Na jaren van records minder hypotheken afgesloten: starter wint terrein
Het aantal hypotheekaanvragen is vorig jaar, na jaren van stijging, gedaald ten opzichte van 2021. Dat blijkt uit cijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN), dat spreekt van een duidelijke omslag in de hypotheekwereld.
HDN registreerde in 2022 521.433 hypotheekaanvragen, ruim 7 procent minder dan het jaar ervoor (562.655). De oorzaak van die daling is de gestegen rente, de oorlog en de hoge inflatie. Door de rentestijging werden in het begin van 2022 nog veel hypotheken overgesloten, maar later in het jaar had die hoge rente - nu rond de 4 procent - volgens HDN een ‘duidelijk remmend effect op de hypotheekmarkt’.
Vooral in de laatste maanden van het afgelopen jaar is die kentering merkbaar. Nu de rente hoog is, wordt amper nog overgesloten. Het aantal aanvragen van mensen die een huis wilden kopen, lag in het vierde kwartaal op 52.600. Dat is ruim 20 procent minder dan in dezelfde periode een jaar geleden (66.200 aanvragen).
Ook gemiddelde hypotheekbedrag daalt
Niet alleen daalde het aantal aanvragen flink, maar ook de gemiddelde woningwaarde én het gemiddelde hypotheekbedrag namen af. Dat laatste bedrag lag eind vorig jaar op 315.400 euro. Dat is bijna 30.000 euro onder het jaargemiddelde en ruim 12 procent lager dan eind 2021.
De hypotheekcijfers sluiten naadloos aan bij de ontwikkelingen op de woningmarkt in 2022, waarin de markt duidelijk afkoelde. Na jaren van exploderende huizenprijzen werden er weer eens prijsdalingen genoteerd. Ook het aanbod en de verkooptijden namen toe.
Goed nieuws is er voor starters. Die groep wint terrein op de woningmarkt, afgaande op de HDN-cijfers. Zij deden 40.800 hypotheekaanvragen in 2022. Dat is 12 procent meer dan het jaar ervoor, toen deze groep nog een van de sterkste dalers was. Niet één type woningkoper kwam daar qua aanvragen boven. Vooral in de provincies Gelderland en Utrecht kregen meer starters een poot tussen de deur.
Eigen geld inleggen
Uit onderzoek bleek eerder al dat starters steeds meer in hun koopkansen geloven. Zo zien meer starters zichzelf binnen een jaar een huis kopen dan een jaar geleden. Zij zullen zich gesterkt voelen door een aantal ontwikkelingen op de woningmarkt, zoals het verhogen van de NHG-grens en de invoering van opkoopbescherming en zelfbewoningsplicht, waardoor pandjesbazen en beleggers het leven zuur wordt gemaakt en er meer aanbod overblijft voor starters.
Wie een huis wil kopen, heeft nog altijd een flinke zak geld nodig. Gemiddeld werd er in 2022 volgens HDN zo’n 44.000 euro aan eigen middelen ingelegd. Dat is meer dan in 2021, toen het ging om 41.500 euro. Maar nu de woningmarkt af begint te koelen, komt er volgens het hypotheekplatform ook een voorzichtig einde aan de stijgingen van eigen geld. Zo ging het halverwege 2022 nog om een bedrag van 45.500 euro.
Praat mee.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Huizenprijzen in januari weer wat gestegen na maandenlange daling
De Nederlandse huizenprijzen zijn in januari licht gestegen nadat bestaande koopwoningen maandenlang telkens goedkoper werden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster gingen de prijzen vergeleken met december met 1,5 procent omhoog. In de laatste maand van vorig jaar zakten de prijzen nog met ruim 2 procent ten opzichte van november, wat de sterkste daling in tien jaar was. -
PREMIUM
De huizenprijzen dalen verder en andere economische lichtpuntjes in 2023
2022 bracht een hoop economische ellende. Trekken we die lijn in 2023 door? Of zijn er toch nog lichtpuntjes aan te wijzen? Ja, is het antwoord -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
vraag 't vtwonen
Kleine kinderen worden groot: zo transformeer je de babykamer tot kinderkamer
Kleine kinderen worden groot. Voor je het weet is je baby een peuter en daarmee de babykamer ontgroeid. Met dit stappenplan creëer je de kinderkamer die past bij de levensfase van je kind - zonder de volledige inrichting te vervangen.
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
-
-
Dit moet je weten over de rente voordat je een hypotheek afsluit
De hypotheekrente schommelt zo nu en dan. Maar vanaf welk moment staat het rentepercentage eigenlijk vast bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek? En hoe lang blijft het renteaanbod staan? Deze site zocht voor je uit waar je rekening mee moet houden. -
PREMIUM
Brandnetels, paardenbloemen, haagwinde: welk onkruid haal je weg en wat laat je staan?
Paardenbloemen middenin je strakke groene gazon. Of de stengels van de heermoes tussen je terrastegels. Onkruid kan tuineigenaren een doorn in het oog zijn. Tegelijkertijd is het vaak hartstikke nuttig. Wat moeten we ermee? Behouden of bestrijden?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer