Johan heeft gezin met vier kinderen en betaalt 78 euro per maand, inclusief kachelhout
EnergierekeningHoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Johan van den Hoven (46) uit de gemeente Ede.
Hoe woon je?
,,Samen met mijn vrouw en vier kinderen woon ik in een hoekwoning uit 1999. We hebben een woonoppervlak van 150 vierkante meter. De isolatie is goed, maar wat er precies gedaan is, weet ik niet. Toen we het huis vier jaar geleden kochten, had het energielabel B.
We hebben twintig zonnepanelen die gunstig op het zuid tot zuidoosten liggen. Ons huis staat dus op de hoek en de zon warmt de muur de hele dag op als de zon erop staat. Daarom hoef ik ook niet veel bij te stoken. We hebben ook nog een houtkachel, maar daar maken we sporadisch gebruik van. Die is er eigenlijk ook gewoon voor de gezelligheid. Ik merk dat de temperatuur in huis soms flink omhoogschiet als ik die houtkachel aanzet. Dan wordt het zo 25 graden en moet ik de deuren openzetten zodat de warmte ook naar boven kan.”
Wat voor energiecontract heb je?
,,Ik zit al zo’n twintig jaar bij Vattenfall en dat bevalt me goed. Momenteel is gas overal duur, dus ik slik de rekening. Ik heb wel een aantal keer overwogen om over te stappen, maar dat was toen tientjeswerk. Dat vond ik de moeite niet waard. Meestal had ik langdurige contracten, maar toen mijn vaste contract onlangs afliep, was het advies om vanwege de hoge prijzen even geen nieuw contract af te sluiten. Ik heb dus nu een flexibel contract.
We verbruikten het afgelopen jaar 710 kuub aan gas en door de zonnepanelen slechts 80 kWh aan stroom. Met de houtkachel stookten we zo’n 1,5 kuub aan duurzaam, gedroogd hout. Dat haal ik het liefst hier uit de buurt. En daar betaalde ik zo’n 250 euro voor. Maandelijks betaalden we 57 euro per maand aan Vattenfall. In totaal komen we dan op 78 euro per maand aan energiekosten.”
Wat doe je om de energierekening omlaag te brengen?
,,Toen ik ooit zelfstandig begon in mijn eigen flatje, ging ik natuurlijk kijken waar ik kon bezuinigen. Ik kwam er al snel achter dat dit ook makkelijk met de energiekosten kon. Wat dat betreft ben ik hier nu in huis ook wel de kartrekker. Ik ben ooit met mijn kinderen naar een waterzuiveringsinstallatie geweest en daar word je wel bewust van het verbruik. Ik zeg ook tegen mijn kinderen dat ze niet langer dan vijf minuten hoeven te douchen. Water is misschien niet duur, maar wel kostbaar. Of ik zeg ze dat ze de deuren dicht moeten doen als ze naar buiten gaan. Verder hebben we in de woonkamer een display waarop ik precies kan zien hoeveel energie er wordt geconsumeerd. Ik kan dus zien of de kinderen weer hun verlichting aan hebben laten staan.
Wil je zelf meedoen met deze rubriek? Mail dan naar wonen@dpgmedia.nl. Deze aflevering van ‘Energierekening’ is beoordeeld door energieprestatieadviseur en makelaar Fabian Grotenhuis uit Dieren.
De wasdroger is het minst zuinige apparaat. Dat merken we meteen. Die zetten we dan aan als de zon schijnt. Maar door de panelen hoeven we niet heel erg op te letten. Verder gebruiken we rolluiken om de ramen ’s nachts te bedekken zodat de warmte veelal binnen blijft en in de zomer geeft dat juist veel koeling door het zonlicht van de ramen te houden. Ik zou graag binnen twee of drie jaar helemaal van het gas af gaan. Ik heb me voorgenomen om Poetin niet te sponsoren. Ik wil dan op inductie gaan koken en een zonneboiler aanschaffen. En misschien ook wat extra zonnepanelen en infraroodpanelen in huis als verwarming.
Die zonnepanelen waren mijn beste investering ooit. Absoluut. Ik hou veel over en dat gebruik ik weer om extra af te kunnen lossen op mijn hypotheek. Wat ik binnenkrijg aan zonlicht, betaal ik minder aan hypotheek. Een win-winsituatie.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
René (49) heeft een energierekening van 28 euro: 'In de winter wel 22 graden in huis’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: René Quist (49) uit Rotterdam. -
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen. -
PREMIUM
Speeddaten om vrijgezelle huurders te koppelen: ‘Er werd flink geflirt’
Tientallen singles in Den Haag zijn dit weekeinde aan elkaar gekoppeld door de Haagse woningcorporatie Staedion. De verhuurder hoopt dat mensen elkaar zo leuk vinden dat ze gaan samenwonen en dat daardoor woningen vrijkomen voor andere woningzoekenden. Of cupido heeft toegeslagen op die avond zal nog moeten blijken. ,,We hebben hele mooie ontmoetingen gezien.’’ -
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken.
-
Nederlander zette thermostaat lager deze winter en doucht korter
Geschrokken door de hoge energieprijzen zijn veel Nederlanders afgelopen maanden zuiniger met gas en licht omgegaan. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van online vergelijker Gaslicht.com onder huizenbezitters. -
met video
Kopen zonder kijken-makelaar spreekt stel streng toe: ‘Jullie zijn kansloos op deze markt’
Martijn Krabbé en zijn mannen worden elke week uitgedaagd in de kijkcijferhit Kopen zonder kijken, maar maandagavond werd de lat wel heel hoog gelegd. Vera en Dyan werden voor het oog van 1.138.000 kijkers op het matje geroepen om de wensenlijst van hun droomhuis te veranderen én verhoogden tot twee keer toe het budget. -
PREMIUMBinnenkijken
Karlijn en Don zijn klaar voor serieuze en volwassen volgende stap: ‘Voor ons is dit huis te ‘af’’
Karlijn Kooter en Don van Seventer verkopen hun benedenwoning aan de Javalaan in Zoetermeer. Waar dit huis nog voelde als aftasten, zetten de twee nu een serieuze en volwassen volgende stap.