Volledig scherm
Vereniging Eigen Huis wil dat huizen koeler worden gemaakt, bijvoorbeeld door het gebruik van donkere ramen. © Shutterstock

‘Koelen van woningen moet bij nieuwbouw worden verplicht’

Vereniging Eigen Huis wil dat bij de bouw van nieuwe huizen verplicht maatregelen worden genomen om de woningen beter te koelen. Eigen Huis roept minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) op deze verplichting op te laten nemen in het Bouwbesluit.

Doordat woningen steeds beter worden geïsoleerd, kan de hitte niet goed kan worden afgevoerd. ,,Het aantal 65-plussers neemt toe. Dat zijn kwetsbare mensen. Daarnaast verandert het klimaat en krijgen we steeds meer zomerse dagen die nopen tot maatregelen. Koelen is een noodzaak”, zegt een woordvoerder van Eigen Huis.

Volgens hem zouden er bijvoorbeeld aanpassingen aan de ramen gedaan kunnen worden, waardoor de zon niet meer direct naar binnen schijnt.

  1. Stikstofprobleem gijzelt woningbouw: huizentekort loopt verder op

    Stikstof­pro­bleem gijzelt woningbouw: huizente­kort loopt verder op

    Het aantal vergunningen voor woningbouw neemt af. De reden: de schadelijke stikstofuitstoot bij de bouw die natuurgebieden kan beschadigen. Bouwprojecten staan sinds een uitspraak van de rechter over het Nederlandse stikstofbeleid op losse schroeven, waardoor voorlopig lang niet genoeg nieuwe huizen worden gebouwd om de woningnood op te lossen. ,,Dit gaat helemaal mis”, zegt Jan Fokkema namens projectontwikkelaars.