Interpolis heeft al ‘erg veel’ meldingen van stormschade binnengekregen
Verzekeraar Interpolis heeft vrijdagavond al ‘erg veel schademeldingen’ binnengekregen, zo laat een woordvoerder weten. De teller staat op ruim 2400 meldingen, terwijl storm Eunice nog niet is uitgeraasd.
In een paar uur tijd steeg het aantal schademeldingen sinds woensdagavond van 1062 (vooral meldingen na storm Dudley) ‘naar maar liefst 2421 om 20.00 uur vrijdagavond’.
Meer dan 90 procent van die meldingen betreft schade aan woningen. ,,Vaak gaat het om schade aan daken door losgewaaide dakpannen of dakdelen en er zijn beschadigingen door vallende takken en bomen.”
De meeste meldingen komen uit Zuid-Holland, gevolgd door Noord-Brabant en Noord-Holland.
De verzekeraar raadt mensen aan om voorzichtig te blijven en ‘geen gekke capriolen uit te halen’ om de schade op te nemen of noodvoorzieningen te treffen. ,,Ga dus niet het dak op terwijl het nog stormt.”
Vele honderden meldingen bij veiligheidsregio’s
Ook veel veiligheidsregio’s hebben het vandaag druk gehad met meldingen van schade en overlast door de storm. Zo kwamen er bij de meldkamer van de Veiligheidsregio Midden- en West Brabant volgens een woordvoerster tussen 10.00 en 19.00 uur precies 399 meldingen binnen.
De meeste meldingen kwamen uit Breda, gevolgd door Tilburg en Bergen op Zoom. De piek van de meldingen lag tussen 16.00 en 17.00 uur, daarna werd het minder druk. De meeste schade is ontstaan door omgevallen bomen en afgewaaide daken. Zo ontstond er schade aan de daken van een winkelcentrum en de brandweerkazerne in Bergen op Zoom. Ook het dak van een blok huizen in Dongen werd er door de wind afgeblazen.
In de regio rond Eindhoven was de meldkamer volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Brabant Zuidoost overbelast. Medewerkers van alle brandweerposten zijn aan het werk, aldus een woordvoerder. Het gaat daarbij om het verwijderen van bomen en takken op de weg en het herstellen van schade aan woningen en bedrijfspanden.
Takken en bomen
Bij de brandweer Zeeland kwamen zeker 380 meldingen van overlast door de storm binnen. Daarbij ging het onder meer om meldingen van weggewaaide daken en omgewaaide bomen. De brandweer zorgde er vrijdagmiddag voor dat alle posten werden bezet om mensen ter plekke te kunnen aanhoren. Daartoe was besloten vanwege de overbelasting van de telefoonlijnen. Vanaf 20.00 uur was de brandweer niet meer aanwezig op de brandweerposten, omdat de meldkamer toen weer goed bereikbaar was.
In Limburg bleef de schade door de storm grotendeels beperkt tot omgewaaide bomen en rondvliegende dakpannen. Limburg is de enige provincie waarvoor de mildere code geel werd afgegeven. Toch klaagde ook de brandweer in Zuid-Limburg over het grote aantal meldingen waardoor de meldkamer overbelast raakte en mensen langer moesten wachten op assistentie.
De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid moest tot 20.00 uur ongeveer 250 meldingen ontvangen. Daarna nam het aantal af. ,,Maar voordat de brandweer deze hulpvragen allemaal afgehandeld heeft, zijn we nog wel een tijd bezig”, twitterde de veiligheidsregio.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
-
Van zilvervisjes kom je moeilijk af, maar met deze zelfgemaakte val lukt het wél
Kriebelbeestjes in je huis: daar zit niemand op te wachten. Maar wat doe je tegen krioelende mieren, kakkerlakken, vliegen of bedwantsen? In deze serie vertellen we hoe je voorkomt dat je met ze te maken krijgt én hoe je ze je huis uit krijgt. Deze week: zilvervisjes. -
Schoonmaaktip
Olijfolie, ossengalzeep en een ‘luiwagen’: zo maak je de witte waas op natuursteen schoon
Een vloer van natuursteen is prachtig, maar vraagt ook onderhoud. Hoe houd je deze vloeren schoon? En hoe verwijder je kalkaanslag op natuursteen? Schoonmaakexpert Marja Middeldorp geeft advies. In deze rubriek helpt ze elke week om alledaagse problemen op te lossen. -
PREMIUM5 vragen
Bouwkundige keuring laten doen: slim, maar weet dat die niet alle problemen ondervangt
Huis gekocht, alleen nog een bouwkundige keuring. Maar kopers denken vaak ten onrechte dat dat alle problemen ondervangt en komen toch voor (dure) verrassingen te staan als ze eenmaal eigenaar zijn. Hoe werkt een bouwkundige keuring? En hoe weet je dat je een goede partij inschakelt? -
1
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie.
-
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
-
-
-
PREMIUM
Bedrijf van Peter bouwt binnen jaar complete straat: ‘Vanaf 175.000 euro kunnen wij een huis bouwen’
Een nieuw straatje met betaalbare woningen dat gebouwd wordt aan de rand van wijken en dorpen in heel Nederland. Woningzoekenden staan te trappelen en bouwbedrijf Van Wijnen is er klaar voor. Het wachten is op groen licht. ,,Gemeenten moeten meer lef tonen.’’ -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige.