Meeste huurders sociale woningbouw zien huur minder hard stijgen
De huur gaat vanaf 1 juli bij iedereen die in een huis van een corporatie woont omhoog, maar bij de meeste bewoners stijgt de huur minder hard dan de laatste jaren. Uit een enquête van koepelorganisatie Aedes onder 228 woningcorporaties blijkt dat de huur gemiddeld stijgt met het inflatiepercentage van 1,6 procent (peilmaand november 2018). Huurders hebben dat te danken aan een akkoord tussen de Woonbond en Aedes in december vorig jaar.
In dat huurakkoord staat dat de prijzen voor sociaal wonen niet verder mogen stijgen dan de gemiddelde consumentenprijzen. Dat staat pas vanaf volgend jaar in de wet, maar volgens Aedes wordt dit jaar al ‘gehandeld in de geest van het akkoord'. In 2018 lag de huurstijging nog iets (0,1 procentpunt) boven inflatie, de jaren ervoor een stuk hoger. Sommige corporaties lieten de huren tot wel 4 tot 6 procent stijgen.
Dat had alles te maken met de verhuurderheffing die werd ingevoerd. Die kost de corporaties inmiddels 2 miljard euro per jaar. Vorig jaar kwam daar een andere belasting bovenop. Corporaties kunnen de rente van investeringen niet meer aftrekken. Dat kost ze nog eens 500 miljoen euro per jaar, zegt Aedes-voorzitter Marnix Norder. ,,Het is bijzonder dat de huurverhogingen beperkt blijven, want daarmee stoppen corporaties met het doorschuiven van de extra belastingen naar hun huurders.”
Woonlasten en verhuurderheffing
Dat heeft twee redenen, zeggen zowel Aedes als de Woonbond, die opkomt voor huurdersbelangen. ,,Ten eerste zagen we dat de huurders een steeds groter deel van hun salaris aan woonlasten kwijt zijn”, aldus Norder. ,,Die doelgroep wordt toch al hard getroffen. Bewoners moeten betaalbaar blijven wonen, zodat ze ook nog nieuwe schoenen voor hun kinderen kunnen kopen.”
Daarnaast wordt het kabinet onder druk gezet met deze maatregel om de verhuurderheffing af te schaffen. ,,Van corporaties wordt gevraagd veel nieuwbouw te plegen en huizen te verduurzamen. Als de belastingdruk te hoog wordt, kunnen we te weinig nieuwe huizen bouwen. Vanwege de woningnood is dat wel hard nodig.” De Woonbond laat in een reactie weten de huurmatiging ook een belangrijk signaal te vinden. ,,Zowel voor de huurders als voor het kabinet. We staan voor betaalbaar wonen en willen ook af van de verhuurderheffing voor sociale woningbouw", aldus een woordvoerder.
Nieuwe bewoners
Overigens stijgt de huursom (alle huren bij elkaar opgeteld) vanaf 1 juli met 2 procent. Dat komt onder meer doordat nieuwe bewoners op een huurverhoging kunnen rekenen. Bij 18 procent van corporaties stijgt de huur gemiddeld met iets meer dan de inflatie, bij 40 procent met minder dan inflatie. De gemiddelde huur van een corporatiewoning was eind vorig jaar 538 euro per maand. Corporaties mogen de huren meer verhogen bij huurders met wat hogere inkomens (boven 42.436 euro). Vier van de tien corporaties maakt daar gebruik van.
Afspraken in Sociaal Huurakkoord
· De huren van corporaties stijgen gemiddeld maximaal met inflatie. Corporaties hebben de mogelijkheid bij sommige huizen de huur iets meer of minder te verhogen.
· Bij huurders met een relatief hoge huur wordt de huur tijdelijk niet verhoogd en in sommige gevallen tijdelijk verlaagd.
· Corporatie, huurdersorganisatie en gemeente kunnen samen afspreken om de huren met maximaal 1 procent extra te verhogen als er ter plekke meer geld nodig is voor investeringen.
· Woonlasten van huurders gaan niet omhoog na verduurzaming van de woning.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
PREMIUM
Het wordt 30 graden, met deze tips houd je je huis koel: ‘Hang nat laken voor open raam’
Naar verwachting tikt de thermometer vrijdag een tropische dertig graden aan. Niet alleen buiten, maar ook binnen wordt het een stuk warmer. Hoe houd je het huis koel, vragen we experts. -
woningnood
Kabinet stimuleert flexwoningen met belastingkorting
Flexwonen moet een van de oplossingen zijn in de strijd tegen woningnood in Nederland. Gemeenten mogen tijdelijke woonbestemmingen aanwijzen en ook tijdelijke huizen laten bouwen. Een huis dat in de fabriek grotendeels wordt gemaakt (prefab) kan rekenen op vrijstelling van de verhuurderheffing. -
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret.
-
PREMIUMmet video
Duurste huis van Nederland staat straks op eilandje: zo zien de plannen eruit
Niet in ’t Gooi en ook niet in Wassenaar of Amsterdam - nee, het duurste huis van ons land staat straks in... Rotterdam. -
klimaatmars
‘Het is oneerlijk dat huurders de lasten van verduurzaming moeten dragen’
De Woonbond is een van de organisatoren van de klimaatmars aanstaande zondag in Amsterdam. Directeur Paulus Jansen is strijdbaar. ,,We moeten nu druk op de ketel zetten om te voorkomen dat de rekening terechtkomt bij huurders, die het financieel al erg moeilijk hebben.’’ -
PREMIUMeigen tuin eerst
Geef je tuin een tropisch tintje met een bananenplant
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week over een exotische plant.