Kabinet: Geen huisuitzettingen tijdens coronacrisis
Vanwege de coronacrisis mag niemand in Nederland uit huis worden gezet. Die afspraak heeft minister van Wonen Stientje van Veldhoven gemaakt met verhuurdersorganisaties en brancheverenigingen. Daarnaast komt er een spoedwet om tijdelijke huurcontracten te kunnen verlengen.
Huurders die momenteel geen inkomen hebben, belanden daardoor niet op straat, zo is het idee. De Woonbond en Studentenvakbond LSVb ondersteunen de afspraak, waar vorige week al toe werd opgeroepen door de zogenoemde Armoedecoalitie. Hulpverlening kan niet worden ingeschakeld vanwege beperkingen door de coronacrisis en kwetsbare mensen kunnen in grote geldproblemen komen.
De beroepsvereniging voor deurwaarders KBvG liet al weten graag gehoor te geven aan de oproep. ,,Als het aankomt op ontruimingen of inbeslagnames van inboedel moeten we dat zoveel mogelijk niet doen”, zegt opperdeurwaarder Wilbert van de Donk. ,,Ik zeg zoveel mogelijk, omdat er altijd situaties kunnen zijn met bijvoorbeeld wietkwekerijen of overlast voor buren waarbij we wel moeten optreden.” Ook de minister sluit niet uit dat in enkele gevallen huisuitzetting toch mogelijk blijft, maar dan enkel bij criminele activiteiten of extreme overlast.
Vooralsnog gaat het om een afspraak tussen organisaties Aedes, IVBN, Kences en Vastgoed Belang met de minister. Ze sluit echter wettelijke maatregelen niet uit als blijkt dat afspraken niet worden nageleefd óf als verhuurders die niet zijn aangesloten bij een verhuurdersorganisatie toch overgaan tot huisuitzettingen.
Spoedwetgeving
Naast de afspraak over huisuitzettingen bij betalingsproblemen, is er spoedwetgeving op komst rond tijdelijke huurcontracten. Sinds 2016 mogen huiseigenaren hun huis tijdelijk verhuren, bijvoorbeeld als ze een tijd in het buitenland zitten of om leegstand te voorkomen.
Nu kan een tijdelijk huurcontract alleen worden opgezegd of worden omgezet in een vast contract. Maar door de coronacrisis zijn de mogelijkheden om iets nieuws te vinden nagenoeg uitgeput. Een afspraak of bezichtiging is moeilijk te plannen, dus dan ontstaat ook een risico op dakloosheid. Als het tijdelijke huurcontract opnieuw tijdelijk kan worden verlengd, wordt ook daarmee voorkomen dat huurders op straat belanden. De minister streeft ernaar dat de wet zo snel mogelijk in werking treedt.
Het kabinet neemt ook andere maatregelen om huishoudens te helpen. Werkgevers worden financieel ondersteund zodat medewerkers hun baan zoveel als mogelijk kunnen behouden. Ook komen er regelingen voor ZZP’ers en flexwerkers.
Kijk hier naar onze video's over corona:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
-
Getest: Dit is de beste luchtreiniger
Wat is de beste luchtreiniger? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Coulance voor huurders met acute betalingsproblemen
Deurwaarders, woningcorporaties en diverse particuliere verhuurders behandelen hun huurders met coulance als die in de problemen komen door de corona-uitbraak. Ze bieden regelingen aan en zetten geen mensen op straat. Toch is niet iedereen er gerust op. ‘Tussen verhuurders zitten grote aso’s.’ -
Schoonmaaktip
Olijfolie, ossengalzeep en een ‘luiwagen’: zo maak je de witte waas op natuursteen schoon
Een vloer van natuursteen is prachtig, maar vraagt ook onderhoud. Hoe houd je deze vloeren schoon? En hoe verwijder je kalkaanslag op natuursteen? Schoonmaakexpert Marja Middeldorp geeft advies. In deze rubriek helpt ze elke week om alledaagse problemen op te lossen. -
Oproep ‘Armoedecoalitie’: Zet mensen niet uit huis tijdens coronacrisis
Al zou iemand volgens de regels uit huis mogen worden gezet, doe dat dan nu even niet. Hulpverlening kan niet worden ingeschakeld vanwege beperkingen door de coronacrisis en kwetsbare mensen kunnen in grote geldproblemen komen. Daarvoor waarschuwt de ‘Landelijke Armoedecoalitie’, aangevoerd door de Woonbond.
-
Getest: Dit is de beste volautomatische espressomachine
-
-
-
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden? -
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol?