Nachtmerrie echtpaar compleet: rechter kan niets doen aan stankoverlast huis
De bewoners van een koopwoning in Holten zullen ermee moeten dealen dat ze naast een paardenfokkerij wonen en stankoverlast van de paarden kunnen hebben. Dat blijkt uit een uitspraak die de Raad van State woensdag bekendmaakte.
Delen per e-mail
De bewoners van een woning in Holten sleepten de gemeente Rijssen-Holten voor Raad van State in Den Haag. Zij vinden dat de gemeente moet optreden tegen stank- en stofoverlast uit een paardenfokkerij pal naast hun huis. De gemeente weigert.
Mark Engelen voerde in Den Haag het woord voor de bewoners, zijn broer en schoonzus. Vanwege alle emoties konden zij het niet opbrengen om naar Den Haag te komen, vertelde hij.
Hun woning, die ze kochten in 2007, is in 1991 afgesplitst van het agrarische bedrijf ernaast. Bij dit bedrijf hoort een tweede bedrijfswoning en die staat er nog steeds. „Toen zat er helemaal niets van een agrarisch bedrijf in”, zei Mark Engelen.
Paardenfokkerij
In 2009 streek Gerard Egberink ernaast neer met zijn gezin. Hij kocht het bedrijf, bouwde met vergunningen een stal en begon een paardenfokkerij. Engelen maakte geen bezwaar tegen de vergunningen.
Pas toen hij naar eigen zeggen ernstige luchtklachten en andere overlast kreeg van het paardenbedrijf, trok hij bij de gemeente aan de bel. Dat was in 2016 of 2017.
Minder milieubescherming
De gemeente zegt niets voor hem te kunnen doen. De woning van Engelen en het bedrijf hebben nog altijd een agrarische bestemming. Het afgesplitste woonhuis is dan ook een bedrijfswoning met dito milieubescherming. Die is aanzienlijk minder dan bij een burgerwoonhuis.
De gemeente heeft Engelen ontheffing moeten geven van het verbod om als burger in de bedrijfswoning te mogen wonen. Dat is gebeurd, dus het wonen is legaal. Meer wil de gemeente niet doen en hoeft ze ook niet te doen, aldus het gemeentebestuur zelf.
De familie Engelen moet het doen met een huis in de stank.
Verder in het nieuws
-
Gemeentelijke belastingen voor huiseigenaren stijgen hard in 2020
De onroerendezaakbelasting (ozb) gaat komend jaar met gemiddeld 4 procent omhoog. Dat is bijna twee keer zoveel als in 2019 en ver boven de verwachte inflatie door het Centraal Plan Bureau (CPB) van 1,3 procent. Ook de afvalstoffenheffing stijgt landelijk met 8 procent. -
eigen tuin eerst Deze boom wordt minder populair, maar past perfect in de professionele tuin
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week zet hij de berk in het zonnetje. -
Proeven met starterswoningen bij ouderen in huis óf in de tuin
Net als veel delen van Nederland kampt ook Ermelo (de Veluwe) met woningnood. Jongeren die een huis zoeken, kampen met een wachttijd van vijf jaar. Voor hen ging woningstichting UWOON aan de slag met het zogenoemde achtertuinplan. -
Woningcorporaties eisen reactie minister op bezwaar verhuurderheffing
Woningcorporaties zijn nog niet klaar met hun campagne tegen de verhuurderheffing. Ze vinden de belasting ingaan tegen het principe van sociale huur en eisen nu in een brief dat minister Stientje van Veldhoven met een reactie komt. -
Bouw- en woningsector balen van spoedwet stikstof, maar willen toch dat hij komt
De spoedwet stikstof moet snel worden aangenomen door de Tweede en Eerste Kamer, ondanks alle terechte bezwaren. Met die dubbele boodschap proberen bouworganisaties PvdA en GroenLinks over te halen, nu die politieke partijen tegen dreigen te stemmen.
-
PREMIUM
Dit betaal je in 2020 voor je energie
Alle goede bedoelingen ten spijt blijft de jaarlijkse afrekening van je energie een lange opsomming van begrippen, verbruikscijfers en tarieven. Waar betaal je nou precies voor? En waarom? -
Klusvrouw Met deze tips maak je een multifunctionele zolder
Hieke Grootendorst geeft elke week klustips en een inkijkje in haar leven als klusvrouw. Deze week klimt ze naar de zolder. Hoe richt je die zo in dat hij ook echt wordt gebruikt? -
Gaat de energierekening nou omhoog of omlaag?
De energierekening is over een paar jaar een stuk hoger, zo waarschuwt Vereniging Eigen Huis. In 2020 gaat de prijs bij gemiddeld verbruik juist omlaag, weet prijsvergelijker Pricewise vandaag te melden. Het kabinet zegt dat er over de prijsontwikkeling nog weinig valt te zeggen. Hoe zit het?