Nederland heeft nog lange weg te gaan: gasverbruik stijgt
Hoewel Nederlandse huishoudens steeds minder elektriciteit consumeren, is er op het gebied van gasverbruik nog weinig beweging. Vorig jaar werd in huis zelfs meer gestookt dan het jaar ervoor.
De ambitie om alle Nederlandse huizen van het gas af te koppelen is nog maar vers. Het kabinet verwacht volgend jaar van alle gemeenten een plan met antwoord op de vraag hoe ze het gaan doen en wanneer. De plannen kunnen tot 2050 worden uitgewerkt. Dan wil het kabinet dat elk huis duurzaam wordt verwarmd. Nieuwe huizen mogen inmiddels al niet meer met gas worden verwarmd.
Weer grote factor
Ondertussen is het gemiddelde gasverbruik nog vooral gebaseerd op het weer, zegt een woordvoerder van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). ,,In jaren met relatief koude winters heeft het verbruik een piek.” Nederlanders verstookten vorig jaar iets meer gas dan in 2017. De laatste jaren lag het gebruik ongeveer gelijk met 2018. In de jaren 2010 tot en met 2013 een stuk hoger vanwege koude winters.
Het gemiddelde gasverbruik per woning steeg naar 1270 kubieke meter, zo blijkt uit recent bijgewerkte cijfers van het CBS die LocalFocus heeft geanalyseerd. Dat is een stijging van meer dan 2 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Het elektriciteitsgebruik daalde juist met meer dan 2 procent.
Toch wijkt een aantal gemeenten ook af in de trend. ,,Het zou goed kunnen dat die gemeenten voorop lopen in de trend om huizen aan te sluiten op een warmtenet", zegt de CBS-woordvoerder.
Bekijk hieronder hoe het verbruik van gas in jouw gemeente zich heeft ontwikkeld.
Een stad als Nijmegen legt hele woonwijken aan die verwarmd worden door restwarmte van de afvalverbranding. In Wageningen daalde het gasverbruik zelfs met bijna een vijfde ten opzichte van een jaar eerder dankzij veel nieuwbouw. Nieuwbouwhuizen zijn in de regel veel beter geïsoleerd.
Overigens beslaat het gasverbruik door cv-ketels en fornuizen maar een vijfde van de Nederlandse gasbehoefte. De rest wordt gestookt door bedrijven en energiecentrales (voor de opwekking van stroom).
Elektriciteit
Hoewel het gasverbruik vorig jaar steeg, konden we met minder elektriciteit toe. Het gemiddelde aantal kilowattuur (kWh) dat jaarlijks in een Nederlandse woning verbruikt wordt, daalt al bijna een decennium lang gestaag. Vorig jaar werd er gemiddeld 2790 kWh per woning verbruikt, in 2010 was dat nog 3300 kWh. Die daling komt volgens Netbeheer Nederland vooral doordat de huizen en elektrische apparaten steeds zuiniger worden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Met gevoelige neus, sterke sixpack en gadgets maakt presentatrice Eva Eikhout haar leven makkelijker
-
PREMIUM
Zo houden we het klimaatvriendelijk koel in huis (dus zonder energieslurpende airco)
Hoe houden we onze huizen koel, zonder het klimaat verder op te warmen met airco's? De oplossing ligt onder de grond. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Voor 5 miljoen koop je dit landgoed mét privéstrand: ‘Mooiste vakanties beleeft u voortaan gewoon thuis’
Je eigen landgoed kopen? Dat kan nu in Montfoort. Vraagprijs: bijna vijf miljoen euro. Maar dan heb je ook je eigen binnenzwembad, kun je biljarten in je hooiberg én relaxen op je privéstrand.Montfoort
-
Getest: dit is de beste vrijstaande vriezer
-
-
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
INTERVIEW
Van het gas af? ‘Doe bewoners aanbod dat ze niet kunnen weigeren’
Alle Nederlandse huizen moeten over dertig jaar van het gas zijn afgekoppeld. Gemeenten hebben de regie in dat megaproject gekregen. Jan van der Meer loopt al jaren voor de troepen uit met verduurzaming van huizen als wethouder in Nijmegen, daarna als warmteregisseur in de Metropoolregio Amsterdam en nu is hij namens GroenLinks wethouder in de stad die prat gaat op z’n innovatieve vermogen: Eindhoven. ,,We moeten inwoners gewoon een aanbod doen dat ze niet kunnen weigeren.”