Koffiedik heeft dezelfde eigenschappen als kunstmest.
Volledig scherm
Koffiedik heeft dezelfde eigenschappen als kunstmest. © Shutterstock

Koffiedik is wondermiddel voor de tuin en spectaculair kinderspel

Eigen tuin eerstTuingoeroe Romke van de Kaa vertelt elke week hoe je een lustoord maakt van een dorre lap grond. Als je alle claims moet geloven is koffiedik een wondermiddel in de tuin. Gras en zwammen weten er in elk geval wel raad mee, weet Romke.

Bladluizen? Koffiedik helpt. Katten in de tuin? Koffiedik verjaagt ze. Naaktslakken? Met koffiedik heb je er geen last van. Als je alles gelooft wat er wordt verteld, dan heb je met koffiedik geen zwart goud, maar zwart platina in handen. Je zou haast een filiaal van Starbucks overvallen om een flinke voorraad van dit wondermiddel in handen te krijgen.

Gazon strooien

En ach, misschien schuilt er wel een grond van waarheid in alle claims die over koffiedik de ronde doen. In ieder geval is het zonde om het weg te gooien. Je zou het bijvoorbeeld op de composthoop kunnen gooien of, als je die niet hebt, in het compostvat. En als je dat ook niet bezit zou je het gewoon in de tuin of op het gazon kunnen strooien.

Koffiedik bevat bijna evenveel meststoffen als kunstmest en omdat het organisch materiaal is trek je er wormen mee aan. Die wormen produceren wormenmest en zijn op die manier weer goed voor het gazon.

Nu is het wel zo dat koffiedik licht zuur is. In de tuin zal dit over het algemeen geen problemen opleveren, maar in de composthoop zou het als vertrager kunnen werken. De schimmels en bacteriën die tuinafval omzetten in compost zijn niet dol op een zure leefomgeving. Drink je veel koffie en produceer je veel koffieprut, strooi dan ook af en toe wat kalk op de composthoop om verzuring tegen te gaan.

Geen kwaad

Of koffiedik bladluizen verjaagt betwijfel ik, en ook heb ik naaktslakken vrolijk over koffieprut zien kruipen, maar veel kwaad kun je er in ieder geval niet mee aanrichten.

Een leuke toepassing, ook voor mensen die helemaal geen tuin hebben, is het kweken van paddenstoelen in een emmer koffiedik. En dan heb ik het niet over geestverruimende paddo’s, maar over champignons en oesterzwammen.

Kinderen vinden tuinieren vaak geen boeiende bezigheid. Zij kijken liever naar Freek Vonk met zijn pythons en reuzenhagedissen dan naar een gezapig tuinprogramma. En ik geef ze geen ongelijk. Toen ik jong was vond ik een dinosaurus ook boeiender dan een paardenbloem. Als ik heel eerlijk ben vind ik dat nog steeds.

Spelletje

Maar waar kinderen vaak wel voor te porren zijn is een poging tot het breken van records: wie kweekt de grootste pompoen of de langste zonnebloem. Of, omdat het hier over koffiedik gaat: wie weet de meeste oesterzwammen te oogsten uit een vat vol koffieprut.

Veel heb je er niet voor nodig: een emmer met deksel, een voorraad koffiedik en oesterzwammenbroed, het enige dat je moet aanschaffen. In de voorkant van de emmer en in het deksel maak je een paar gaten die je afplakt met schilderstape dat wel lucht maar geen bacteriën doorlaat.

Daarna is het vooral een kwestie van alles grondig steriliseren met kokend water. Behalve dat broed. Het is werkelijk spectaculair om na verloop van tijd de zwammen met geweld door de schilderstape te zien breken.