelig is. Die geënte komkommerplanten zijn niet goedkoop, maar in goede zomers (komkommers houden van warmte) haal je de investering eruit.
Reageerbuisplant
Sommige tuinplanten worden niet gezaaid, maar gekloond. Dat zijn bijvoorbeeld planten met dubbele bloemen, waarbij de meeldraden in bloemblaadjes zijn veranderd. Geen meeldraden, geen stuifmeel, en dus ook geen zaad. Je kunt zo'n plant alleen vermeerderen door hem te stekken of te scheuren. Daarmee vermeerder je ook het virus waarmee elke plant vroeg of laat te maken krijgt. En als je eeuwenlang kloont, verzwakt die plant. Hier heeft de moderne techniek uitkomst gebracht: veel planten worden nu gekloond via weefselkweek, een methode waarbij virusvrije groeitopjes in een laboratorium verder gekweekt worden.
Een soort reageerbuisplant, dus.
Ga je zelf komend weekend de tuin in? Kijk voor tips op Eigen Huis & Tuin. Voor meer wooninspiratie, zie onderstaande video's.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Geen tuin? In potten en bloembakken kun je toch tuinieren
Rustig in de tuin werken, het is een veelgehoorde tip voor wie in deze rusteloze coronatijden verplicht thuiszit. Voor je geluksgevoel zijn bloemen, planten en met je handen in de aarde woelen sowieso goed. Maar wat als je geen tuin hebt? Geen probleem, ook in potten en bloembakken kan je tuinieren. Tuinexpert Romke van de Kaa geeft tips. -
Waarom zoenen gezond is: ‘Bij een zoen gaan 1 miljard bacteriën van de ene naar de andere mond’
Vandaag is het Wereld Kusdag. Gezondheidsjournalist Tijn Elferink schreef het boek Kusje erop, de waarheid achter 70 gezondheidsmythes. Wat is er waar van: ‘zoen in het rond, dan word je gezond?’ -
Rekenkamer: Onzeker of miljard euro voor woningbouw tot meer huizen leidt
Het is onzeker of het extra geld dat het vorige kabinet beschikbaar stelde voor het versnellen van woningbouwplannen ook daadwerkelijk tot meer nieuwbouw heeft geleid. Volgens de Algemene Rekenkamer waren veel projecten ook zonder de 1 miljard euro ‘woningbouwimpuls’ van start gegaan. -
PREMIUM
Laat je tuin profiteren van warm en droog weer
Als we straks te maken krijgen met een ander klimaat, kunnen we daar net zo goed van profiteren, vindt tuingoeroe Romke van de Kaa. Deze planten doen het goed in een warmere en drogere omgeving. -
Dit is wat bruidsparen dit jaar gemiddeld uitgeven aan hun huwelijk
Gemiddeld geven bruidsparen dit jaar ruim 16.000 euro uit aan hun huwelijk. Dat is 2000 euro meer dan voor corona. We hebben weer zin in een feestje, maar: trouwen is ook duurder geworden. Leveranciers worden steeds vaker gedwongen de gestegen kosten door te berekenen.
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Deze rododendron steekt met kop en schouders uit boven de gewonetuinrododendrons
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week met de zorg voor rododendrons. -
PREMIUM
Samen slapen met je baby of kind: ‘Als je zoon van 16 verdrietig is, waarom niet?’
Veel ouders doen het: met hun baby in bed slapen. Uit gewoonte, voor de gezelligheid en vooral ook uit gemak. Toch wordt het afgeraden door de JGZ, VeiligheidNL en internationale organisaties. Pedagoog Philippe Noens geeft zijn professionele mening: ,,Er bestaat geen hard, wetenschappelijk bewijs tégen, noch vóór samen slapen.” -
PREMIUM
Dit is het snelst groeiende dorp van Nederland: ‘Je hebt hier alle voorzieningen’
Op Waddinxveen staat geen maat. Het dorp trekt met afstand relatief het hoogste aantal nieuwe mensen aan van buiten. Wat is het geheim?