Krijgen we straks ook wachtlijsten in de vrije sector? ‘Beperken van verhuizingen is onwenselijk’
Mensen in een sociale huurwoning verhuizen veel minder vaak dan huurders in de vrije sector. Ga je de vrije sector meer reguleren, dan houdt dat verhuizingen tegen en dat is slecht voor de woningmarkt en zelfs voor de economie.
Dat concludeert De Nederlandse Bank (DNB) na onderzoek. Daaruit blijkt dat huiseigenaren het minst verhuizen. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met overdrachtsbelasting en kosten voor de notaris en de makelaar, terwijl een huurder een huurcontract doorgaans eenvoudig op kan zeggen. Huurders in de sociale sector verhuizen 1,4 keer vaker dan kopers. Huurders in de vrije sector verhuizen 2,5 keer zo vaak als kopers.
Het verschil tussen sociale huur en vrije sector zou volgens DNB mogelijk kunnen liggen aan hoge wachtlijsten en hogere huurprijzen bij verhuizing voor eerstgenoemde huurvariant.
Voorstel om middenhuur in vrije sector vanaf 2024 te reguleren
Die wachtlijsten kunnen ook voor de vrije sector gaan gelden, waarschuwt DNB. Het kabinet is van plan om vanaf 2024 de middenhuur in de vrije sector te gaan reguleren. Zo moet er een puntensysteem komen voor woningen boven de duizend euro, met een maximum van 187 punten. Oppervlakte en energielabel spelen daar een belangrijke rol in. Door die regulering verwacht het kabinet dat op termijn ruim 90 procent van de huurwoningen onder de duizend euro gaat worden verhuurd. Niet ondenkbaar dat er wachtlijsten ontstaan, dus.
Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat een toename in regulering de verhuismobiliteit verder beperkt
Naast wachtlijsten kan deze regulering ook scheefhuurdersproblemen in de hand werken, aldus DNB. Die kunnen ontstaan wanneer mensen veel verdienen en niet verhuizen. Als je veel verdient en naar verhouding voor een prikkie huurt, kan blijven zitten immers aantrekkelijk zijn. ‘Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat een toename in regulering de verhuismobiliteit verder beperkt’, aldus DNB.
‘Beperken is onwenselijk’
En dat is zelfs slecht voor de economie, schetst de centrale bank van Nederland. Het is volgens DNB van belang dat werkenden geneigd zijn om te verhuizen van regio's met minder werkgelegenheid naar regio's met betere baankansen. Hoe hoger die verhuismobiliteit, hoe lager de werkloosheid en hoe hoger de arbeidsproductiviteit. Die voordelen gelden vooral voor het vrije huursegment. Een lage verhuismobiliteit verlengt ook het woon-werkverkeer.
DNB benadrukt dat het nog niet zeker is hoe de huurprijsregulering er precies uit komt te zien. ‘Hoge verhuismobiliteit is geen doel op zich, maar het beperken ervan is onwenselijk.’
Kritiek op het plan
Vrijdag komt woonminister Hugo de Jonge met een concreet voorstel. Er is kritiek op zijn plan. Zo lijken verhuurders er alles aan te doen om boven het maximumaantal punten te komen, waarna zij vrij zijn om een hoge huur te blijven ontvangen, bleek zondagavond uit een reportage van Nieuwsuur.
De Woonbond pleit daarom voor een maximum van 250 punten in dat nieuwe systeem. Ook is er de vrees dat projectontwikkelaars straks niet uit kunnen met nieuwbouwprojecten omdat deze niet meer rendabel zijn. De bouwkosten zijn de afgelopen tijd flink gestegen.
Onlangs bleek uit onderzoek van vastgoedadviseur CBRE bovendien dat het reguleren van de huurprijzen niet gaat leiden tot beter betaalbare huurwoningen. In de praktijk zal het vooral leiden tot minder betaalbare huurwoningen in de bestaande voorraad. Ook CBRE noemt die mindere investeringsbereidheid van beleggers voor nieuwbouw, wachtlijsten en fors stijgende huren in het nieuwe vrije huursegment.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zes redenen waarom de huizenbouw nu stilvalt: ‘Het is haast de perfecte storm’
Het is of de duvel ermee speelt. Zitten we met z’n allen in de heftigste woningnood sinds zeker veertig jaar, dreigt ook de huizenbouw nog eens stil te vallen. Zes pijnlijke plagen op een rijtje. -
PREMIUMmet video
Buren schrikken zich rot na plots verkleurd huis: ‘Dit is een aanfluiting voor de wijk’
Bewoners in de Haagse volksbuurt Laak zijn geschrokken van de felle kleur die de nieuwe eigenaar onlangs op zijn hoekhuis heeft geverfd. Het huis is zalmroze. En dat valt in de ‘grauwe’ wijk wel heel erg op. Buren vragen zich af of dit wel mag. De reacties vanuit de buurt en op sociale media zijn dan ook niet mals. ,,Dit is spuuglelijk.’’ -
Verdwijnt het daltarief door het prijsplafond? ‘Heeft z'n beste tijd gehad’
Sinds 1 januari geldt het prijsplafond voor energie in Nederland. Je betaalt voor stroom en gas tot een bepaald verbruik een maximaal tarief. Maar hoe zit dat eigenlijk met het daltarief van stroom? -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
Isolatie? Bij dit huis zit het aan de buitenkant: ‘Als ik de ramen ga lappen, neem ik een schaartje mee’
Het beter isoleren van woningen is door de hoge energieprijzen populairder dan ooit. Maar Jan Dokman heeft zijn huis al veertig jaar volledig groen geïsoleerd: met klimop.
-
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
-
-
PREMIUM
Hoe kom je in gesprek met nieuwe buren? Sjoerd leert zijn buren kennen via billboards
Hoe vind je je weg in een nieuwe wijk? Sjoerd Joosen bedacht een billboardproject voor ‘zijn’ Prinsenland. Het mes snijdt aan twee kanten: hij leerde bijzondere buurtbewoners kennen en zij worden op hun beurt publiekelijk in het zonnetje gezet. -
Met video
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs.