Je snoer van lampjes in de knoop en naalden door je hele huis: zo voorkom je deze kerstfrustraties
Schoonmaaktip van de weekDe kersttijd breekt langzaam maar zeker weer aan. Hoe kom je deze hectische tijd een beetje opgeruimd en overzichtelijk door? Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt een handje.
,,De schuimpjes en pepernootjes hebben we net doorgeslikt of de kerstboom staat alweer voor de deur. Maar we zitten eigenlijk nog een beetje in between feestdagen op dit moment. Een deel van Nederland heeft net sinterklaas gevierd, moeten we dan nu meteen die boom de kamer in plonzen? Laat de kinderen nog even spelen met hun nieuwe speeltjes en laat het even bekomen. Ruim eerst je sinterklaashandel,- papiertjes en -surprises op, anders wordt het een ratjetoe aan dingen.”
Maar goed, hoe je het ook wendt of keert: de kerstdagen komen eraan. Dus halen we de versiersels voor in huis of voor in de boom van zolder. Marja: ,,Het is ieder jaar toch altijd weer spannend hoe je vorig jaar je spullen hebt opgeruimd. Is dat netjes in een doos of hadden we zoiets van: ‘nou, dag, als het maar in een doos verdwijnt?’ Vooral de snoeren met lampjes worden altijd een spaghetti van ellende. Ik gebruik altijd lege keukenrollen. Je maakt een grote lus die smal genoeg is om door de koker te gaan en dan kun je 'm zo in die rol bewaren. Dan heb je in ieder geval geen chaos van lichtjes. Dat scheelt héél veel ellende en trammelant in huis.” Nog een tip van Marja om frustratie te voorkomen: check eerst even of de verlichting werkt voordat je 'm in de boom hangt.
Stel: je kiest voor een echte boom. Dat betekent vaak: veel naalden in huis. Hoe voorkom je dat je die naalden nog maandenlang tegenkomt in huis? ,,Voordat de boom staat, zoek ik een oud kleed of laken. In het midden knip je met een schaar horizontaal en verticaal iets in, zodat-ie in het standaard past. Dat kleed kan leuk gedrapeerd worden, maar het grote voordeel is: haal je de boom weer uit huis, dan pak je de vier hoeken, pak je als het ware de boom in en kun je 'm buiten uitkloppen. Zo kom je naaldvrij de kerst door.”
Over die naalden gesproken: bewaar na de kerst een paar takjes, hak ze fijn en stop ze in een pot met witte azijn. Na drie weken heeft dat spul een gouden gloed. Giet je alleen de vloeistof in bijvoorbeeld een plantenspray, heb je een heerlijk ruikend desinfecterend schoonmaakmiddel. ,,Hartstikke leuk om eens te proberen.”
Citroenen en sinaasappelen
Wil je sowieso dat je huis lekker ruikt in aanloop naar de feestdagen? Haal dan eens citroenen en sinaasappelen tevoorschijn. ,,Ik heb ooit eens in het buitenland gezien dat er figuurtjes van sinaasappelschillen werden gemaakt en in de boom werden gehangen, of dat een schil als een slingertje om een tak heen hing. Dat ruikt natuurlijk heerlijk, en we hebben toch Oranjekoorts! De schillen blijven lang goed. Het kan ook met citroenen. En je kunt er ook een kruidnageltje in steken.”
De kerstboom versieren, hoe doe je dat origineel? vtwonen geeft tips.
Tot slot nog een tip voor tijdens het kerstdiner. ,,Het komt er vaak op neer dat één huishouden de klos is. Wat nu als iedereen wat doet? Jij het voorgerecht, een ander doet de kaasjes en de wijn. Iedereen neemt wat mee en de afwas gaat weer mee in de tas. De gastvrouw hoeft dan niet twee dagen lang de afwas, de tafels en het vuilnis op te ruimen. Een geweldige oplossing. Iedereen doet wat en alles wordt met elkaar gedeeld, dat is ook nog eens helemaal in lijn met de kerstgedachte.”
Wil je een vraag stellen aan Marja Middeldorp? Stuur een e-mail naar dit adres (wonen@dpgmedia.nl) met je naam erbij. Bekijk hieronder meer schoonmaaktips:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Schoonmaaktip van de week
Spiritus, slaolie, een strijkijzer en een kurk: zo krijg je vlekken en kringen van kaarsvet weg
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: kaarsvetvlekken en -kringen. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUMexperts aan het woord
Puntensysteem voor huurhuizen in vrije sector: gaat dit de woningmarkt verder helpen?
Bijna alle huurwoningen onder de 1000 euro per maand. Dat is het idee achter een plan om het puntensysteem ook voor de middenhuur in de vrije sector te laten gelden. Een goed idee? Drie experts geven hun oordeel. -
PREMIUM
Bezwaar maken tegen nieuwbouw aan banden gelegd: ‘Bij elk plan klimmen mensen in de pen’
Het wordt moeilijker om nieuwe woningbouwprojecten jarenlang te vertragen met bezwaarprocedures. Dat blijkt uit plannen van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) om de woningbouw in Nederland aan te jagen. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?
-
Isolatie? Bij dit huis zit het aan de buitenkant: ‘Als ik de ramen ga lappen, neem ik een schaartje mee’
Het beter isoleren van woningen is door de hoge energieprijzen populairder dan ooit. Maar Jan Dokman heeft zijn huis al veertig jaar volledig groen geïsoleerd: met klimop. -
-
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Dit betekent kerstverlichting voor je energierekening
Nederlanders hangen dit jaar minder lampjes in de kerstboom en pakken minder uit met versieringen. De reden: de hoge energieprijzen.