De hortensia is een plant die met z'n kleurige bloemen minder pollen afscheidt dan andere soorten.
Volledig scherm
De hortensia is een plant die met z'n kleurige bloemen minder pollen afscheidt dan andere soorten. © Shutterstock

Met deze bloemen en planten in de tuin beperk je hooikoorts

TuintipsVoor mensen die last hebben van hooikoorts is genieten van de tuin er in het voorjaar vaak niet bij. Toch zijn er genoeg planten en bloemen die geen hooikoorts opwekken. Deze site en Eigen Huis & Tuin zochten uit hoe je de tuin kunt inrichten om de klachten te beperken.

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel van grassen, planten of bomen. De ene plant levert meer problemen op voor hooikoorts-patiënten dan de andere. Ook de bloeiperiode heeft effect. Op de website pollennieuws.nl wordt een kalender per boom- en plantensoort bijgehouden. 

Vijver

Ideale planten die amper hooikoorts veroorzaken, zijn waterplanten. Denk er dus eens aan om een vijver in de tuin aan te leggen als daar ruimte voor is. 

Verder geldt over het algemeen: hoe kleuriger de bloem, hoe kleiner de kans op hooikoorts. Die bloemen trekken insecten aan die het stuifmeel verspreiden. Minder kleurrijke bloemen bestuiven juist door de lucht. Deze bloemen zijn volgens Hallo Hovenier overlastbeperkend:

Azalea’s
Bloembollen
Brem
Goudsbloem
Hortensia
Jasmijn
Lavendel
Lelies
Lobelia Salvia

Beter verwijderen 

Ligusterheggen kun je juist beter verwijderen. Andere bomen en planten die niet in de tuin passen van iemand die last heeft van hooikoorts: eik, els, duindoorn, berk, es, hazelaar, tamme kastanje, vlier, taxus en haagbeuk.

Onkruid wieden is niet alleen een goede raad voor iedereen die van een ‘schone tuin’ houdt. Weegbree en wilde grassen zijn ook een trigger voor de gevoelige neus. Bodembedekkers zoals dovenetel kunnen voorkomen dat de tuin vol onkruid komt te staan. 

Verder helpt het om het gras vaak te maaien (al kun je dat beter niet zelf doen als je last hebt van hooikoorts). Kort gemaaid gras scheiden minder pollen af dan lang, bloeiend gras.