Onkruid bestrijden? Elektrocutie doet het goed
Eigen tuin eerstElektrocutie is hét toverwoord in de onkruidbestrijding van nu. Met 5000 volt door de wortels; het werkt.
Delen per e-mail
In nieuwsberichten over invasieve exoten is het steevast kommer en kwel: rupsen van de buxusvlinder laten van onze geliefde buxussen een zielig skelet over. Kastanjemineermotten laten het blad van kastanjebomen verkleuren en afvallen, waardoor het in juli al herfst lijkt. En de Japanse duizendknoop breekt door het wegdek, of - erger - maakt huizen onverkoopbaar.
Tekst gaat verder onder de foto
Voor een beetje ondernemer betekent zo’n plaag een kans. Denk aan mannen in witte pakken die voor een paar honderd euro wel even een wespennest willen opruimen. Met de opmars van de Aziatische terrorhoornaar zal die prijs ongetwijfeld verdriedubbelen. Wat hier bestreden wordt is weliswaar de plaag zelf, maar bovenal de angst voor de plaag. Hetzelfde geldt voor de mannen in maanpakken die met een omgebouwde stofzuiger de eikenprocessierups te lijf gaan: veel geld voor iets wat de koolmees gratis doet.
Zeker nu chemische bestrijding onder vuur ligt, valt in de wereld van de onkruidbestrijders veel geld te verdienen. Het nieuwe toverwood is ‘elektrisch’. Jaren geleden heb ik zo’n straalkachel op een steel aangeschaft om paardenbloemen tussen mijn straatstenen te verwijderen. Het ding ligt in de schuur te verstoffen. Niet omdat het niet werkte, maar omdat het minstens vijf minuten duurde om een klein deel blijvend weg te stralen.
(Lees verder onder de foto.)
5000 volt
Goed nieuws: er zijn nieuwe ontwikkelingen in de elektrische onkruidbestrijding, waarbij het onkruid niet door verhitting om zeep wordt geholpen maar door elektrocutie. Een Brits bedrijf ontwikkelde de Rootwave, een apparaat waarmee je onkruid vernietigt door een stroomstoot van 5000 volt door de wortels en stengels te jagen. Het ding is ontwikkeld voor de landbouw, maar kan ook in tuinen en wegbermen worden toegepast.
Het werkt zo: de terminator nadert de plant met een handgedragen elektrische lans. Hij plaatst een aardpen in de grond, zo dicht mogelijk bij de uit te roeien plant. Na een druk op de schakelaar wordt de plant geëlektrocuteerd. De elektriciteit wordt omgezet in warmte, de wortels worden als het ware gekookt.
Het is spectaculair om het apparaat aan het werk te zien: je ziet een vonk als de lans de plant raakt, die daarna verwelkt in een wolk van stoom. Het mooie is dat je één plant aanpakt zonder de omringende vegetatie te schaden.
Aan die elektrische lans zitten een omvormer en een aggregaat vast - samen een flinke kofferbak vol. Geen optie voor de simpele tuinier, maar het apparaat biedt hoop voor mensen die zich geconfronteerd zien met een tuin vol woekerende reuzenberenklauw, akkerdistels of Japanse duizendknoop.
Met dit systeem, door hoveniers gebruikt, kom je van veel probleemplanten af zonder gif.
Wie is de beste klusser van Nederland en hoe maak je een mooi wandplankje? Hieronder vind je alle video’s over wonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
energierekening
Koen (30): ‘Door mijn handicap heb ik veel elektrische apparaten’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Koen Berendsen (30) uit Halle. -
PREMIUM
Woningzoekenden storten braaf meer dan 130.000 euro op rekening oplichters: ‘Mail met link is altijd nep’
Mensen die staan ingeschreven voor een huurwoning, worden nog altijd slachtoffer van online fraudeurs. Woningportalen waarschuwen voor nepmails uit naam van Woongaard of WoningNet. Ondanks de aanhouding van een verdachte, vorige maand, blijven er gedupeerden bij komen. -
hip huis
Zo ziet de huisgevel van de toekomst eruit
Sinds de coronacrisis brengen mensen (noodgedwongen) meer tijd door in huis. Het interieur krijgt daardoor ook meer aandacht. In de serie Hip huis onderzoekt de redactie Wonen van deze site de laatste trends. Vandaag: geveltuinen, beschouwd door tuingoeroe Romke van de Kaa. -
VDL gaat in de bouw: productie complete badkamers in om te bouwen bussenfabriek
Geen bussen meer, maar badkamers, toiletten en technische ruimten voor woningen. VDL gaat zijn bussenfabriek in Heerenveen ombouwen tot industrieel productiebedrijf voor woningmodules. Door een samenwerking met bouwer Van Wijnen uit Baarn zet het Eindhovense industriële concern zijn eerste stap in de bouw om ‘een bijdrage te leveren aan het oplossen van het woningtekort’. -
PREMIUM
Kan mijn dak die sneeuw wel hebben? ‘Hier wordt al heel lang goed over nagedacht’
Woningbezitters hoeven zich niet direct zorgen te maken over de sneeuw op hun dak. De kans dat een dak daardoor instort is klein, dankzij de strenge Nederlandse bouwvoorschriften. Maar de stuifsneeuw die de laatste dagen viel, kruipt wel makkelijk in dakpanscheurtjes en andere kieren, en dat vergroot de kans op lekkages.
-
PREMIUM
Ouderen verruilen huis graag voor appartement, maar eerste stap is lastig: ‘Nachten wakker gelegen’
Dat Wil (83) en Jan (84) Tuinenburg na 33 jaar hun (inmiddels te grote) eengezinswoning zouden verlaten, hadden ze nooit gedacht. Nu zijn ze maar wat blij dat ze de stap naar een kleinere huurwoning hebben gemaakt. -
PREMIUM
Dierenvriend Gerry moet zijn woonkamervijver mogelijk vaarwel zeggen
Gerry Grouwe geniet elke dag van zijn grote koikarpers en waterschildpadden. Niet in een reguliere vijver in de tuin, maar in een tot vijver omgebouwd kinderzwembad in zijn eigen woonkamer in Enschede, drie hoog. Woningcorporatie Domijn is minder blij met de vijver en eist in een kort geding dat de dierenliefhebber zijn vijver verwijdert. -
eigen tuin eerst
Wachten tot de lente? Nee hoor, deze druifjes kunnen wel wat vorst weerstaan
Blauwe druifjes plant je nu. Ze groeien vroeg in het seizoen en het blad komt in het najaar al uit de grond, verzekert tuingoeroe Romke van de Kaa.