Meer kantoorpanden omgebouwd tot woonruimte
Vastgoedbedrijven weten een groeiend aantal leegstaande kantoren, scholen en winkels om te bouwen tot woningen. Vorig jaar zijn 12.500 huizen gemaakt in bestaande gebouwen, het hoogste aantal in acht jaar tijd, blijkt uit onderzoek van Centraal Bureau Statistiek.
Delen per e-mail
Bijna de helft van deze woningen is gebouwd in voormalige kantoorgebouwen. Interessant omdat wordt verwacht dat veel kantoorruimte leeg komt te staan vanwege de overtuiging dat thuiswerken ook na corona een blijvertje is.
In 2019 werden 5700 nieuwe woningen in kantoren gebouwd, 46 procent van alle transformaties. Een kwart van de omvormingen is in voormalige winkels of maatschappelijk vastgoed, zoals ziekenhuizen, kerken of schoolgebouwen.
Het gaat meestal om kleine woningen (appartementen of studio's) die voor de verhuur bestemd zijn. In 2019 heeft 45 procent een oppervlakte van 15 tot 50 m2 en 28 procent een oppervlakte van 50 tot 75 m2. Van het totaal aantal woningtransformaties in 2018 was 84 procent een huurwoning. De meeste huurwoningen zijn in het bezit van bedrijven of institutionele beleggers.
Doelstelling gehaald
De cijfers zijn goed nieuws voor minister Kajsa Ollongren van Wonen. Zij maakte een paar jaar geleden de afspraak met de woningbouwsector dat er 75.000 huizen per jaar moesten worden gebouwd om aan de toenemende vraag te voldoen. Dat doel is gehaald, want naast nieuwbouw (71.500) komt met deze 12.500 woningen het totaal op 84.000. Overigens is de roep vanuit de sector dit jaar groot om de doelstelling naar boven bij te schroeven, omdat het woningtekort er niet mee wordt ingelopen.
De werkloosheid gaat stijgen en meer mensen gaan structureel thuiswerken, dus er zullen meer kantoren vrijkomen
Het kabinet stimuleert het ombouwen van bestaande panden middels leningen via Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Gemeenten kunnen zo voorbereidende kosten met een lening financieren. De verwachting is dat er veel animo is om met name kantoren om te bouwen. ,,De werkloosheid gaat stijgen en meer mensen gaan structureel thuiswerken, dus er zullen meer kantoren vrijkomen”, zei Madeline Buijs van ABN Amro eerder tegen deze site. ,,Kantoren liggen vaak op mooie locaties om te transformeren tot woonruimte.”
Hogere belasting
Vanaf 1 januari gaat wel de overdrachtsbelasting omhoog voor bedrijfsgebouwen van 6 naar 8 procent en er wordt volgens de huidige plannen geen uitzondering gemaakt voor ontwikkelaars die er dan woningen van maken. Vanuit de oppositie is er dan ook kritiek op het belastingplan. ,,Het kabinet maakt geld vrij om dit soort initiatieven te stimuleren. Het zou gek zijn als dat nu minder aantrekkelijk wordt gemaakt met een belastingverhoging”, aldus PvdA-Kamerlid Henk Nijboer, die maandag in de Tweede Kamer aandacht gaat vragen voor het onderwerp.
In Rotterdam is in 2019 het grootste aantal woningen ontstaan door transformatie. Het betrof 1905 woningen voortgekomen uit hergebruik van bestaande panden zoals kantoren. Dat is 37 procent van alle woningen die in 2019 aan de Rotterdamse woningvoorraad werden toegevoegd. Amsterdam en Den Haag staan respectievelijk op de tweede en derde plek.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De trends van 2021: comfortfood, grote planten en bewuster online
In 2021 komen kaas en koffie door de brievenbus, ligt je huis vol aaibare stoffen en is er een explosie van kunstmatige intelligentie. En dit wordt ook het jaar waarin we gemiste feestjes inhalen, zeggen trendwatchers. -
PREMIUM
‘Huurprijzen stijgen verder door hogere overdrachtsbelasting’
De herziening van de overdrachtsbelasting voor woningen die op Prinsjesdag wordt aangekondigd, heeft mogelijk een negatief effect op de omvang van de voorraad huurwoningen. Prijzen kunnen stijgen en het wordt minder aantrekkelijk om kantoren te transformeren tot woningen, terwijl daar grote kansen liggen in de nabije toekomst, denken vastgoedexperts. -
podcast Energierekening moeilijk te begrijpen? Hier moet je op letten
Alle goede bedoelingen ten spijt blijft de jaarlijkse afrekening van je energie een lange opsomming van begrippen, verbruikscijfers en tarieven. Waar betaal je nou precies voor? En waarom? -
Forse stijging afvalstoffenheffing zorgt voor hogere woonlasten
Veel woningeigenaren en huurders zijn dit jaar meer kwijt aan gemeentelijke woonlasten. Dat komt vooral door de afvalstoffenheffing die sterk stijgt. Dat meldt het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO), dat de woonlasten in de veertig grootste gemeenten in kaart heeft gebracht. -
PREMIUM
Mijn Tuin Van slangen en apen in de Afrikaanse tuin tot salamanders in de Haagse vijver
Henk Zeggelaar woonde met zijn gezin een tijdje in Tanzania. Daar hadden ze een grote tropische tuin inclusief tuinman. En er kwamen geregeld apen en slangen op bezoek. ,,Dit is wel even andere koek. Nu hebben we salamanders in onze vijver.”
-
Corporaties zetten 10.000 flexwoningen met belastingkorting neer
Woningcorporaties moeten de bouwproductie opschroeven voor de totstandkoming van 25.000 huizen per jaar, twee keer zoveel als nu. Ze krijgen ruimte om ook voor de middeninkomens te bouwen (tussen de 737 en 1000 euro huur) en moeten in twee jaar tijd 10.000 flexwoningen neerzetten, die vrijgesteld zijn van de omstreden verhuurdersheffing. -
PREMIUM
Binnen&buiten Britt en Sander verkopen stijlvolle benedenwoning: ‘Mensen wanen zich hier vaak in een hotel’
Britt Luijpers en Sander Veenstra verkopen hun stijlvolle benedenwoning aan de Regentesselaan in Den Haag. Nog vijf jaar hier wonen had prima gekund, maar toen kwam toch dat ene klusproject voorbij. -
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg.